Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης: Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό! Δεν μας χαρίζεται τίποτα!  Συνεχίζουμε αυτό που ξεκινήσαμε, να διεκδικούμε με αγώνε

κς

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, παραχώρησε σήμερα το πρωί συνέντευξη Τύπου, με θέμα την νέα μεγάλη κινητοποίηση, που διοργανώνει η Δημοτική Αρχή, μαζί με τον Πατραϊκό λαό, τους μαζικούς λαϊκούς φορείς και συλλόγους της πόλης, το Σάββατο 29 Γενάρη. 

«Η μεγαλειώδης πορεία Πάτρα – Αθήνα ήταν η αρχή», τόνισε και συνέχισε λέγοντας: «Από την στιγμή που δεν υπάρχει ανταπόκριση από την κυβέρνηση, στα δίκαια αιτήματά μας, θα μας ξαναβρούν μπροστά τους! Ο Δήμος μας, μαζί με τον Πατραϊκό λαό και τους μαζικούς λαϊκούς φορείς, συνεχίζουν να αγωνίζονται για ζωή, δουλειά με δικαιώματα!

Μπορεί οι συνθήκες της πανδημίας, να μην μας επιτρέπουν να πάμε και πάλι με τα πόδια στην Αθήνα, μπορούμε να το κάνουμε όμως, με λεωφορεία και αυτοκίνητα, με τελικό προορισμό την πλατεία Συντάγματος στις 12 το μεσημέρι, όπου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και από ‘κει θα πάμε στην κυβέρνηση με τα αιτήματά μας. Δεν ανεχόμαστε πλέον να μας… τιμωρούν για τα δικά τους λάθη και επιλογές. Απαιτούμε χρηματοδότηση που δικαιούμαστε και δεν έρχεται. Ο Δήμος μας στα χρόνια που είμαστε Δημοτική Αρχή, βάσει του «Καλλικράτη» που ψήφισαν οι κυβερνώντες, έπρεπε να είχε πάρει 400 εκατ. ευρώ. Μόνο φέτος, αντί για 91 εκατ. που δικαιούμαστε, πήραμε μόλις 23 εκατ. ευρώ.

Εμείς όμως, δεν πρόκειται να χαρατσώσουμε τον λαό, για να ικανοποιηθούν οι κυβερνώντες και οι εκπρόσωποί τους στο Δήμο μας.

Απαιτούμε την χρηματοδότηση και τις προσλήψεις εργαζομένων που δικαιούμαστε για να προχωρήσουμε όλα τα έργα που είναι σε εκκρεμότητα. Για να έχουμε την παραλιακή ζώνη που μας αξίζει, τους δρόμους και τα πάρκα που μας αξίζουν, όπως ο Ρηγανόκαμπος για την παραχώρηση του οποίου προβάλλουν δικαιολογίες, προφανώς γιατί θέλουν να εκμεταλλευτούν επιχειρηματίες τον σκουπιδότοπο και όχι ένα ακόμα πάρκο ο λαός. Και βέβαια δεν ανεχόμαστε να μην υπογειοποιηθεί η σιδηροδρομική γραμμή το Ρίο έως την Κανελλοπούλου».

Ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο –που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα- θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες της νέας, μηχανοκίνητης πορείας προς την Αθήνα και τόνισε: «Καλούμε το λαό της Πάτρας, τα σωματεία του και τους συλλόγους του, όλους τους μαζικούς φορείς της πόλης μας, να δώσουν τη δική τους απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης, που μας καταδικάζει στη φτώχεια και την ανεργία, στη ζωή χωρίς δικαιώματα.

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε Δημοτική Αρχή, δίνουμε έναν αγώνα δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα δίκαιο και τίμιο. Δύσκολο, γιατί οι προσπάθειές μας πραγματοποιούνται μέσα από ένα θεσμό που λειτουργεί με τα ασφυκτικά κριτήρια ενός κράτους που είναι εχθρικό απέναντι στο λαό μας. Δίκαιο και τίμιο, γιατί αφορά τις ίδιες τις ανάγκες του Πατραϊκού λαού και των παιδιών του, την ποιότητα ζωής του, την ίδια του τη ζωή και τις διεκδικήσεις του.

Σ’ αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε, όσα εμπόδια κι αν μας βάζουν!».

 

Το πλαίσιο των διεκδικήσεων που θα κατατεθεί στην κυβέρνηση το Σάββατο 29 Γενάρη, περιλαμβάνει τα εξής: 

 

