Επιστολή Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη στον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη σχετικά με τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους (ΠΑγΟ)

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, απέστειλε σήμερα στον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού,  Λευτέρη Αυγενάκη επιστολή, σχετικά με τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους (ΠΑγΟ), ζητώντας να ανακαλέσει την απόφαση για διακοπή της οικονομικής συμμετοχής στα προγράμματα από την ΓΓΑ.

 

Ολόκληρη η επιστολή του Δημάρχου Πατρέων, έχει ως εξής: 

 

«Κύριε Υφυπουργέ

Με επιστολή σας, μας ανακοινώσατε ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ), δεν θα συμμετάσχει οικονομικά στα Προγράμματα Άθλησης για Όλους (ΠΑγΟ).

Αυτή η απόφασή σας, καταργεί τα προγράμματα σε μια περίοδο που ο λαός μας περνάει δύσκολα με την κρίση και την πανδημία. 

Τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους, που καθιερώθηκαν πριν 40 χρόνια περίπου, είναι θεματικά και απευθύνονται σε πληθυσμιακές ομάδες Γυναίκα, Παιδί, ΑμΕΑ, Τρίτη Ηλικία, Υποψηφίους ΣΕΦΑΑ, Υποψηφίους Στρατιωτικών Σχολών κ.ο.κ. 

Διαχρονικά και από όλες τις κυβερνήσεις, υποβαθμίζονται και έχει υποστεί μεγάλες περικοπές η χρηματοδότηση τους, με αποτέλεσμα να λειτουργούν υποχρεωτικά με ανταποδοτικό χαρακτήρα. Δηλαδή, πληρώνουν οι συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα από την τσέπη τους.

Τα υπόλοιπα χρήματα καλύπτονται από τους ιδίους πόρους του Δήμου μας, δηλαδή, πάλι από την τσέπη των λαϊκών στρωμάτων. 

Η Δημοτική Αρχή, έχει θεσπίσει τη συμβολική συμμετοχή των πολιτών με 5 ευρώ τον μήνα, για να καλυφθεί η υποχρεωτική ανταποδοτικότητα και ταυτόχρονα να είναι τα προγράμματα προσβάσιμα στις οικονομικά ασθενείς κοινωνικές ομάδες. 

Ο Δήμος Πατρέων υλοποιεί κάθε χρόνο 5 προγράμματα (γυναίκα, παιδί, ΑΜεΑ, τρίτη ηλικία). Απασχολεί 18-20 γυμναστές, ενώ στα προγράμματα συμμετέχουν συνολικά πάνω από 1.000 άτομα ετησίως. Προσπαθεί δε, να εκσυγχρονίσει τον θεσμό  υλοποιώντας ελκυστικά πρωτοποριακά προγράμματα όπως τελευταία το aqua aerobic.

Η Δημοτική Αρχή, κάθε χρόνο υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις στην ΓΓΑ και διεκδικεί τη διεύρυνση, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των Προγραμμάτων. 

Όπως: 

-Κατάργηση του ανταποδοτικού χαρακτήρα των ΠΑγΟ και 100% κρατική χρηματοδότησή τους.

– Επιμήκυνση των προγραμμάτων από 6-7 μήνες στους 9-10 ετησίως.

– Δημιουργία κατάλληλων αποκλειστικά για τα ΠΑγΟ σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων με κρατική χρηματοδότηση

– Σύγχρονο υλικοτεχνικό αθλητικό εξοπλισμό με κρατική χρηματοδότηση, η έλλειψη του οποίου περιορίζει δραματικά τα είδη των προγραμμάτων και αποκλείει τα σύγχρονα, αποκόπτοντας τον θεσμό από την εξέλιξη της σωματικής άσκησης και της αθλητικής αναψυχής.

-Περιοδική επιμόρφωση των εκπαιδευτών.

-Αναπροσαρμογή των κριτηρίων μοριοδότησης για την επιλογή του εκπαιδευτικού προσωπικού, με την θέσπιση μοριοδότησης διαπιστευμένων ουσιαστικών δεξιοτήτων και γνώσεων.

 

Κύριε Υφυπουργέ

Η σωματική άσκηση και η ενασχόληση με τον αθλητισμό, δεν είναι περιττή πολυτέλεια για τον λαό και την νεολαία μας.  

Η πολιτική αυτή, εξυπηρετεί την παραπέρα εμπορευματοποίηση μιας ακόμα βασικής λαϊκής ανάγκης. Είναι αναγκαιότητα ουσιαστική.

Απαιτούμε να πάρετε πίσω την απόφασή σας. 

Είναι άδικη και αντιλαϊκή».