Άρθρο του Ανδρέα  Μάζη : «Οι εραστές του πολέμου και το καθήκον μας»

 

«ΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΑΣ»

Του Ανδρέα  Μάζη,  Γιατρού  Χειρουργού, μέλους της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Πατρέων και της Λαϊκής Συσπείρωσης της Πόλης.

Πέρασαν 79 χρόνια από  το τέλος του 2ου Παγκόσμιου πολέμου και μέχρι το 2022 (Ουκρανία), δεν υπήρξε πολεμική δράση στην Ευρώπη. Εξαίρεση, η κακοήθης επίθεση στην Σερβία (1999) από το ΝΑΤΟ, με συμμετοχή και της Ελλάδας. Η κυβέρνηση Σημίτη, με Υπουργό Άμυνας Τσοχατζόπουλο, έκαναν έλεγχο και απείλησαν με  διώξεις, μέλη του καραβιού «Θεμιστοκλής», που αρνήθηκαν να βομβαρδίσουν την Σερβία. Σκληρός ο υπουργός (Θεός σχωρέστον). Για προμήθειες από αγορά πολεμικού υλικού … δεν  τέθηκε  θέμα  τότε!

Το 1945 στο Φούλτον των ΗΠΑ, ο Τσώρτσιλ εγκαινίασε τον «ψυχρό πόλεμο», ενάντια στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Το 1953 ιδρύθηκε το ΝΑΤΟ και αργότερα  το Σύμφωνο Βαρσοβίας.

Στην χώρα μας, μετά το τέλος του εμφυλίου, οι αρχές παρέμειναν «φιλοπολεμικές». Στο Γεντικουλέ το 1951, εκτελέστηκαν ο Νίκος  Νικηφορίδης και 6 σύντροφοί του, γιατί πιάστηκαν να μοιράζουν προκηρύξεις για  την… ειρήνη! Την ίδια περίοδο, ο  στρατάρχης  Παπάγος αποφάσισε να πολεμήσουμε στην… Κορέα! Ο λόγος; Τα ιδανικά! Μάλιστα, 2  στρατιώτες που  αρνήθηκαν να  πάνε και να υπερασπίσουνε τα παραπάνω ιδανικά (Νίκος Πιτσίκας  και  Σταύρος  Κασσάνδρας) … εκτελέστηκαν στο Γουδί! Από την Κορέα γύρισαν 186 φέρετρα και μερικές εκατοντάδες σακατεμένοι, που τα υποδέχτηκε η Φρειδερίκη, η βασίλισσα ντε, στον Πειραιά  κάτω από επιγραφή: Ανδρών επιφανών … πάσα γή τάφος!!! Τόσο όμορφα! Ενθυμούμαι ένα στιγμιότυπο από θεατρική επιθεώρηση (1976), όπου ένας φαντάρος δηλώνει ότι πήγε στην  Κορέα για τα … ιδανικά, αλλά ξαφνιάστηκε, γιατί ενώ ο λοχαγός ζητούσε να φάνε τους  «κόκκινους», στις μάχες διαπίστωνε ότι  ήταν … «κίτρινοι».

Η λέξη πόλεμος, στον λογικό άνθρωπο προκαλεί φρίκη και φόβο, γιατί φέρνει θανάτους, καταστροφές και πείνα στους λαούς (νικητές και νικημένους). Σκέφτομαι, είμαστε  καταδικασμένοι να πολεμάμε; Έχουν σχέση οι πόλεμοι με συμφέροντα, κέρδη και με τη φύση του ιμπεριαλισμού; Στην χώρα μας σήμερα, μερίδα του κόσμου, δέχεται το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης, επηρεασμένο και από την προπαγάνδα των «εραστών» της.

Θα περίμενε κανείς, μετά την κατάρρευση των σοσιαλιστικών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και την επικράτηση του καπιταλισμού, σε ΟΛΕΣ τις χώρες, να μην υπάρχει ενδεχόμενο πολέμου. Μάλιστα, ο καπιταλιστής Πούτιν (Κλίντον και Μπους, τον έκριναν μεγάλο ηγέτη το1999), έλαβε πρόσκληση να μπει και η Ρωσία στο … ΝΑΤΟ! Και τούτο, γιατί είχε προηγηθεί η καπιταλιστική επανίδρυση, από τον ηγέτη με το βλαντί, που διαφήμισε pizza Hut και τσάντες Luis Vuitton, μπροστά στο τείχος του … Βερολίνου. Ο ίδιος πουλούσε … διαλέξεις σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ , έναντι 30.000 δολαρίων η μία! Το 2022 προέκυψε η εισβολή της καπιταλιστικής Ρωσίας στην καπιταλιστική Ουκρανία!!! Ο λόγος; Διαμάχη συμφερόντων ΗΠΑ – Ευρώπης από τη μια και Ρωσίας από την άλλη. Ενέργεια, έλεγχος διαδρομών στην Ανατολική Ευρώπη και Ασία, εξοπλισμοί δίχως όρια και … κέρδη (κλασικός ιμπεριαλιστικός πόλεμος). Η Ρωσία «ένιωσε» περικυκλωμένη από ΝΑΤΟ, που από τον Βόρειο Ατλαντικό έφτασε στην Μογγολία και μπήκε στην Ουκρανία, που παίζει Αμερικανικά! Έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα πάνω  από  300.000 φαντάροι εκατέρωθεν και φαίνεται ότι θα υπάρχει και συνέχεια. Μάλιστα, ο Μακρόν πρόσφατα πρότεινε, εκτός από  όπλα και χρήματα που πάνε στην Ουκρανία, να πάνε και φαντάροι!