 • Τα Νοσοκομεία της πόλης μας στενάζουν, οι γιατροί, το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό είναι στα όριά του. Φτάνει πια το θράσος την κυβέρνησης της ΝΔ, που συνεχίζει την πολιτική αποθέωσης της ατομικής ευθύνης, ως άλλοθι για να μην παίρνει τα αναγκαία μέτρα προστασίας, να αφήνει ανοχύρωτο το λαό μας και την ίδια στιγμή, οι κλινικάρχες αντί να επιταχθούν, να θησαυρίζουν στην πλάτη του, το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος» που έκλεισε ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει κλειστό!
 • Δεν ανεχόμαστε να έχει η πόλη μας το 2022, νοικοκυριά που ζουν χωρίς ρεύμα και τα παιδιά τους διαβάζουν με το κερί, που δεν έχουν θέρμανση, που λόγω της ακρίβειας δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε βασικές τους ανάγκες, όπως είναι η τροφή, η ένδυση, η θέρμανση. Δεν ανεχόμαστε να μειώνεται συνεχώς το λαϊκό εισόδημα, να χτυπιούνται οι μισθοί και οι συντάξεις, να καταργείται με αντεργατικούς, αντιλαϊκούς νόμους κάθε εργατικό και λαϊκό δικαίωμα.
 • Δεν ανεχόμαστε να έχει η πόλη μας 33.000 ανέργους, που θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά και πετιούνται στο περιθώριο, ανακυκλώνονται κάθε «τρεις και λίγο» με τα προγράμματα της φτώχειας και της «κοινωφελούς εργασίας», αντί να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα.
 • Δεν ανεχόμαστε το καλοκαίρι να καιγόμαστε και το χειμώνα να πνιγόμαστε ή να ζούμε με το φόβο ενός σεισμού, λόγω της πλήρους έλλειψης από το κράτος αντιπυρικών, αντιπλημμυρικών και αντισεισμικών έργων που θα προστατεύουν τη ζωή, τη λαϊκή περιουσία και το φυσικό πλούτο της περιοχής μας.
 • Δεν δεχόμαστε την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης του Δήμου Πατρέων από την κυβέρνηση και ταυτόχρονα τη μεταφορά ολοένα και νέων αρμοδιοτήτων, οι οποίες θα έπρεπε να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους, όπως οι παιδικοί σταθμοί ή η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την οποία θέλουν να διαλύσουν εντελώς, περνώντας την στην ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης.
 • Δεν ανεχόμαστε τα παιδιά μας να μην μπορούν να χρησιμοποιούν τις αυλές των σχολείων, τις δημοτικές, αθλητικές εγκαταστάσεις, έχοντας δίπλα τους μόνιμους γυμναστές, εργαζόμενους για δημιουργική απασχόληση, επιστασία. Οι υπηρεσίες μας στελεχωμένες, μπορούν να παράγουν πολλαπλάσιο έργο.
 • Δεν ανεχόμαστε να μην ικανοποιούνται τα δίκαια αιτήματα του Πατραϊκού λαού, για υπογειοποίηση του τρένου από Ρίο έως Κανελλοπούλου, για παραχώρηση του πρώην σκουπιδότοπου στο Ριγανόκαμπο, ώστε να δημιουργηθεί το Ανατολικό Πάρκο, για χρηματοδότηση έργων προσβασιμότητας για ΑμΕΑ.
 • Δεν ανεχόμαστε την απαξίωση του Πολιτισμού, την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των αντίστοιχων δομών. Ο Πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη!
 • Δεν δεχόμαστε την «τιμωρία» του Δήμου μας, την «τιμωρία» των συμπολιτών μας, μέσω της επιβολής δεύτερης και τρίτης φορολόγησης, για την παροχή υπηρεσιών που έχουν ήδη πληρώσει και έπρεπε να είναι αυτονόητες. 
 • Δεν δεχόμαστε την επιβολή προστίμων, όπως είναι το τέλος ταφής των απορριμμάτων, για να πληρώσει άλλη μια φορά ο λαός την «πράσινη» πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων. 
 • Δεν δεχόμαστε την οικονομική αφαίμαξη του Δήμου, μέσω της αύξησης των τιμών σε ρεύμα, πετρέλαιο, εφόδια για την αυτεπιστασία κ.τ.λ.

 

Θα μας βρουν μπροστά τους! 

Δεν ικανοποιούμαστε με τα λίγα, ούτε παραιτούμαστε από τις διεκδικήσεις μας για μια καλύτερη ζωή!

Διεκδικούμε:

 • Την άμεση και επαρκή χρηματοδότηση του Δήμου Πατρέων. Να δοθούν εδώ και τώρα όλα τα παρακρατηθέντα από την κυβέρνηση και το κράτος, με στόχο την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του Πατραϊκού λαού και των εργαζόμενων του Δήμου, την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών, την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των Υπηρεσιών μας, των σχολείων μας, των κοινωνικών δομών της πόλης, των χώρων αθλητισμού και πολιτισμού.

 

 • Την κατάργηση του Νόμου που θεσπίστηκε και διατηρήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις που γνωρίσαμε, που απαγορεύει τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Άμεση έναρξη διαδικασίας μέσω ΑΣΕΠ για πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού προσωπικού στο Δήμο Πατρέων και τη ΔΕΥΑΠ.

 

 • Να καταργηθούν εδώ και τώρα τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και γιατρών στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ της Πάτρας. Άμεσα προσλήψεις εκπαιδευτικών, καθαριστριών κ.ά., σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στην πόλης μας.

 

 • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους και για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 

 • Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Είμαστε δίπλα στον αγώνα των αγροτών που παλεύουν για την προστασία του εισοδήματός τους με πραγματική μείωση του κόστους παραγωγής και ελάχιστες εγγυημένες τιμές που να εξασφαλίζουν μια ανθρώπινη ζωή στα χωριά μας.

 

 • Να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος στα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά. Άμεση επανασύνδεση όλων των κομμένων ρευμάτων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

 

 • Κατάργηση του ΦΠΑ στην ενέργεια και τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, του ειδικού φόρου στα καύσιμα που έχουν γονατίσει το λαϊκό εισόδημα. 

 

Κανείς δε θα μας χαρίσει όλα τα παραπάνω. 

Ό,τι κέρδισε ο λαός μας, το κέρδισε με τους αγώνες του!

 

Δεν χωράνε περιθώρια για αυταπάτες! Χορτάσαμε από λογικές τύπου «το καλάθι έχει για όλους μας», από προεκλογικές διακηρύξεις, «σωτήρες» και κυβερνητικές εναλλαγές. 

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!

ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ!».