“Παμπελοποννησιακό Στάδιο, το λαϊκό Στάδιο, το στολίδι της Πάτρας” – Άρθρο του Βασίλη Ζώτου Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Σταδίου και υποψήφιου  δημοτικού συμβούλου

“Παμπελοποννησιακό Στάδιο, το λαϊκό Στάδιο, το στολίδι της Πάτρας”

Άρθρο του Βασίλη Ζώτου Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Σταδίου και υποψήφιου  δημοτικού συμβούλου

Οφείλω αρχικά να αυτοσυστηθώ, καθότι παραμένω ελάχιστα γνωστός στο ευρύ κοινό, μιας και δεν επεδίωξα όλα αυτά τα 9 χρόνια -λόγω χαρακτήρα- την οποιαδήποτε προβολή.  Είμαι ο Βασίλης Ζώτος, ηλεκτρονικός μηχανικός και είμαι επικεφαλής του Διοικούσας επιτροπής του Παμπελοποννησιακού σταδίου. Μιας επιτροπής διαπαραταξιακής, τοποθετημένης από το Δημοτικό συμβούλιο, μη αμειβόμενης. Για τις υπηρεσίες δηλαδή που προσφέρω 9 χρόνια τώρα, δεν αμείβομαι, ούτε διαχειρίζομαι χρήματα.

Το Αθλητικό συγκρότημα του Παμπελοποννησιακού Σταδίου το μεγαλύτερο αθλητικό κέντρο της Δυτικής Ελλάδας, παραχωρήθηκε ως γνωστόν στο Δήμο το 2008 από τα ολυμπιακά ακίνητα, βάσει προγραμματικής σύμβασης -που ουδέποτε τηρήθηκε- και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε. Το 2015 με την ανάληψη των καθηκόντων από τη δημοτική αρχή Πελετίδη, παραλάβαμε το στάδιο σχεδόν κλειστό, με κατεστραμμένες βασικές υποδομές και σε ένα βαθμό λεηλατημένο και αφημένο στην τύχη του, δηλαδή στην κατάσταση που ήταν και τα υπόλοιπα ολυμπιακά ακίνητα. (υπάρχουν άλλωστε σχετικά δημοσιεύματα).

Για να γίνει αντιληπτή ή επικρατούσα κατάσταση θα σας πω ενδεικτικά, πως:

  • Ο ετήσιος λογαριασμός του νερού, με σχεδόν κλειστό το στάδιο, ήταν 140 χιλιάδες ευρώ, (προφανώς υπήρχε κάποια μεγάλη διαρροή). Με την αποκατάσταση της βλάβης που κόστισε μόλις 300€, τα επόμενα χρόνια, με πλήρη λειτουργία του σταδίου το κόστος έπεσε από τις 140 χιλ. στις 10 έως 20 χιλ. €.
  • Ο χλοοτάπητας του βοηθητικού, αξίας περίπου 100 χιλ. € ήταν πλήρως κατεστραμμένος,  λόγω μιας απλής βλάβης της αντλίας ποτίσματος (φωτ. Google earth). Η επισκευή κόστισε μόλις 200€.
  • Το κεντρικό ηχητικό σύστημα αξίας άνω των 200 χιλ. € ήταν καμένο και τμήματά του έλειπαν, επισκευάστηκε με προσωπική δουλειά και μόλις 1000€ για ανταλλακτικά (οι εταιρείες ζητούσαν 150.000€).
  • Τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα γενικά είχαν καταρρεύσει σχεδόν στο σύνολό τους. 
  • Η όλη εγκατάσταση έμπαζε από παντού νερά, οι εσωτερικοί χώροι μετατρέπονταν σε λίμνες σε κάθε ψιλοβρόχι, με αποτέλεσμα να είναι άχρηστοι, για οτιδήποτε.
  • Σημαντικές υποδομές έλειπαν. Είχαν κάνει φτερά…

 

