Κώστας Πελετίδης στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις σχολικές καθαρίστριες: “Ζητούμε την έγκριση μετατροπής των συμβάσεων απο μερικής σε πλήρους απασχόλησης “

Στη χθεσινή, έκτακτη συνεδρίαση (με τηλεδιάσκεψη) του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στην εισήγησή του για το θέμα της αποδοχής, από το Σώμα, της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων και της χορήγηση προσωρινής διαταγής για 80 σχολικές καθαρίστριες του Δήμου Πατρέων, είπε τα εξής:
«Η Δημοτική Αρχή, από το 2014 που ανέλαβε την ευθύνη διοίκησης του Δήμου μας, μαζί με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων και τα Σωματεία τους, διεκδίκησε την πρόσληψη μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες καθαριότητας των σχολικών μονάδων, με πλήρες ωράριο, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, γιατί μόνο έτσι διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων. Την άμεση μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ πριν και της Ν.Δ. σήμερα, υλοποιούν κατά γράμμα την στρατηγική και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμπαίζοντας και κρατώντας σε ομηρία χιλιάδες κακοπληρωμένους και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου.
Θυμίζουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια, πραγματοποιήθηκαν πολύμορφες κινητοποιήσεις των εργαζομένων με την στήριξη και την συμμετοχή της Δημοτικής Αρχής, για να ικανοποιηθεί αυτό το δίκαιο αίτημα.
Η χρηματοδότηση για την μισθοδοσία τους, πρέπει να καταβάλλεται από την κυβέρνηση και το κράτος και όχι να την καλύπτει ο Δήμος μας από τα ίδια έσοδα, να ξαναπληρώνει δηλαδή ο Πατραϊκός λαός, που ζει στην ανεργία και την φτώχεια.
Η μόρφωση και η υγεία των παιδιών μας είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους και δεν θα δεχτούμε παραπέρα επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, όπως ζητούν οι κυβερνήσεις.
Αρκετά πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει ο λαός τις αντιλαϊκές πολιτικές τους.
Στον Δήμο μας λειτουργούν 264 σχολικές μονάδες, στις οποίες φοιτούν πάνω από 30.000 μαθητές.
Πέρυσι, σε συνθήκες πανδημίας, εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας 177 σχολικές καθαρίστριες, εκ των οποίων 59, μερικής απασχόλησης. Δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά μας για 190 θέσεις, πλήρους απασχόλησης, με αποτέλεσμα να προκληθεί σοβαρό πρόβλημα στην ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων.
Μπροστά σ’ αυτή την εξέλιξη, η Δημοτική Αρχή, πήρε την πρωτοβουλία και εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει την έγκριση μετατροπής των 59 συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, για το σχολικό έτος 2020-2021.
Για την μισθοδοσία και την ασφάλιση των εργαζομένων, ο Δήμος από τον προϋπολογισμό του, κατέβαλε 489.700 ευρώ.
Για το επόμενο σχολικό έτος οι υπηρεσίες μας, ως όφειλαν, με βάση τις ανάγκες μας έχουν ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο την έγκριση 232 σχολικών καθαριστριών πλήρους απασχόλησης, χρηματοδοτούμενες από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι προσλήψεις αυτές, χωρίς να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό που θα εγκριθεί, θα γίνουν με προκήρυξη, αφού εγκριθεί πρώτα η σχετική ΚΥΑ για το σχολικό έτος 2021-2022.
Από τις υπόψη σχολικές καθαρίστριες, οι 80 κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, όπου ζητούν να συνεχίσουν την εργασία τους μετά τη λήξη της σύμβασής τους, (30/06/2021), με προσωρινή διαταγή μέχρι την έκδοση απόφασης επί της κύριας αγωγής τους, που συζητείται στις 11/10/2021. Επιπλέον αιτούνται την αποδοχή μας για να συζητηθεί η υπόθεση αυτή στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
Για την αίτηση αυτή των ασφαλιστικών μέτρων η Νομική υπηρεσία, μας παρέδωσε την γνωμοδότησής της, η οποία είναι αρνητική τόσο για το περιεχόμενο της αίτησης όσο και για την παρέκταση της αρμοδιότητας του υπόψη Δικαστηρίου.
Πάγια θέση μας είναι οι εργαζόμενοι να προσφέρουν την εργασία τους με μόνιμη σχέση εργασίας και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ανάλογες αποφάσεις έχουμε πάρει στο Δημοτικό Συμβούλιο για το σύνολο των εργαζομένων στους Δήμους, όπως επίσης και για το σύνολο των εν λόγω σχολικών καθαριστριών. Εμπόδιο στις αποφάσεις αυτές είναι οι ασκούμενες πολιτικές διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, για την ομηρία των εργαζομένων. Η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να αγωνίζεται μαζί με τους εργαζόμενους, τα Σωματεία τους και το Εργατικό Κέντρο της πόλης μας, να υπάρχει δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα, να γίνουν μόνιμες προσλήψεις, για να καλυφθούν στο σύνολό τους, οι ανάγκες του Δήμου».
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος πρότεινε στο Σώμα το ακόλουθο σχέδιο Απόφασης:
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ :
Ο Δήμος Πατρέων, αναγνωρίζοντας ότι η παραμονή στις θέσεις εργασίας είναι αναγκαία για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου καθώς και ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου και ότι πρέπει να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, αποδέχεται την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, η οποία συζητείται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 8/7/2021, αποδεχόμενοι παράλληλα τη συζήτηση αυτών στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
Επίσης να παραστούμε επί της κύριας αγωγής η οποία συζητείται στις 11/10/2021.