Τι κάνει η χώρα μας σε αυτή τη συγκυρία; Χωρίς κήρυξη πολέμου φορέσαμε τη στολή του δίκαιου πολεμιστή, δίνουμε όπλα στους Ουκρανούς, έχουμε απαγορεύσει τις ειδήσεις από την μία πλευρά, ανοίξαμε κουβέντα με τους φασίστες του τάγματος Αζόφ (όχι ότι στη Ρωσία βρίσκονται σε ανεπάρκεια) και δίνουμε Αλεξανδρούπολη για τροφοδοσία των Ουκρανών. Παίζουμε έντονα και προπαγανδιστικά κλιπάκια, όπως σήμερα, που οι Ουκρανοί δήλωσαν ότι οι Ρώσοι έριξαν κροτίδες(;), μπαζούκας(;), βαλλιστικόν πύραυλον(;), για να σκοτώσουν τον Μητσοτάκη και τον Ζελένσκι, που βολτάριζαν εις Οδησσόν, όπου  είχαν … ραντεβού. Το ανέλυσε και η Τατιάνα!!! Στο μεταξύ, οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως βρίσκονται σε προτεραιότητα. Οι  ΗΠΑ ξοδεύουν 900  δις δολάρια το χρόνο για όπλα, Ρωσία και Κίνα λίγο λιγότερα, η χώρα μας θα δώσει 6,7 δις ευρώ για όπλα, ενώ η πλειοψηφία του λαού δεν έχει μαντήλι να κλάψει. Στείλαμε πυραύλους στη Σαουδική Αραβία, βλήματα και πυραύλους στην Ουκρανία από  τα νησιά μας, όπου ευρίσκονταν σε αχρηστία, μετατρέψαμε τη χώρα σε απέραντη βάση – ορμητήριο για ΝΑΤΟ και Αμερικάνους. Πριν λίγο, στείλαμε τη φρεγάτα  “Ύδρα” στην Ερυθρά Θάλασσα, για ανάμιξη σε τυχόν συγκρούσεις με αντάρτες και Ιράν. Ουσιαστικά για υπεράσπιση των συμφερόντων των ισχυρών, που έχουν βάλει χέρι στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής. Η χώρα μας και τα κόμματα του «Υπουργείου Αντιπολίτευσης» (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.λπ.), νοιάζονται για την άμυνα του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ, που σφάζει με την άνεσή του, Παλαιστινίους, λαό και γυναικόπαιδα και συμφωνεί απόλυτα με τις αναφερόμενες  «μαγκιές».

Με την Τουρκία υπάρχει ζήτημα. Οι άρχουσες τάξεις δύο κρατών συμμάχων στο ΝΑΤΟ, διεκδικούν ενεργειακές πηγές στην περιοχή. Η χώρα μας δαπανά πολλά για όπλα, προπαγανδίζει την τρομερή μας δύναμη να τους λιώσουμε, αν τολμήσουν και αποτελεί συχνό φαινόμενο, συνταξιούχοι στρατιωτικοί, γνωστής πολιτικής θέσης, να αναλύουν δεδομένα και να μιλούν για καταστροφή της Τουρκίας, αν προκληθούμε. Και μεις, λένε οι απέναντι! (Μποστ). Παράλληλα, με εντολή των «αφεντικών», διαπραγματευόμαστε, ψάχνοντας λύσεις φιλικές, προς αυτούς βέβαια. Ο λαός γνωρίζει τι σημαίνει πόλεμος. Πόσο επικίνδυνη θα είναι μια τέτοια εξέλιξη για τη χώρα και τα νιάτα της. Ο αγώνας για ειρήνη πρέπει να ξεκινά από το κλείσιμο των ξένων βάσεων στην χώρα, τον αποκλεισμό κάθε αποστολής Ελλήνων φαντάρων εκτός συνόρων και την επιστροφή της «Ύδρας» από την τυχοδιωκτική και επικίνδυνη αποστολή που της επέβαλαν τα συμφέροντα των ισχυρών. Ο υπουργός Δένδιας, μιλώντας στους ναύτες, με μια παλαιομοδίτικη φρασεολογία, δήλωσε: έχω απόλυτη επίγνωση ότι η πατρίδα (ποια πατρίδα βρε) σας στέλνει σε μια ζώνη κινδύνου. Κατανοούμε όλοι ότι η συμμετοχή στην επιχείρηση εμπεριέχει σημαντικούς κινδύνους, αλλά το Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει κρυφτεί μπροστά στις προκλήσεις! (Δεν διστάζει, εννοεί ο υπουργός). Δεν αναλύει ποιες προκλήσεις εννοεί, αλλά ίσως θέλει να θυμίσει το κλασσικό: Ανδρών επιφανών, πάσα γή … τάφος! Τρομάρα του. Πρέπει να δείξουμε με την πάλη μας ότι ξέρουμε τα αίτια, θέλουμε ειρήνη, οι βάσεις και τα πολεμικά σχέδια των Νατοϊκών  είναι επικίνδυνα για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών  μας και  πρέπει  να  αγωνιστούμε, καλώντας το λαό σε συστράτευση για το δίκαιο  και  την προκοπή του τόπου.