Με λίγα λόγια, πλήρης εγκατάλειψη…

Το πρώτο πράγμα που κάναμε αναλαμβάνοντας, ήταν να θεσπίσουμε κανονισμό λειτουργίας, και να επανδρώσουμε το στάδιο με προσωπικό. Στη συνέχεια, στρωθήκαμε στη δουλειά. Μπροστά οι εργαζόμενοι του σταδίου. Με τη βοήθεια όλων των δημοτικών υπηρεσιών και με χρήματα από τα στενά οικονομικά του Δήμου, με πολύ κόπο και φιλότιμο, με πίστη σε αξίες για υπηρέτηση και προάσπιση του δημοσίου λαϊκού συμφέροντος, και πάνω απ’ όλα με ανιδιοτέλεια και τιμιότητα, κύριο χαρακτηριστικό όλων, εργαζόμενων και διοίκησης, κάνοντας το 1€ εκατό, αποκαταστάθηκαν τα πάντα, το στάδιο από ερείπιο μετατράπηκε μέσα σε ένα χρόνο σε κόσμημα.

Δεν είναι τυχαίο ότι το παραπάνω αναγνωρίζεται από πολλούς αθλητές, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Ολυμπιονίκης μας, Μίλτος Τεντόγλου, ο οποίος σε συνέντευξή του στο περιοδικό Trip, δήλωσε για το Παμπελοποννησιακό Στάδιο: «Είχα αγωνιστεί στο Πανελλήνιο του 2021, είναι πολύ καλό το στάδιο στην Πάτρα και έχω κάνει πολύ καλές επιδόσεις εκεί. Είναι ένα στάδιο όπου μπορεί να το χρησιμοποιεί κάθε αθλητής. Δυστυχώς, στην Αθήνα δεν έχουμε τέτοια στάδια για να κάνουμε Πανελλήνιο πρωτάθλημα και γι’ αυτό έχουν γίνει πολλά στην Πάτρα. Θα προσπαθήσουμε, λοιπόν, να κάνουμε μεταγραφή τον δήμαρχό σας, τον Κώστα Πελετίδη. Να έρθει στην Αθήνα».

Και όλα αυτά σημειωτέον, χωρίς την παρέμβαση εργολάβων, με ό,τι αυτό  συνεπάγεται…

Εδώ, πρέπει να τονισθεί πως οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια ήταν απούσες.
Για την ιστορία  να επαναλάβω πως το 2008, με Προγραμματική  Σύμβαση ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια, τον Δήμο Πατρέων και τα Ολυμπιακά Ακίνητα, παραχωρήθηκε το στάδιο στο Δήμο με την υποχρέωση καταβολής 400 χιλ € το χρόνο για τη συντήρηση και λειτουργία του. Μια συμφωνία όμως, που ποτέ δεν τηρήθηκε! Δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ! Χρωστούν μέχρι σήμερα στο Δήμο, για το στάδιο, βάσει της υπογραφής τους, πάνω από 5 εκατομμύρια.

Παρ΄ όλα αυτά και κόντρα στις κυβερνητικές επιλογές, ο Δήμος άνοιξε το 2016 το Στάδιο, θεωρώντας το πολύ σημαντική και απαραίτητη υποδομή  για το λαό και τη νεολαία της Πάτρας.

  • Στέγασε, εντελώς δωρεάν, 40 και πλέον ερασιτεχνικούς αθλητικούς συλλόγους, εξυπηρετώντας τις ανάγκες 2000 και πλέον αθλητών και ακαδημιών άθλησης, με χαμηλό δίδακτρο, για όλα τα αθλήματα.
  • Στέγασε, πάνω από 40 φορείς της πόλης, πολιτιστικούς κοινωνικούς κλπ, με δωρεάν παραχώρηση.
  • Άνοιξε τις πύλες του για τους πολίτες. 10.000 πολίτες της Πάτρας έχουν εκδώσει ως αυτή τη στιγμή κάρτα άθλησης, εντελώς δωρεάν (σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα που παντού υπάρχει χρέωση εισόδου).
  • Για 6 συνεχόμενες χρονιές, φιλοξένησε με μεγάλη επιτυχία, το πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου, αλλά και πολλές άλλες πανελλήνιες και διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, τη στιγμή που οι άλλες εγκαταστάσεις στη χώρα είχαν καταρρεύσει μέσα στην οικονομική κρίση.
  • Διενεργήθηκαν 100άδες πολιτιστικές εκδηλώσεις μεγάλου μεγέθους, συμβάλλοντας στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης και αποφέροντας παράλληλα έσοδα για τη συντήρηση του σταδίου.
  • Εκθέσεις και διάφορα άλλα events, βοήθησαν όλα αυτά τα χρόνια τις δραστηριότητες, αλλά και την προβολή της πόλης.

