Άρθρο – παρέμβαση της Βίβιαν Σαμούρη για τα κομμένα ρεύματα σε συμπολίτες μας και τις ενέργειες του Δήμου

Άρθρο – παρέμβαση της Βίβιαν Σαμούρη, Αντιδημάρχου Υγείας και Πρόνοιας, του Δήμου Πατρέων

 

Εν μέσω πανδημίας τής νόσου COVID-19, ζούμε ήδη μια νέα οικονομική ύφεση (με αύξηση της ανεργίας, απώλεια εισοδήματος, εξόντωση του μικροεπιχειρείν κ.ά.), με συνέπεια την όξυνση των ανισοτήτων, την περαιτέρω φτωχοποίηση του λαού.

Μια φτωχοποίηση, που έχει λάβει σήμερα ανεξέλεγκτες διαστάσεις, δεδομένου ότι οι τελευταίες αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και βασικά καταναλωτικά αγαθά -που προέκυψαν από τις κερδοσκοπικές τάσεις-, αντιμετωπίστηκαν από τους κυβερνώντες με ημίμετρα, συνοδευόμενα από επικοινωνιακά τρικ.

Εμείς, ως δημοτική Αρχή, στεκόμαστε διαρκώς στο πλευρό των αδυνάτων, κατορθώνοντας με αδιάλειπτο πάθος και τη δέουσα μαχητικότητα να επανασυνδέσουμε ρεύματα, να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους συμπολίτες μας, που τους γονάτισαν οι πολιτικές τους, να σταθούν όρθιοι και με αξιοπρέπεια.

Μάλιστα, οι κατά καιρούς υπουργικές αποφάσεις, για εφάπαξ βοηθήματα επανασύνδεσης ρευμάτων, έχουν μεθοδευτεί έτσι, που επί της ουσίας αυτοακυρώνονται, καθώς “μπλοκάρεται” η πλειονότητα των δικαιούχων.

Ακόμη και η τελευταία Υπουργική Απόφαση, που αφορά σε ληξιπρόθεσμες οφειλές και διακοπή ρεύματος έως τις 31/12/2021, με επέκταση έως και 15/02/2022, ουδέποτε εστάλη στο Δήμο Πατρέων, αλλά την… αλιεύσαμε από το διαδίκτυο!

Από την πρώτη στιγμή, δε, το Τμήμα Πρόνοιας του Δήμου Πατρέων ενεργοποίησε όλους τους μηχανισμούς, ώστε οι εγκρίσεις για τις επανασυνδέσεις -με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται- να γίνονται ακόμη και αυθημερόν, κάνοντας ταυτοχρόνως τα πάντα, για να ενημερώσουμε με κάθε δυνατό και πρόσφορο τρόπο τους ενδιαφερόμενους.

Ωστόσο, οι εκατοντάδες, δυστυχώς, συμπολίτες μας, που έχουν κομμένο ρεύμα, ζουν στο σκοτάδι και κοινωνικά απομωνωμένοι, για να μαθαίνουν τα “νέα”, δεδομένου ότι για να πληροφορηθούν όλα αυτά απαιτείται πρωτίστως ηλεκτρικό ρεύμα και η στοιχειώδης ψυχολογία.

Εμείς, ως Δήμος, αποστείλαμε φυσικά σχετικό αίτημα προς τη ΔΕΔΗΕ, για να περιέλθουν στη διάθεσή μας τα στοιχεία συμπολιτών με κομμένο ρεύμα, αλλά δυστυχώς η απάντηση ήταν αρνητική -με πρόσχημα τα “προσωπικά δεδομένα”.

Ένας αγώνας με πολλά και απρόσμενα εμπόδια, ακόμη και πολιτικά παιχνίδια χειρίστου είδους, από παράγοντες προσκείμενους στην Κυβέρνηση, οι οποίοι με περίσσιο θράσος, ρωτούν δημόσια το Δήμο “πόσα είναι τα κομμένα ρεύματα”.

Ε, λοιπόν, συνιστά επιεικώς μέγιστη απρέπεια, “αυτοί” που έκοψαν το ρεύμα, να σε ρωτούν κουνώντας το δάκτυλο πόσα ρεύματα έκοψαν οι ίδιοι και πόσους ανθρώπους οδήγησαν σε απόγνωση.

Πρόκειται πασιφανώς για νεοφιλελεύθερα παιχνίδια, στην πλάτη των φτωχών συμπολιτών μας, δια μέσου των οποίων επιχειρούν εμμέσως πλην σαφώς να ρίξουν στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης, βάζοντας κάτω από το χαλί τις ευθύνες των κυβερνώντων, που σε αυτή την πρωτόγνωρη συγκυρία, άφησαν αδίστακτα στο σκοτάδι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.