Αντιπυρική περίοδος και λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των δασικών και αγροτικών πυρκαγιών

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα Τρίτη 9 Απριλίου, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης με θέμα «Αντιπυρική περίοδος και λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των δασικών και αγροτικών πυρκαγιών». Μιλώντας ο Δήμαρχος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η αντιπυρική περίοδος και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των δασικών και αγροτικών πυρκαγιών, απασχόλησαν τις συσκέψεις που έγιναν από τη Δημοτική Αρχή με τη Διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα Δημοτικά Διαμερίσματα και Κοινότητες, με τις Εθελοντικές Ομάδες Πυρόσβεσης, το Δασαρχείο ενώ έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των πυροσβεστών. Το επόμενο διάστημα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων, θα συνεδριάσει με αντικείμενο το θέμα της Αντιπυρικής Προστασίας

Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας είναι κυρίαρχης σπουδαιότητας, όπως η αντιπυρική, η αντιπλημμυρική καθώς και η αντισεισμική προστασία και θωράκιση.

Συζητάμε ιδιαίτερα εκτεταμένα και φέτος το θέμα της αντιπυρικής προστασίας γιατί ανησυχούμε από την έλλειψη κεντρικού πολιτικού σχεδιασμού για την προστασία του δασικού μας πλούτου. από την έλλειψη σε προσωπικό, σε μέσα και μηχανολογικό εξοπλισμό, σε χρηματοδότηση στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, όπως Πυροσβεστική, Δασικές Υπηρεσίες, Δήμοι κ.λπ.

Η πρόσφατη πυρκαγιά στη Στροφυλλιά με την καταστροφή ενός μοναδικής ομορφιάς και περιβαντολλογικής αξίας δάσους, επιβεβαιώνει την έλλειψη κεντρικού πολιτικού σχεδιασμού περιφρούρησης του δασικού μας πλούτου από το χέρι των καταπατητών, πως οι ασκούμενες πολιτικές των Κυβερνήσεων στο ζήτημα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας από φυσικές καταστροφές δεν είναι στις προτεραιότητες τους.

Το γεγονός ότι πέρυσι είχαμε ελάχιστες πυρκαγιές στο Δήμο μας που βέβαια αντιμετωπίστηκαν άμεσα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία με τη βοήθεια των Υπηρεσιών μας αφενός μεν δείχνει τα μέτρα που είχαμε λάβει, αφετέρου σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας εφησυχάζουμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις καταστροφικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη Ανατολική Αττική και στην υπόλοιπη χώρα.

Βασικές πλευρές που συνθέτουν το ζήτημα και τις ανησυχίες μας:

  1. Θεσμικό πλαίσιο με δασοκτόνους νόμους και αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων.

  2. Μη ύπαρξη ενιαίου φορέα Δασοπροστασίας και Δασοπυρόσβεσης

  3. Μη επαρκής χρηματοδότηση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών

  4. Αποψιλώσεις προσωπικού από στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

  5. Πολιτικές που εφαρμόζονται για μη ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία δασικών οικοσυστημάτων και περιορισμός της δασοπροστασίας μόνο ως δασοπυρόσβεση.

  6. Μεγάλες ελλείψεις μέσων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία που φτάνουν μέχρι ακινητοποιημένα πυροσβεστικά οχήματα ή μη ύπαρξη πυροσβεστικών μέσων και με απαρχαιωμένο στόλο.

Όλοι γνωρίζουμε πως στους Δήμους πλέον έχουν μεταφερθεί αρμοδιότητες πυρασφάλειας και πυρόσβεσης, που έχουν να κάνουν με όλα τα ζητήματα πρόληψης και αντιμετώπισης. Η μεταφορά αυτών των αρμοδιοτήτων στους Δήμους, δεν συνοδεύτηκε με τη μεταφορά αντίστοιχων πόρων και προσωπικού.

Καθώς η χρηματοδότηση των Δήμων, όλο και λιγότερο στηρίζεται στους Κ.Α.Π., ο στόχος των κυβερνώντων είναι το κόστος της αντιπυρικής προστασίας να επιβαρύνει, μέσω της δημοτικής φορολογίας, ακόμα περισσότερο τον ίδιο τον λαό.

Δεν χρηματοδοτούνται οι πραγματικές ανάγκες για την αντιπυρική προστασία, όπως δεν χρηματοδοτείται ούτε η αντιπλημμυρική ούτε και η αντισεισμική προστασία. Χρηματοδοτούνται από κρατικό προϋπολογισμό και ΕΣΠΑ μόνο επενδύσεις που κερδοφορεί το κεφάλαιο.

Η πολιτική γης και η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποσπασματικά. Αποτελούν κρίκους μιας ολόκληρης αλυσίδας νομοθετικών ρυθμίσεων που προωθούν την εμπορευματοποίηση της γης, μεταβάλλουν τη χρήση της προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, υλοποιούν οδηγίες της Ε.Ε., που επίσης απαντούν στις ίδιες ανάγκες.

