Το θέμα: ¨μέτρα ανακούφισης των εργατικών-λαϊκών οικογενειών¨ έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο η “Λαϊκή Συσπείρωση”

ΠΡΟΣ

Τον Πρόεδρο του

Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων

Κο. Γιαννακόπουλο Δημήτριο

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» σας παρακαλεί να φέρεται στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα ¨μέτρα ανακούφισης των εργατικών-λαϊκών οικογενειών ¨.

Ο ανελέητος πόλεμος που έχει κηρύξει το κεφάλαιο, η κυβέρνηση και η ΕΕ, με την στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, σε βάρος του λαού μας δεν έχει προηγούμενο και δεν έχει τέλος, καταργούν τα πάντα, οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων σε κατάσταση μακροχρόνιας ανεργίας, ένδειας και εξαθλίωσης.

Τα μέτρα που παίρνονται δεν είναι για να σωθεί η Ελλάδα από τα ελλείμματα και τα χρέη, όσοι τα ισχυρίζονται είναι ψεύτες, υποκριτές και κοροϊδεύουν συνειδητά. Τα μέτρα αυτά υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια, τις πολυεθνικές. Είναι προσχεδιασμένα από χρόνια από την ΕΕ, τον ΣΕΒ, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές και τώρα τα προωθούν με πρόσχημα το χρέος και τα ελλείμματα.

Στόχος τους είναι, να πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και κυρίως να διασφαλιστεί η μελλοντική κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Ο δρόμος για την επίλυση των λαϊκών προβλημάτων είναι μακρύς και δύσκολος.

Με την πείρα που συγκεντρώθηκε γίνεται φανερό ότι η υπεράσπιση και του πιο επιμέρους δικαιώματος, συνδέεται άρρηκτα με τη γενική πολιτική και ταξική αντιπαράθεση. Ότι και το πιο μικρό ζήτημα που αφορά την εργατική-λαϊκή οικογένεια τελικά θα κριθεί από την έκβαση συνολικά της ταξικής πάλης. Γίνεται πλέον αναγκαία όχι μόνο η συνολική αντιπαράθεση με την αντιλαϊκή πολιτική αλλά και η διεκδίκηση μιας συνολικής διεξόδου για όλα τα λαϊκά στρώματα. Η διεκδίκηση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού.

Είναι πλέον ορατό ότι χρειάζεται η οικοδόμηση μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από την εκμετάλλευση, από τις οικονομικές κρίσεις και με βιοτικό επίπεδο σ’όλα τα μέλη της. Μιας κοινωνίας όπου δε θα έχει ανέργους και θα αξιοποιεί τους υλικούς πόρους προς όφελος των εργαζομένων. Μιας κοινωνίας με κοινωνικοποιημένα εργοστάσια, μέσα παραγωγής και μηχανές που στα πλαίσια του κεντρικού σχεδιασμού θα ικανοποιούν τις ανάγκες του λαού.

Σήμερα, άμεσα είναι ανάγκη ζωτικής σημασίας να εκφραστεί πιο αποφασιστικά και οργανωμένα η λαϊκή αγωνιστική αντεπίθεση, απειθαρχία, ανυπακοή και αποφασιστικότητα απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική και τα αντιλαϊκά μέτρα. Τη ματαίωση των αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων, τη λήψη μέτρων για την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να πάρει μέτρα ανακούφισης των εργατικών-λαϊκών νοικοκυριών:

1.     Με στόχο την πλήρη κατάργηση των ανταποδοτικών τελών που είναι μια δεύτερη φορολόγηση του λαού μας, αναγκαίο και άμεσο είναι να απαλλαγούν και να μειωθούν από τα Δημοτικά Τέλη από 01/01/2011 για τις λαϊκές οικογένειες ως εξής:

  • Πλήρη απαλλαγή των ανταποδοτικών τελών στις οικογένειες με εισόδημα μικρότερο των 20.000 ευρώ.
  • Μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 30%  στις οικογένειες με εισόδημα μικρότερο των 40.000 ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι με την υπ. αριθμ. 859/25-11-2009 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχαμε μείωση-απαλλαγή δημοτικών τελών, για 1121 (άπορους-ΑΜΕΑ-πολύτεκνους), ενώ κατέθεσαν αίτηση το 2010 252 οικογένειες επιπλέον.

