«Ο πολιτισμός και η πρόσβαση στην τέχνη είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια» – Άρθρο της Λαμπρινής Αναγνώστου, υποψήφιας Δημοτικής Συμβούλου

 

«Ο πολιτισμός και η πρόσβαση στην τέχνη είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια»

Άρθρο της Λαμπρινής Αναγνώστου, Εκπαιδευτικού,

Μέλους του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων,

Υποψήφιας δημοτικής συμβούλου με τη Λαϊκή Συσπείρωση

 

Για τη Δημοτική Αρχή ο πολιτισμός είναι δικαίωμα για όλους και όχι εμπόρευμα για λίγους.  Πρέπει να προσφέρεται στο λαό και στη νεολαία δωρεάν, να μην αποτελεί ένα ακόμη πεδίο κερδοφορίας.

O Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων έχει στην ευθύνη του ένα τεράστιο και πολυσχιδές έργο: τη διεξαγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, τη λειτουργία του Δημοτικού Ωδείου, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, της Δημοτικής Μουσικής, της Ορχήστρας Πατρών, της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων και των υπόλοιπων μουσικών συνόλων του Δήμου μας, του Εικαστικού Εργαστηρίου, του Χορευτικού Εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων κ.α. Έχει την ευθύνη των πολιτιστικών υποδομών της Πάτρας: Δημοτική Πινακοθήκη, Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, Παλαιά Λουτρά, Λαϊκό Θεατράκι, Αίγλη, Θέατρο Τέχνης, Ιστορικό Καταφύγιο στα Ψηλαλώνια. Έχει επίσης την ευθύνη για την συνεργασία και υποστήριξη των πολιτιστικών φορέων της περιοχής, με φορείς πολιτισμού της Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, αλλά και τη συνολική ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης κάθε μορφής πολιτιστικής δραστηριότητας και ειδικότερα της ανάπτυξης του δυναμικού της πόλης στους τομείς του πνεύματος, των γραμμάτων και των τεχνών.

O Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, έχει επίσης την ευθύνη του Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, του Φεστιβάλ Τζαζ, του Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών, του Φεστιβάλ στις Γειτονιές, αλλά και του Δημοτικού Κινηματογράφου, θεσμών που ανάδειξε αυτή η Δημοτική Αρχή και οι οποίοι αποκεντρώνουν το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας σε όλες τις συνοικίες της πόλης, σε συνεργασία με τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους.

Φεστιβάλ στις Γειτονιές

Μουσικά σχήματα και θίασοι του Θεάτρου Σκιών της πόλης, πλημμυρίζουν τις γειτονιές με μουσικές και γέλια παιδιών αδάπανα, ενισχύοντας και προβάλλοντας έμπρακτα την ερασιτεχνική δημιουργία. Οι συνοικίες της πόλης για δύο σχεδόν μήνες γίνονται ζωντανά κύτταρα πολιτιστικών δράσεων. Το 2022 συμμετείχαν καλλιτεχνικά σχήματα 32 συλλόγων.

Δημοτικός Κινηματογράφος

Από το 2016 και κάθε χρόνο φιλοξενείται σε πολλές γειτονιές του Δήμου και έχει αγκαλιαστεί από το κοινό.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων συνεργάζεται με μορφωτικά ιδρύματα (Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας) και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, με στόχο την ψυχαγωγία δεκάδων λαϊκών οικογενειών.

Οι προβολές του Δημοτικού Κινηματογράφου πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου και στις συνοικίες της Πάτρας.

Επιπλέον, έχουν πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία και απήχηση στο κοινό, μουσικές, θεατρικές και χορευτικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο των ενοτήτων του Φεστιβάλ: «Jazz και Πράξεις» – « Παιδί & τέχνη» – «Χορός» – «Βήμα νέων καλλιτεχνών» -«Ημέρες Σκαγιοπούλειου».

Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου

Το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου διεξάγεται από το 2019, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού και εντάσσεται ως ξεχωριστή ενότητα στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας. Σήμερα, το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου αποτελεί θεσμό –ο οποίος έλειπε από την πόλη- και συμβάλλει πολύ σημαντικά στην πολιτιστική ζωή του Δήμου μας.

