Για το θέμα των κινητοποιήσεων των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ

 

Για το θέμα των κινητοποιήσεων των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ

 

Ως Δημοτική Αρχή της Πάτρας, είμαστε από την πρώτη μέρα της εκλογής μας στο πλευρό των εργαζομένων του Δήμου, όποια σχέση εργασίας και αν έχουν. Αποτελέσαμε, από κοινού με τα σωματεία των εργαζομένων, το μόνο πραγματικό υπερασπιστή των συμβασιούχων μέσω προγραμμάτων της «Κοινωφελούς» Εργασίας του ΟΑΕΔ. Ήμασταν παρόντες και πρωτοστατήσαμε σε δεκάδες κινητοποιήσεις, πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με Υπουργούς όλων των Κυβερνήσεων, στείλαμε δεκάδες επιστολές, βρεθήκαμε στα δικαστήρια στο πλευρό των εργαζομένων.

Ποια ήταν η απάντηση; Όλες οι Κυβερνήσεις διαδοχικά, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ΝΔ, έχουν απαντήσει αρνητικά στα αιτήματα, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για κάλυψη όλων των αναγκών των Υπηρεσιών μας, οι οποίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν ικανοποιητικά, ως αποτέλεσμα των συνεχών συνταξιοδοτήσεων, οι οποίες δεν αναπληρώνονται. Αντ’ αυτού, όλες οι Κυβερνήσεις διαιώνισαν το καθεστώς των ολιγόμηνων συμβάσεων, με σκοπό αφενός την ανακύκλωση της ανεργίας και αφετέρου τα «μπαλώματα» των κενών στους Δήμους.

Η στάση της Δημοτικής Αρχής της Πάτρας, είναι μοναδική ανάμεσα στους Δήμους όλης της Ελλάδας και είχε σαν αποτέλεσμα, συμβασιούχοι εργαζόμενοι οκταμηνίτες να μείνουν έως και τέσσερα χρόνια στο Δήμο.

Παράλληλα, δε σταματήσαμε στιγμή να προειδοποιούμε τους εργαζόμενους, ότι πραγματική λύση στα προβλήματά τους δεν πρόκειται να βρουν μέσα απ’ τα αστικά δικαστήρια, γιατί οι δικαστικές αποφάσεις παίρνονται με βάση το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, που από κοινού ψήφισαν και υλοποιούν όλες οι Κυβερνήσεις. Στην τελευταία μάλιστα αρνητική απόφαση του δικαστηρίου για τους οκτμηνίτες, γίνεται επίκληση όλων των αντιλαϊκών νόμων, από τη δεκαετία του ’90 έως και σήμερα, με τους οποίους «ξηλώθηκε το πουλόβερ» των εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων, απαγορεύτηκε η πρόσληψη εργαζομένων στο Δημόσιο, καθώς και η μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, ακόμα και εάν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Πρόκειται για μεγάλη πρόκληση, μέλη των Κυβερνήσεων, Βουλευτές, μέλη των κομμάτων που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν όλους τους αντιλαϊκούς νόμους, να εμφανίζονται ως όψιμοι υπερασπιστές των εργαζομένων.

Πληροφορούμαστε μάλιστα, ότι έκανε την εμφάνισή της στην κινητοποίηση των εργαζομένων και η κυρία Αλεξοπούλου, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας συνειδητά ψέματα και προσπαθώντας να παραπλανήσει τους εργαζόμενους. «Απόρησε» μάλιστα, γιατί ο Δήμαρχος δε στηρίζει τους εργαζόμενους! Απέναντι σε ποιους; Απέναντι στην Κυβέρνησή της! Εδώ ταιριάζουν τα λόγια του Λουντέμη «Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, μια και δεν ντρέπονταν τα στόματα που τα ‘λεγαν».

Η Κυβέρνηση της ΝΔ αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα πολλαπλά αιτήματα για μόνιμες προσλήψεις, για έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου με σκοπό την κάλυψη της μισθοδοσίας των οκταμηνιτών, οι οποίοι έμεναν στο δρόμο μετά από δικαστικές αποφάσεις. Λόγω της πολιτικής της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων Κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ, δε δίνεται δουλειά στους ανέργους. Βασιζόμενοι στους νόμους που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει, τα δικαστήρια βγάζουν απορριπτικές αποφάσεις ενάντια στους οκταμηνίτες. Σε αυτούς έγκειται η ευθύνη, που οι εργαζόμενοι έχουν γίνει «βορά» μίας σειράς δικηγορικών γραφείων.

Απέναντι στα κόμματα και τις παρατάξεις τους, που υποκρίνονται πως είναι στο πλευρό των εργαζομένων, η Δημοτική Αρχή ήταν και είναι στην άλλη όχθη, δίπλα τους, με οδηγό την αλήθεια και τους αγώνες.

Μονόδρομος μπροστά μας, είναι ο αγώνας για «Δουλειά για όλους, Δουλειά με δικαιώματα» και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που οι συμβασιούχοι υιοθέτησαν το σύνθημα το οποίο τόσα χρόνια έχει υπάρξει οδηγός του αγώνα όλων μας. Για κάποιους, φαντάζει όνειρο απραγματοποίητο. Για μας, μπορεί να γίνει πραγματικότητα, εάν οι εργαζόμενοι και ο λαός καταλάβουν τη δύναμή τους.