Παράλληλα το στάδιο εκσυγχρονίστηκε σε μεγάλο βαθμό.

Αναβαθμίστηκε ενεργειακά:

  • Τοποθετήθηκαν 3500 φωτιστικά και 200 προβολείς τεχνολογίας LED,
  • Μπήκαν νέες έγχρωμες γιγαντοοθόνες matrix τελευταίας γενιάς,
  • 4 μεγάλα συγκροτήματα αντλιών ψύξης θέρμανσης,
  • Ηλιακοί θερμοσίφωνες για ζεστό νερό σε όλη την εγκατάσταση,
  • Μεγάλη οθόνη εκτός Σταδίου για ενημέρωση και προβολή των δράσεων.

Επίσης, αναβαθμίστηκαν τα ηλεκτρονικά συστήματα:

  • Μπήκε νέο σύγχρονο  σύστημα ασφαλείας με 40 κάμερες (άχρηστο το χρυσοπληρωμένο C4i)
  • Νέα Ηχητικά, κομπιούτερς, συνδέσεις ίντερνετ, σύγχρονα δικτυακά προγράμματα (Ιστοσελίδα, βραβευμένο πρόγραμμα ελέγχου εισόδου) κλπ.

Ακόμα, ετοιμάζεται προκήρυξη για ψηφιακή αναβάθμιση με: τουρνικέ, δηλαδή ηλεκτρονικό εισιτήριο, ψηφιακές κλειδαριές, ίντερνετ για 10.000 θεατές κλπ.

Εκσυγχρονίστηκαν τα γήπεδα 5χ5 και τα γήπεδα μπάσκετ βόλεϊ, μπήκε νέος χλοοτάπητας στο κεντρικό γήπεδο. Τοποθετήθηκαν όργανα γυμναστικής, άρσης βαρών και άλλος αθλητικός εξοπλισμός. Ετοιμάστηκε μελέτη για αλλαγή του ταρτάν, προκειμένου να πιστοποιηθεί για διεθνείς διοργανώσεις.

Ο κατάλογος των έργων και δράσεων είναι ατέλειωτος, αρκεί μια ματιά στην ιστοσελίδα του σταδίου pampeloponisiko.gr Το σημαντικότερο όλων όμως, πέρα από τα υλικοτεχνικά, είναι να τονισθεί το απόλυτα επιτυχημένο μοντέλο που εφαρμόζεται στην Πάτρα τα τελευταία χρόνια.

Το μοντέλο της πλήρους και δωρεάν παραχώρησης σε πολίτες και ερασιτεχνικούς συλλόγους, κόντρα στην κρατούσα αντίληψη που λέει «ο χρήστης πρέπει να πληρώνει».

Για μας, ο Αθλητισμός είναι αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα προς πώληση, είναι ανάγκη για τον άνθρωπο, είναι ανάγκη και προστασία για την νεολαία, είναι καθήκον και υποχρέωση των κυβερνήσεων να χρηματοδοτούν με τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, συλλόγους και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Αντίστοιχα, η αθλητική πολιτική που βάζει στο επίκεντρο τους συλλόγους, τους αθλητές, τους δημότες που θέλουν να αθλούνται, πρέπει να ενισχυθεί και στο επίπεδο της Περιφέρειας, με ενίσχυση του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης, με επικεφαλής τον Σωτήρη Παρίση.

Εμείς, ως Δημοτική Αρχή, συνεχίζουμε την προσπάθεια και τον αγώνα, παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, δουλεύοντας μέσα σε ένα απόλυτα εχθρικό περιβάλλον, που επιδιώκει την πλήρη ιδιωτικοποίηση, που βάζει το κέρδος πάνω από τον άνθρωπο.

Μας αρκεί και μας δίνει δύναμη η στήριξη των συλλόγων, και του λαού της πόλης μας, που θα επανεκλέξουν Δημοτική Αρχή τη Λαϊκή Συσπείρωση, με Δήμαρχο τον Κώστα Πελετίδη!