Στη διαδικασία αυτού του Φεστιβάλ συμμετέχουν και συνεργάζονται δημιουργικά πολιτιστικοί σύλλογοι του Δήμου Πατρέων και πολλά ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα:

Θεατρική ομάδα «από κοινού» της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, η θεατρική ομάδα «το μπουλούκι» (19ου Γυμνασίου μαθητών και αποφοίτων & ΕΝΕΕΓΥΛ Πάτρας), οι  θεατρικές ομάδες «ΣΥΝ-ΔΡΑΣΗ» του Αχαϊκού Εργαστηρίου και το «Θεωρικόν», οι θεατρικές ομάδες του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζαβλανίου, του συλλόγου των εν Πάτραις Κεφαλλήνων «Θεατροσκόπιο», οι θεατρικές ομάδες «Magna Ruga» και «Χορολάτρες», η θεατρική ομάδα Εργαζομένων ΟΤΕ και η Κομπανία του ΟΤΕ, οι θεατρικές ομάδες “ilavARTas” του Σαραβαλίου και η ομάδα «Ήθος Ποιεί» του πολιτιστικού συλλόγου Λεύκας, οι  θεατρικές 0μάδες  «Επί σκηνής», «Ταξιδευτές της πρόζας», «Ε.Σ.Π. Ρεφενέ», «Ροές», «Σκηνικό θεατρικό εργαστήρι», το Θεατρικό Εργαστήρι ενηλίκων της Πολυφωνικής, οι θεατρικές ομάδες «Τρελοί κι αδέσποτοι» του Πολιτιστικού Αθλητικού συλλόγου Ιτεών και «Αναντάμ Παπαντάμ» του πολιτιστικού συλλόγου «Παναγιά η Γηροκομήτισσα».

Στόχος του Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου είναι να ενισχύεται σταθερά η ερασιτεχνική πρωτοβουλία για δημιουργία και να προωθείται το ερασιτεχνικό θέατρο στις τοπικές κοινωνίες, στις γειτονιές, στους μικρούς και τόσο σημαντικούς πυρήνες του Δήμου μας.

Και αυτή ακριβώς είναι η αξία της ερασιτεχνικής δημιουργίας:

  • η συμμετοχή  στην ομάδα και τη συλλογική δημιουργία που τόσο ανάγκη έχουμε σε  τούτους τους δύσκολους καιρούς,
  • η συνεισφορά του καθενός στη μόρφωση και καλλιέργεια των άλλων,
  • η ικανοποίηση της συμμετοχής στη συλλογική προσπάθεια,
  • η χαρά της προσφοράς στον  τόπο μας και στο κοινωνικό σύνολο,
  • η διαμόρφωση και συγκρότηση συλλογικής συνείδησης, το πέρασμα από το «εγώ» στο «εμείς».

Περισσότεροι από 4.000 συμπολίτες μας κάθε καλοκαίρι, παρακολουθούν με ελεύθερη είσοδο θεατρικές και μουσικές παραστάσεις στο Ανοιχτό Θέατρο Κρήνης και στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου -αλλά και στο Θεατράκι των Ιτεών τα προηγούμενα χρόνια-, μέσα από τις οποίες αποτυπώνεται σαφέστατα ότι ο Πολιτισμός και η πρόσβαση στην τέχνη δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη. Απαραίτητοι συνεργάτες και βοηθοί για την πραγματοποίηση των παραστάσεων αυτών είναι οι εθελοντές/φίλοι του Φεστιβάλ, τα μέλη της Επιτροπής Ερασιτεχνικού Θεάτρου και μέλη του Συλλόγου Ανάδειξης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Κρήνης, καθώς και οι εργαζόμενοι του Δήμου.

Ως Μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων και υπεύθυνη για το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, έχω την τύχη να ζω αυτή τη μοναδική διαδικασία και εμπειρία: παρακολουθώ από κοντά τον αγώνα των ερασιτεχνικών ομάδων, νιώθω την αγάπη τους για το θέατρο, την ένταση πριν τις παραστάσεις, τη λύτρωση και το «γέμισμα» της ψυχής τους στο χειροκρότημα, αισθάνομαι την ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσεται με το κοινό, την πηγαία, αβίαστη επιβράβευση μόλις σβήσουν οι προβολείς, την ικανοποίηση όταν θεατές και ομάδες γίνονται ένα.

