Eμπόρευμα και τα… σκουπίδια

Μετά τον επιχειρηματικό «πόλεμο» για το νερό – και συγκεκριμένα για την ΕΥΑΘ – ένας νέος «πόλεμος», αυτή τη φορά για τα… σκουπίδια, αναμένεται να υπάρξει σύντομα μεταξύ μεγάλων ντόπιων και ξένων ομίλων. Φροντίζει γι’ αυτό η πολιτική της Ε.Ε. που έχει χαρακτηρίσει «πράσινη» (δηλαδή ενεργειακής αξιοποίησης) ακόμη και την καρκινογόνα καύση σύμμεικτων στερεών αποβλήτων, αλλά και η πολιτική ιδιωτικοποίησης του τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων που προωθείται εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Όπως ήδη έχει γραφεί, αρκετές εταιρείες, που πλασάρουν την καύση ή άλλες παραπλήσιες μεθόδους, όπως η βιολογική ξήρανση, δίνουν πλέον τη «μάχη» για να αναλάβουν τη διαχείριση των σκουπιδιών της Αττικής. Πρόκειται για τις εταιρείες ΗΛΕΚΤΩΡ (του ομίλου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ), την κοινοπραξία της ΙΝΤΡΑΚΑΤ με τον πολυεθνικό κολοσσό (υποψήφιο για την ΕΥΑΘ) SUEZ, τους κατασκευαστικούς ομίλους J & P ΑΒΑΞ και ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ, τον όμιλο ΛΑΤΣΗ σε συνεργασία με τον πολυεθνικό όμιλο VEOLIA (άλλη υποψήφια για την ΕΥΑΘ), τον όμιλο ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ κ.ά.

Πρόκειται για εταιρείες που «μυρίστηκαν ψητό» από τα σκουπίδια, υπολογίζοντας ότι υπάρχει ένας τζίρος που διαμορφώνεται από τη διαχείριση των απορριμμάτων, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Εκείνο βέβαια που αποφεύγει να γράψει επιμελώς ο αστικός Τύπος είναι ότι το κόστος για διαχείριση απορριμμάτων με αυτές τις μεθόδους, που θα ελέγχουν αποκλειστικά οι ιδιωτικές επιχειρήσεις – πέρα από το περιβαλλοντικό – πολλαπλασιάζεται. Από 25 με 40 ευρώ τον τόνο θα φτάσει γύρω στα 200 ευρώ τον τόνο. Και βέβαια αυτό το κόστος θα το χρεώνονται οι δημότες και οι εργαζόμενοι, που θα δουν τα δημοτικά τέλη – χαράτσια να πολλαπλασιάζονται, ενώ παράλληλα θα υποθηκεύεται η υγεία τους από τις διοξίνες και άλλους ρύπους.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.