Αδιάψευστος μάρτυρας είναι η αλλαγή χρήσης εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων κρατικών εκτάσεων δασικών οικοσυστημάτων, οι οποίες μετά από δασικές πυρκαγιές – εμπρησμούς έγιναν οικισμοί, εργοστάσια, ξενοδοχεία. Κάθε χρόνο χάνονται από πυρκαγιές, 550.000 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης και πάνω από το 65% αυτών, οφείλεται σε εμπρησμούς.

Η Χρηματοδότηση είναι ελλιπέστατη και τα ελάχιστα χρήματα που δίνονται για την αντιπυρική προστασία ακόμα δεν έχουν φτάσει στους Δήμους για την προετοιμασία τους.

Αποτελέσματα της έλλειψης αυτής είναι να χρηματοδοτούμε ως Δήμος την Πολιτική Προστασία από ίδια έσοδα.

Αυτό για πόσο μπορεί να γίνεται με αυτή την χρηματοδότηση, που δίνεται στην Τοπική Διοίκηση;

Οι ενέργειες μας ως Δήμος, δεν είναι μόνο στη διάθεση ποσών, αλλά και σε όλες τις κατευθύνσεις, μέσα από σχεδιασμό των υπηρεσιών μας, της Πολιτικής Προστασίας και της ΔΕΥΑΠ.

Παίρνουμε μέτρα με δικά μας μέσα και όσο με προσωπικό διαθέτουμε, συνεργαζόμαστε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τους Εθελοντικούς Συλλόγους δασοπροστασίας, με Τοπικά Συμβούλια και ομάδες πυρασφάλειας κατά περιοχή, με περιφρούρηση επικίνδυνων περιοχών. Κάνουμε προληπτικό καθαρισμό βλάστησης σε δασικές εκτάσεις, που μόνο αυτές είναι 300 στρέμματα.

Διαθέτουμε τα πυροσβεστικά οχήματα (ντακότες) για να βοηθήσουμε στην άμεση παρέμβαση και υδροφόρες του Δήμου και της ΔΕΥΑΠ, μαζί με το ανάλογο προσωπικό και αποκαθιστούμε το δίκτυο ανεφοδιασμού νερού για κατάσβεση μέσω των 340 κρουνών σε περιοχές του Δήμου. Τοποθετούμε δεξαμενές νερού για άντληση σε επικίνδυνα σημεία.

Για να μπορέσουν οι Δήμοι να ανταποκριθούν στις σχετικές ανάγκες, πρέπει να έχουν επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, την οποία ως «Λαϊκή Συσπείρωση» διεκδικούμε για όλους τους Δήμους της χώρας.

-Διεκδικούμε επίσης την κάλυψη των οργανικών κενών στις Δασικές και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και στο Δήμο Πατρέων με μόνιμο προσωπικό, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των υπηρεσιών.

-Καμιά απόσπαση – μετακίνηση πυροσβεστών για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων όπως κοινοπραξιών εθνικών οδών ή πυρασφάλεια αεροδρομίων, πέραν της αποστολής τους.

– Εργασία των πυροσβεστών με σύγχρονα μέσα για την ασφάλεια τους με αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις.

-Την μονιμοποίηση των 5ετούς θητείας και του εποχιακού προσωπικού πυροσβεστών με σταθερές σχέσεις εργασίας.

-Ενίσχυση του στόλου της Πυροσβεστικής με σύγχρονα και αποτελεσματικά μέσα πυρόσβεσης, αλλά και με πυροσβεστικά αεροσκάφη.

-Παράλληλα διεκδικούμε τη συγκρότηση ενιαίου φορέα Δασοπροστασίας και Δασοπυρόσβεσης με έμφαση στην πρόληψη και την ανάπτυξη του δασικού μας πλούτου προς όφελος του λαού.

-Την κατάργηση όλων των αντιδασικών νόμων που ψήφισαν οι Κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οι οποίοι συνεχίζουν να υφίστανται και από τη σημερινή Κυβέρνηση

Ως Δήμος ενόψει της αντιπυρικής περιόδου θα είμαστε σε ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο με υπηρεσίες και μέσα που διαθέτουμε όπως κάθε χρόνο παίρνοντας από τώρα ανάλογα μέτρα. Αυτό όμως δεν αναιρεί τις ανησυχίες μας για το θέμα, με βάση τους ανασταλτικούς παράγοντες που υπάρχουν μέσω των πολιτικών που εφαρμόζονται, από όλες τις Κυβερνήσεις διαχρονικά.»

Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο Διονύσης Πλέσσας, Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Πολιτικής Προστασίας ο οποίος αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού από τις φυσικές καταστροφές.

Στη συνέντευξη παρευρέθηκαν υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».