Οι απαλλαγές να ισχύουν και για τους φοιτητές που ζουν στην πόλη μας και έχουν τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Για να έχει άμεση εφαρμογή η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες. Όσοι έχουν τις προϋποθέσεις, προσκομίζουν τα δικαιολογητικά-έγκριση και εισπράττουν από το Δήμο τα λεφτά που έχουν παρακρατηθεί από την ΔΕΗ.

2.     Μείωση κατά 30% των τιμολογίων της ΔΕΥΑΠ από 1/1/2011 με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ιδιαίτερα σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους και χαμηλοσυνταξιούχους.

3.     Πλήρη απαλλαγή των διδάκτρων στο Δημοτικό Ωδείο και το Πνευματικό Καλλιτεχνικό Κέντρο των οικογενειών με εισόδημα μικρότερο των 20.000 ευρώ. Μείωση των διδάκτρων κατά 30% στις οικογένειες με εισόδημα μικρότερο των 40.000 ευρώ.

4.     Κατάργηση της  επί πληρωμή στάθμευσης στο κέντρο της Πάτρας και αντικατάσταση της από δίωρη δωρεάν στάθμευση όπου υπάρχουν παρκόμετρα. Να διαγραφούν όλες οι κλήσεις παρελθόντων ετών.

5.     Να παρθούν από τώρα όλα εκείνα τα μέτρα για να γίνουν δεκτά στη δύναμη των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών του Δήμου, όλα τα παιδιά των οικογενειών που θα κάνουν αίτηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή (τροφεία) από τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν οι παιδικοί σταθμοί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να γίνουν προσλήψεις προσωπικού με σταθερή και μόνιμη δουλειά. Να δημιουργηθούν νέοι σταθμοί.

6.     Με ευθύνη του δήμου, να γίνει αγορά, συγκέντρωση και διάθεση τροφίμων σε άνεργους – και δημιουργία πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους. Δωρεάν παροχή πακέτου σχολικών ειδών για τα παιδιά ανέργων και χαμηλόμισθων εργαζόμενων, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.

7.     Καμία απόλυση συμβασιούχου από το Δήμο και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση των ΣΔΙΤ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει με την συμμετοχή του στους αγώνες των εργαζομένων, ανέργων, αυτοαπασχολουμένων να στηρίζει τα αιτήματα του ταξικού κινήματος που αφορούν την κυβέρνηση:

Ø       Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στο γάλα, στο ψωμί, στα τρόφιμα, στα φάρμακα, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο νερό, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα καύσιμα, στις υπηρεσίες Υγείας.

Ø       Να καταργηθούν όλα τα διόδια.

Ø       Δωρεάν εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες για όλους τους εργαζόμενους το πρωί, για όλες τις ώρες για τους ανέργους, τους μαθητές, τους φοιτητές.

Ø       Να μειωθούν κατά 30% τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για τους ανέργους και τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά.

Ø       Σύγχρονες δημόσιες δωρεάν παροχές Υγείας – Πρόνοιας. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία, στο Φάρμακο, στην Παιδεία, στην Πρόνοια. Βιβλιάριο Υγείας σε όλους τους ανασφάλιστους, ανέργους, απόρους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ø       Να δοθεί επίδομα 1.100 ευρώ σε όλους τους ανέργους με μοναδική προϋπόθεση την απόλυσή τους, καθώς και στους νέους που ψάχνουν για δουλειά και στους αυτοαπασχολούμενους που αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους.

Ø       Να παγώσουν τα δάνεια των λαϊκών οικογενειών με χαμηλό εισόδημα, των αυτοαπασχολούμενων, μικρών εμπόρων και βιοτεχνών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Να παραγραφούν τα χρέη για αγορά πρώτης κατοικίας και για οικογένειες που το εισόδημά τους δεν ξεπερνάει τα 40.000 ευρώ. Τα αδιάθετα σπίτια να δοθούν στα νέα ζευγάρια.

Ø       Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Να αποκρουστεί η δραστική μείωση των μισθών με τη γενικευμένη εφαρμογή των νέων εργασιακών συμβάσεων που επιδιώκουν βιομήχανοι, κυβέρνηση.

Ø       Αφορολόγητο όριο 40.000 ευρώ για την τετραμελή λαϊκή οικογένεια.

Ø       Να μην υλοποιηθούν οι αξιώσεις των πολυκαταστημάτων για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Πάτρα 09 / 02 / 2011

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.