Χαιρετισμός Βίβιαν Σαμούρη στην εκδήλωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Βίβιαν Σαμούρη.

Δημοτική Σύμβουλος. Επικεφαλής της παράταξης «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ». Πτυχιούχος Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρώην τραπεζικό, διοικητικό στέλεχος. Έχει διατελέσει: Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πατρέων, Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Πρόεδρος Δημοτικού Ωδείου και Βρεφοκομείου.

Η συμπόρευσή μου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και, κατ’ επέκταση, με το δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, ουδόλως τυχαία είναι, και έχω την αίσθηση ή, καλύτερα, την πεποίθηση, πως ουδεμία και ουδέναν εκπλήσσει, καθώς αποτελεί φυσική συνέπεια των λόγων και των πράξεών μου, τουλάχιστον κατά την τελευταία τετραετία… 

Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή της ενασχόλησής μου με τα κοινά, και συγκεκριμένα πριν από 12 χρόνια,  έως και τη δημιουργία της παράταξής μας «Όλοι μαζί, για την Πάτρα», στόχος και σκοπός μου ήταν η ανιδιοτελής προσφορά, η χρηστή και διαφανής διαχείριση του δημόσιου χρήματος, η αναβάθμιση της ζωής των συμπολιτών και, κυρίως, η προστασία των οικονομικά αδυνάτων.

Έτσι, λοιπόν, όπως είναι ευρέως γνωστό και πολλαπλώς καταγεγραμμένο, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», συμπορευτήκαμε, εμμέσως πλην σαφώς, εξ αρχής, δηλαδή από το 2014 και στη συνέχεια, στους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, ενάντια στα μέτρα που εμβύθισαν το λαό στη φτώχεια, που αποδόμησαν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών, ιδίως στον εργασιακό χώρο, μέσω ανελέητων περικοπών σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και όχι μόνον…

Συμπορευτήκαμε, ενάντια στις ακολουθούμενες υφεσιακές πολιτικές, που απαξίωσαν τα περιουσιακά στοιχεία ενός ολόκληρου λαού, υποβάθμισαν τους δυο βασικούς πυλώνες του λεγόμενου κοινωνικού κράτους, τη δημόσια Υγεία και τη Δημόσια Παιδεία, συνέτριψαν, ολοσχερώς, το οικονομικό περιβάλλον της χώρας, εκτινάσσοντας την ανεργία σε εφιαλτικά ποσοστά.

Συμπορευτήκαμε στον αγώνα κατά των πλειστηριασμών, της βίαιης αρπαγής των λαϊκών περιουσιών, δηλαδή των κόπων μιας ζωής…

Μαζί περπατήσαμε έως την  Αθήνα, πραγματοποιώντας μια ιστορική πλέον πορεία ενάντια στην ανεργία, στέλνοντας προς πάσα κατεύθυνση το ηχηρό μήνυμα πως «όταν η αδικία γίνεται νόμος, τότε η αντίσταση είναι καθήκον». 

Διασχίσαμε, επίσης, με υψωμένη τη γροθιά, την πόλη, με τελική κατεύθυνση το λιμάνι, διεκδικώντας την οριστική παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου στην Πάτρα, κάτι που επετεύχθη… 

Τέλος, από κοινού ψηφίσαμε τα δεκάδες μέτρα ανακούφισης των αναξιοπαθούντων, των αδύνατων οικονομικά συμπολιτών μας, που εισήγαγαν στο δημοτικό συμβούλιο οι αντιδήμαρχοι της σημερινής δημοτικής Αρχής.

Ως εκ τούτου, οτιδήποτε άλλο, εκτός του να συμπορευτούμε με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», θα συνιστούσε, κατά τη γνώμη μου, αμετροέπεια, πολιτικό εγωισμό ή και υποκρισία, γνωρίσματα που, ούτε εμένα, ούτε και τους ανθρώπους της παράταξής μου, χαρακτηρίζουν, αλλά ούτε και οι σημερινές ανάγκες της κοινωνίας μας τα επιτρέπουν. 

Θα ήθελα, δε, να επισημάνω, πως όλα αυτά που ακούγονται και θα διαφημιστούν με ένταση από τις συστημικές παρατάξεις, όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, ότι ο Κλεισθένης, ο νέος εκλογικός νόμος δηλαδή, απαιτεί μετεκλογικά συνεργασίες, συγκλίσεις κ.τ.λ., απλώς υποδηλώνουν, για μένα, ύποπτες προθέσεις και διαθέσεις για μετεκλογικούς εκβιασμούς, στοχεύοντας στη νομή της εξουσίας.  

Ενώνουμε, λοιπόν, τις δυνάμεις μας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» από τώρα, ούτως ώστε, η σημερινή δημοτική Αρχή, να αποκτήσει από την πρώτη Κυριακή των εκλογών τη δυναμική που θα της επιτρέψει να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της.

Είχα, βλέπετε, μια ιδιαίτερα πικρή εμπειρία, όταν παρέλαβα τα οικονομικά του Δήμου, για όσους θυμάστε, το 2011, με τη συνένωση των Δήμων, λόγω του νόμου του Καλλικράτη… ως αντιδήμαρχος οικονομικών τότε, που δεν θα ήθελα ποτέ να επαναληφθεί. 

Απεναντίας, με τη σημερινή δημοτική Αρχή, είχα την  ευκαιρία, επί τέσσερα χρόνια, τόσο από τη θέση μου ως δημοτική σύμβουλος όσο και ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, να παρατηρώ και να γνωρίζω τον τρόπο που διαχειρίστηκε το δημόσιο χρήμα, αλλά και τα δίκαια αιτήματα των συμπολιτών μας. Κι έχω πραγματικά την πεποίθηση, ότι φθάσαμε εκεί όπου μπορούμε να αισθανόμαστε ήσυχοι και να εναποθέτουμε με ασφάλεια την ελπίδα μας, για ένα καλύτερο μέλλον στην πόλη μας. 

Οτιδήποτε άλλο, θα παρέπεμπε είτε σε θλιβερές αναμνήσεις του παρελθόντος είτε σε πειραματισμούς, που η κοινωνία μας δεν έχει ούτε την πολυτέλεια ούτε το λόγο να αναλάβει.

Τελειώνοντας, μαζί θα πορευτούμε στο μέλλον, με κύριους στόχους να συνεχιστεί η διαφανής διαχείριση του δημόσιου χρήματος προς όφελος των πολλών, και η κατά το δύναται θωράκιση των συμπολιτών μας, που βιώνουν τη σχετική ή την απόλυτη φτώχεια, καθώς και η αναβάθμιση όλων των εκφάνσεων της καθημερινότητάς μας, μέσω πολιτικών που θα έχουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.