Το Δημοτικό Ωδείο αποκαλύπτεται…

Το Δημοτικό Ωδείο αποκαλύπτεται…

 

Το νέο κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Δημοτικό Ωδείο Πατρών, παρουσιάστηκε σήμερα παγκόσμια ημέρα πολιτισμού, από την πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, παρουσία του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Γεράσιμου Βουτσινά.

Πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτίριο – το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο – που διαμορφώθηκε για να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες και είναι σε απόλυτη αρμονία με το σημαντικό εκπαιδευτικό έργο που παράγεται σε αυτό. 

Για την κάλυψη των αναγκών λειτουργικότητας του ακινήτου από τον Πολιτιστικό Οργανισμό σε συνεργασία με την Αρχαιολογική υπηρεσία έγινε σειρά παρεμβάσεων, που εξασφαλίζουν την ασφαλή πρόσβαση και παραμονή εντός του κτιρίου για όλους τους πολίτες και φυσικά για  άτομα με κινητικές δυσκολίες. Εκτός από την κάλυψη των αναγκών του εκπαιδευτικού έργου έχει διαμορφωθεί αίθουσα, στην οποία θα πραγματοποιούνται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που θα είναι ανοιχτές στους πολίτες. 

Στο συγκεκριμένο ακίνητο θα στεγάζεται το Δημοτικό Ωδείο μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής, συντήρησης και αποκατάστασης του ακινήτου, το οποίο βρίσκεται στις οδούς Αράτου και Μαιζώνος, που είναι και η φυσική του έδρα. Από το 1986 που στεγάστηκε το Δημοτικό Ωδείο στο ακίνητο της οδού Αράτου, μέχρι την ημέρα που οδηγηθήκαμε αναγκαστικά στο κλείσιμό του, δεν είχε γίνει καμία ουσιαστική συντήρηση. Οι εργασίες επισκευής και συντήρησης του παλαιού κτιρίου βρίσκονται σε εξέλιξη και στόχος είναι η ολοκλήρωσή του το συντομότερο δυνατόν.

Όπως ανέφερε η κ. Γεροπαναγιώτη η λειτουργία δομών καλλιτεχνικής παιδείας, όπως το Δημοτικό Ωδείο, με ανταπόδοση (δίδακτρα) ουσιαστικά δυσκολεύει και παρεμποδίζει τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να έχουν πρόσβαση στη τέχνη αφού αυτό εξαρτάται από την δυνατότητα της οικογένειας να βάζει το χέρι στην τσέπη. Τα τελευταία χρόνια η δυνατότητα των λαϊκών οικογενειών να  καταβάλλουν δίδακτρα μειώνεται συνεχώς. Το 80% των μαθητών του Δημοτικού Ωδείου Πατρών έχει ενταχθεί στις ειδικές κατηγορίες που δικαιούνται μειωμένα δίδακτρα. Τα έσοδα του Δημοτικού Ωδείου είναι συνεχώς μειούμενα .

 Τα παραπάνω στοιχεία – είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – επιβεβαιώνουν το τσακισμένο λαϊκό εισόδημα, την ανεργία που καλά κρατά με τις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Η «ευαισθησία»   των κυβερνόντων για την καλλιτεχνική παιδεία είναι γνωστή, αφού πρόσφατα κατάργησαν και τα αντίστοιχα μαθήματα καλλιτεχνικής παιδείας στο Λύκειο.

Η  δική μας αντίληψη ως δημοτική Αρχή είναι ότι η τέχνη αποτελεί δικαίωμα όλων των μαθητών και συνολικά του λαού μας και χρησιμοποιούμε όσες δυνατότητες υπάρχουν για να καλύψουμε τις πολιτιστικές ανάγκες, διεκδικώντας χρηματοδότηση και μόνιμες θέσεις προσωπικού.