Ο αδιαμφισβήτητα πετυχημένος θεσμός του Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου του Δήμου Πατρέων αποδεικνύει κάθε χρόνο και πιο έντονα, ότι ο Δήμος μας διαθέτει το πνευματικό δυναμικό των ερασιτεχνών του θεάτρου και συνάμα την αποτελεσματικότερη Δημοτική Αρχή, στήριγμά τους σταθερό και ανυποχώρητο στον αγώνα της ερασιτεχνικής δημιουργίας. Για τη Δημοτική Αρχή το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου έχει τεράστια σημασία, τόσο για την  απαραίτητη συλλογική θεατρική έκφραση όσο και για την αναγκαία συλλογική ανάπτυξη αντιστάσεων απέναντι στην επιβαλλόμενη εμπορευματοποίηση και υποχώρηση της ποιότητας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Δημοτική Αρχή και ο Πολιτιστικός Οργανισμός στηρίζουν και ενισχύουν με κάθε τρόπο αυτή την προσπάθεια των ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων: καλύπτουν το οικονομικό κόστος για την τεχνική υποστήριξη και την προβολή του έργου τους και τις ανάγκες λειτουργίας των χώρων του Φεστιβάλ, παρά την οικονομική ασφυξία που επιβάλλεται στον Δήμο από τις μνημονιακές κυβερνήσεις.

Όλες οι ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες του Δήμου μας γνωρίζουν καλά ότι έχουν στο πλευρό τους τη Δημοτική μας Αρχή, η οποία σέβεται και καταξιώνει τα μέλη τους, φωτίζει τη δουλειά τους, τους θεωρεί συνοδοιπόρους στην κατάκτηση αυτού του σπουδαίου αγαθού που λέγεται συλλογικότητα και προσφορά στον άνθρωπο.

Οι ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες του Δήμου μας δεν αγωνιούν πια, δεν επαιτούν τη βοήθεια.

Έχουν πολύτιμο αρωγό και στήριγμα ακλόνητο τη Δημοτική Αρχή Πελετίδη!

Τη Δημοτική Αρχή που έχει πάνω απ΄ όλα τον άνθρωπο. Γιατί, όπως συχνά και ορθά ο Δήμαρχος της Πάτρας διακηρύσσει,«Εμείς μιλάμε για ανθρώπους και οι άλλοι για κέρδη!»

Στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, εκεί όπου παίζονται οι τύχες και το μέλλον των ανθρώπων αυτής της πόλης έχουμε μία επιλογή:

Να κρατήσουμε άσβεστη τη φλόγα της ανθρωπιάς, να κρατήσουμε ζωντανές τις αξίες της αλληλεγγύης, της προσφοράς στον συνάνθρωπο, της ελπίδας ότι χτίζουμε τον κόσμο μας κι έρχονται οι μέρες που ονειρευόμαστε!

Τις διεκδικήσεις του Πατραϊκού λαού, τις διεκδικήσεις της Δημοτικής Αρχής Πελετίδη απέναντι στην κρατική εξουσία και ειδικότερα στην Περιφερειακή Αρχή, θα δυναμώσει η ενίσχυση του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης, με επικεφαλής τον Σωτήρη Παρίση.

Η ΠΑΤΡΑ ΕΧΕΙ ΔΗΜΑΡΧΟ!

Η Πάτρα έχει Δήμαρχο αγωνιστή, διεκδικητή των συμφερόντων του πατραϊκού λαού!

Η Πάτρα έχει Δήμαρχο που νιώθει τις αγωνίες και τις ανάγκες μας, τα όνειρα των παιδιών μας!

«Η Τέχνη στην σημερινή βάρβαρη εποχή είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ! Γιατί εμψυχώνει και δημιουργεί νησίδες αναπνοής μέσα στο μουντό και σκοτεινό περιβάλλον που ζούμε». Θάνος Μικρούτσικος