Ιδιωτικοποιούν την ΕΥΑΘ. Ούτε μισή μετοχή σε ιδιώτες

Είναι αδίστακτοι και επικίνδυνοι όλοι μαζί κι ο καθένας ξεχωριστά: Η κυβέρνηση, η Ε.Ε., η πλουτοκρατία που κινεί τα νήματα, τα κόμματά της. Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), πρόκριμα για την μελλοντική ιδιωτικοποίηση και της ΕΥΔΑΠ, δεν είναι μια απλή συναλλαγή επί μετοχικών μεριδίων. Το μεγάλο κεφάλαιο πήρε τις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια, τις μεταφορές και τώρα παίρνει το νερό, πέρα από την εξελισσόμενη εισβολή του σε άλλους, καίριους τομείς. Πρόκειται για μια κατοχή και εκμετάλλευση που ακουμπά στον πυρήνα της έννοιας «ακατάπαυστη ενίσχυση του κεφαλαίου». Το νερό, που η κυβέρνηση έκρινε – υιοθετώντας ενεργητικά τις ντιρεκτίβες της Ε.Ε. – ότι πρέπει να αποτελέσει ένα ακόμη μέσο κερδοσκοπίας του μεγάλου κεφαλαίου, είναι όρος επιβίωσης. Αυτό πουλά τελικά η κυβέρνηση της ΝΔ, σε απόλυτη σύμπνοια με το έτερο κόμμα του κεφαλαίου, το ΠΑΣΟΚ. Τις προϋποθέσεις επιβίωσης του λαού.

Η ΕΥΑΘ είναι μια εταιρεία «φιλέτο» με διακηρυγμένο στόχο να μπει στην αγορά εμφιαλωμένου νερού, συνολικά να παίξει ρόλο στη συγκεκριμένη αγορά στα Βαλκάνια, και με πολύτιμα υδάτινα αποθέματα. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, τα κόμματα της πλουτοκρατίας έχουν πολλάκις προβάλλει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας. Το πιο σωστό είναι, πρόβλημα διαχείρισης νερού, συνέπεια ενός συνδυασμού παραγόντων που οξύνονται και που οφείλονται στην έλλειψη υποδομών, οργάνωσης, συστηματικής και προγραμματισμένης αξιοποίησης του συνολικού υδάτινου πλούτου με γνώμονα την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Ακολουθήστε αντίστροφα τη διαδρομή του νερού. Από τη βρύση ενός σπιτιού στη Θεσσαλονίκη, στους σωλήνες κι από εκεί στον Αλιάκμονα. Την πιο πρόσφατη πηγή τροφοδοσίας της εταιρείας, που την απέκτησε την «κατάλληλη» στιγμή, πριν επιταχυνθούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης. Το καθαρό ποτάμι που σύντομα, ελπίζει να το ελέγξει κι αυτό μία από τις πολυεθνικές που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες της. Είναι μια διαδρομή που υπόσχεται πολλά κέρδη και σημαντική δύναμη για τον κολοσσό που θα ελέγχει τις πηγές.

Είναι η ήδη χαραγμένη ρότα ενός υψηλού προσδοκώμενου κέρδους, μέσα από υπέρογκες αυξήσεις τιμολογίων, περικοπές προσωπικού, λειψή συντήρηση σωλήνων, κακή επεξεργασία του πόσιμου νερού, μεγάλα «πακέτα» χρηματοδοτήσεων στο όνομα του λαού. Δεν είναι εικασίες όλα αυτά. Είναι οι λόγοι που προκάλεσαν λαϊκές εξεγέρσεις στη Λατινική Αμερική ενάντια σε μία από τις εμπλεκόμενες εταιρείες. Είναι τα ανεξίτηλα σημάδια που φέρουν οι πολυεθνικοί κολοσσοί που έχουν απλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο και τώρα διεκδικούν την ΕΥΑΘ, προσβλέποντας να την μετατρέψουν και σε βάση για την αγορά των Βαλκανίων.

Για όλα αυτά και πολλά άλλα, ούτε μια σταγόνα νερού δεν πρέπει να πέσει στα χέρια τους.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.