Γίνεται αντιληπτό, ότι η ανάγκη για μόνιμη χρηματοδότηση του Ωδείου και η εξασφάλιση μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού είναι επιτακτική και θα επανέλθουμε στα αντίστοιχα υπουργεία απαιτώντας έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλυφθεί πλήρως το κόστος της μισθοδοσίας των εργαζομένων ωρομίσθιων Εικαστικών και Μουσικών, καθ’ όλο το διάστημα της αναγκαστικής λειτουργίας των δομών μας και διεκδικούμαι τη μόνιμη και σταθερή εργασία τους.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης σημείωσε ότι πολιτισμός χωρίς να υπάρχει ζωή και δουλειά για όλον τον κόσμο και χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού, δεν είναι πολιτισμός.

Μην ξεχνάμε – είπε ο Δήμαρχος της Πάτρας – ότι βρισκόμαστε στο 2021, που σημαίνει ότι υπάρχουν οι δυνατότητες να γίνει αυτό και πρέπει να προβληματιζόμαστε για ποιο λόγο δεν μπορεί η πόλη μας, ο λαός μας, ο πλανήτης να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Πρέπει να αγωνιστούμε για να υπάρχει ζωή για όλους τους ανθρώπους.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός παλεύει για να έχουμε στην πόλη μας αυτά που δικαιούνται οι νέοι και τα παιδιά μας. Μέσα σε αυτή την προοπτική έχουμε ως στόχο να ανακαινίσουμε τα δύο κτίρια του Δήμου, τα οποία είχαν αφεθεί στη φθορά του χρόνου. Για όσο διάστημα θα χρειαστεί, διαμορφώσαμε αυτόν τον καταπληκτικό χώρο, που σηματοδοτεί και την αναγνώριση του έργου που γίνεται και δικαιώνει τα παιδιά.

Επεσήμανε δε, πως είναι επιλογή των κυβερνήσεων, ο πολιτισμός να είναι το αποπαίδι, καθώς αυτοί που έχουν το χρήμα εξασφαλίζουν για τον εαυτό τους και στα ζητήματα του πολιτισμού αυτό που θέλουν. Πρόσθεσε, ότι ο Δήμος της Πάτρας παίρνει σήμερα το 1/3 των χρημάτων που ελάμβανε το 2010, που και τότε ήταν λίγα. 

Ο Δήμαρχος έκανε αναφορά και στην Περιφέρεια, καλώντας την να φροντίσει τα χρήματα που έχει να πιάνουν τόπο, αντί να δίνει σε διάφορα σχήματα πρέπει να δίνει τη χρηματοδότηση στον Πολιτιστικό Οργανισμό που ως φορέας και θεσμός με ευθύνη οργανώνει την πολιτιστική δραστηριότητα στην πόλη μας. Θα φροντίσουμε να ανοίξουν αυτά τα θέματα και σε συνάντηση που θα έχουμε μαζί της. 

Ο Κώστας Πελετίδης κλείνοντας ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι ενώ από την Περιφέρεια δαπανήθηκαν σχεδόν 2 εκ. € για τις εκδηλώσεις συμπλήρωσης 200 χρόνων από την επανάσταση του ’21 η χρηματοδότηση της οργανωμένης και στελεχωμένης δομής που έχει ο Πολιτιστικός Οργανισμός για τα 200 χρόνια από την επανάσταση, ήταν ελάχιστη.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Γεράσιμος Βουτσινάς πρόσθεσε ότι το Δημοτικό Ωδείο είναι έτοιμο να λειτουργήσει και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα φιλοξενήσει και εκδηλώσεις οι οποίες θα είναι ανοιχτές στο κοινό.

Στη παρουσίαση του Δημοτικού Ωδείου έδωσαν το παρών ο αντιδήμαρχος παιδείας και αθλητισμού Τάκης Πετρόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος – Πρόεδρος ατόμων με αναπηρία στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων – αντιπρόεδρος ΕΣΑΜΕΑ Αντώνης Χαροκόπος, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Πέτρος Βάης, μέλη του Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Οργανισμό, καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου και εργαζόμενοι στον Πολιτιστικό Οργανισμό.

Την μουσική υποδοχή όσων προσήλθαν στην παρουσίαση, είχε στο πιάνο η καθηγήτρια του Ωδείου κ. Νίνα Μεταξά.