Τα λεφτά είναι πολλά και τα συμφέροντα περισσότερα γι’ αυτό δεν κλείνει ο ΧΥΤΑ στην ξερόλακα

Το σήριαλ «Ξερόλακα» συνεχίζεται! Τώρα βγαίνουν στην επιφάνεια τα «λήμματα»  της πολιτικής της Ε.Ε., του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που προωθούν οι συνδυασμοί τους. Η κοκορομαχία για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ οξύνεται, ενώ τα λύματα χύνονται στο ποτάμι με τις βροχές.

Οι συνδυασμοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, του Δ. Κατσικόπουλου, του Γ. Δημαρά και Κ. Χριστόπουλου, συναγωνίζονται σε «λύσεις» και υποσχέσεις χωρίς να απαντούν στο κύριο, ποιος θα πληρώσει και ποιος θα κερδίζει. Οι συγκρούσεις τους εκφράζουν μόνο τις αντιθέσεις για το ποια διαχείριση υπηρετεί καλύτερα τους επιχειρηματικούς ομίλους που θέλουν να  «καθαρίσουν» με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Το καλοκαίρι αναπτύχθηκαν δυναμικές κινητοποιήσεις για να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ. Τότε όλοι οι συνδυασμοί που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, απαντούσαν να κλείσει το Δεκέμβρη του 2010.

Οι δήμαρχοι και οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα και στη Δυτ. Αχαΐα κοροϊδεύουν το λαό σε Πάτρα και  Δυτ. Αχαΐα για το ΧΥΤΑ στου Φλόκα.  Γιατί οι ίδιοι έχουν ψηφίσει την εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων που πληρώνει πολύ ακριβά ο λαός και τον περιφερειακό σχεδιασμό για να μεταφέρονται τα απορρίμματα της Πάτρας στου Φλόκα, όταν θα κλείσει ο ΧΥΤΑ στην Ξερόλακκα. Ευθύνονται γιατί ξεκίνησε η λειτουργία του χωρίς να τηρούνται οι απαραίτητες προδιαγραφές και τον κατάντησαν χωματερή που ρυπαίνει όλη την περιοχή, προκαλώντας δίκαιες αντιδράσεις.

Ο επίσημος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Δ. Κατσικόπουλος παραδέχεται την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης με τη νέα πρόταση για εργοστάσιο επεξεργασίας, όπως έγινε στην Καλαμάτα. Ένα εργοστάσιο ιδιωτικό, που παίρνει αρκετό χρήμα και καλύπτει μόνο το 2% των απορριμμάτων της πόλης. Αποδεικνύεται ότι στα πλαίσια της επιχειρηματικής εκμετάλλευσης  και με κριτήριο το κέρδος δεν λύνεται το πρόβλημα προς όφελος του λαού, αλλά μόνο για τις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Ο περιφερειακός σχεδιασμός που επικαλείται υπηρετεί τους σχεδιασμούς επιχειρηματικών ομίλων.

Τώρα είναι αναγκαίος ο ενιαίος αποκλειστικά δημόσιος φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων που με ευθύνη του κράτους θα σχεδιάζει συνολικά σε συνεργασία με όλους τους δήμους και τους όμορους νομούς, με κατάργηση και απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε αυτόν τον τομέα. Θα εξασφαλίζει τη χωροθέτηση με βάση τις ανάγκες και κριτήριο την προστασία της υγείας του λαού και του περιβάλλοντος. Θα είναι ευθύνη του κράτους και των υπηρεσιών του που θα έχουν υλικοτεχνική υποδομή, τεχνογνωσία, χρησιμοποίηση σύγχρονων επιστημονικών μελετών.

Προτεραιότητες του σχεδιασμού θα είναι: Η πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, επιλογή κατάλληλου μείγματος σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης και επεξεργασίας (σταθμοί μεταφόρτωσης, μηχανική ανακύκλωση, κομποστοποίηση), ασφαλή υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων και πρωτογενών απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνονται. Διαχείριση των επικίνδυνων βιομηχανικών και των ιατρικών αποβλήτων ξεχωριστά από τα αστικά απορρίμματα. Εκπόνηση και άμεση υλοποίηση ολοκληρωμένου εθνικού (κεντρικού) σχεδιασμού για τα επικίνδυνα απόβλητα. Με χωροθέτηση και επιλογή μεθόδων για τις μονάδες επεξεργασίας και τελικής διάθεσής τους με κριτήριο την προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος και του λαϊκού εισοδήματος και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων. Να κλείσει ΤΩΡΑ ο ΧΥΤΑ στην Ξερόλακκα. Προσωρινά να μεταφέρονται τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ του Φλόκα, με την προϋπόθεση ότι θα παρθούν ολοκληρωμένα μέτρα με μακροπρόθεσμο σχέδιο για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα. Όχι εργοστάσια καύσης. Να απαιτήσουμε να μην εφαρμοστούν ανταποδοτικά τέλη (να καταργηθούν όσα υπάρχουν) και ΣΔΙΤ γιατί θα είναι σε βάρος μας.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.