Βαρβαρότητα δίχως όρια. Η κυβέρνηση της ΝΔ κόβει τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα

Με την ψήφο 50 κυβερνητικών βουλευτών «πέρασε» χτες στη Βουλή η τροπολογία που οδηγεί στο «τσεκούρωμα» του ασφαλιστικού καθεστώτος των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, για την οποία διενεργήθηκε ονομαστική ψηφοφορία. Κατά της τροπολογίας ψήφισαν 49 βουλευτές της αντιπολίτευσης σε σύνολο 99 παρόντων του δεύτερου Θερινού Τμήματος.

Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα χτες στη Βουλή που αντιτάχθηκε στην αντεργατική ρύθμιση στοχεύοντας στην ουσία του περιεχομένου της και στους πραγματικούς στόχους που εξυπηρετεί, δηλαδή την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου μέσω της περικοπής εργατικών κατακτήσεων. Παρά το γεγονός ότι καταψήφισαν την τροπολογία, «κούφια» ήταν η κριτική που άσκησε το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζοντας κυρίως στον αιφνιδιαστικό χαρακτήρα της τροπολογίας και στον καθορισμό της λίστας των ΒΑΕ μέσω κοινής υπουργικής απόφασης. Όσον αφορά το ΛΑΟΣ επικαλέστηκε ως λόγο καταψήφισης τη… μη επιστημονική σύνθεση της επιτροπής Μπεχράκη συμφωνώντας στον επανακαθορισμό. Στη χτεσινή συζήτηση παρενέβη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου πυροδοτώντας μια (ακόμη) ανούσια δικομματική αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης.

«Θα το αντιπαλέψουμε στους δρόμους»

Έξω από τη Βουλή οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ καταδίκασαν την επαίσχυντη τροπολογία της κυβέρνησης. Πηγή: «Ριζοσπάστης»

Το ΚΚΕ «όχι μόνο δε θα στηρίξει αλλά θα αντιπαλέψει την τροπολογία, στους δρόμους, καλώντας το λαό να μην αποδεχθεί στην πράξη τη ρύθμιση που βάζει ταφόπλακα στα ΒΑΕ» ξεκαθάρισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Όπως είπε «θα σταθούμε απέναντι ώστε να μην υλοποιηθεί, μέσα από τους αγώνες της εργατικής τάξης». Ειδικά για τα ΒΑΕ τόνισε ότι «σήμερα υπάρχει ανάγκη να διευρυνθούν» και όχι να περικοπούν, εστιάζοντας στην αντίφαση της αύξησης των θανάτων στην εργασία την ώρα που εκσυγχρονίζονται τα μέσα παραγωγής.

Μάλιστα αναφέρθηκε αναλυτικά στους άξονες που προτείνει να διεκδικηθούν από τους εργαζόμενους το ΚΚΕ τονίζοντας ότι πρέπει «να μην αποχαρακτηριστούν τα ΒΑΕ, να μην υπάρξει διαχωρισμός των εργαζομένων» αφού «ανοίγει δρόμο σε απολύσεις», επίσης «να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης» και να θεσμοθετηθεί το 6ωρο – 5ήμερο – 30ωρο για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ειδικά για τα συνταξιοδοτικά ζήτησε «γενική μείωση στα 60 και 55 χρόνια» με την παράλληλη «λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλισης στην εργασία» και την «ανάπτυξη υποδομών για πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε την τροπολογία «έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων» σημειώνοντας πως «δε θα είναι ο τελευταίος» και θα ακολουθήσουν κι άλλοι «το επόμενο διάστημα, ανεξάρτητα ποιος στην κυβέρνηση». Επισήμανε ότι «αιτία των ανατροπών» είναι «η προάσπιση ιερών και οσίων του κεφαλαίου» σημειώνοντας πως εφόσον οι εργαζόμενοι θεωρούνται… κόστος «τότε είναι φυσικό, στο πλαίσιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας την οποία έχετε θεοποιήσει, να συμπιέζετε την τιμή της εργατικής δύναμης αφαιρώντας δικαιώματα». Παράλληλα τόνισε ότι «το αντιασφαλιστικό πακέτο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα», αλλά είναι «συνολικότερη επιλογή της Ε.Ε. και των διεθνών οργανισμών» που εντάσσεται «στο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, συνδεδεμένο με ανατροπές».

Τέλος, ο Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε «πραξικοπηματικό» τον τρόπο προώθησης της τροπολογίας «μια μέρα πριν από τις διακοπές» μιλώντας όμως για «συνηθισμένη πρακτική που αξιοποιείται από το σύνολο των κυβερνήσεων, για να υπάρχουν περιορισμένες αντιδράσεις στα αντιλαϊκά νομοσχέδια που φέρνουν». Πρόσθεσε όμως ότι αυτό «επιβεβαιώνει την αυταπάτη της συμμετοχής στους διάλογους για ενσωμάτωση. Επιβεβαιώνει την εκτίμηση του ΚΚΕ πως πρόκειται για συνενοχή όλων αυτών που συμμετέχουν στους διάλογους για την αφαίρεση δικαιωμάτων, όπως έγινε με τον κοινωνικό διάλογο που οδήγησε στην κατάργηση του 8ωρου και τη μερική απασχόληση».

Ως… μέτρο εκσυγχρονισμού των ΒΑΕ λόγω αντικειμενικών συνθηκών επιχείρησε να παρουσιάσει την τροπολογία η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, υποστηρίζοντας υποκριτικά πως «δεν μπορεί να μείνουν στα ΒΑΕ οι τρίφτες των χαμάμ, τη ώρα που δεν είναι “μέσα” οι εναέριες της ΔΕΗ και οι εργαζόμενοι στην Ψυτάλλεια» τονίζοντας πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε «αναθεώρηση και εξορθολογισμό» των ΒΑΕ «κρίνοντας επαγγέλματα και χώρους με ειδικούς» για «να σταθούμε δίπλα στον εργαζόμενο του σήμερα». Παίρνοντας την… πάσα της άσφαιρης κριτικής του ΠΑΣΟΚ, η υπουργός Απασχόλησης δήλωσε ότι «οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης έγκεινται στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η κατάρτιση του νέου καταλόγου, αν θα γίνει με προεδρικό διάταγμα ή με υπουργική απόφαση» σημειώνοντας ότι «προτιμήσαμε την κοινή υπουργική απόφαση επειδή ο νέος κατάλογος των ΒΑΕ δεν μπορεί να είναι μια εφάπαξ διαδικασία» καθώς και για συνταγματικούς λόγους. Έτσι – σημείωσε – «συγκροτούμε μια διαρκή επιτροπή σύμφωνα με τις προτάσεις της ΓΣΕΕ». Η υπουργός επανέλαβε τέλος το υποκριτικό επιχείρημα περί μη εφαρμογής του μέτρου στους ήδη ασφαλισμένους.

Δικομματικό το… μαχαίρι στα ΒΑΕ

Άμεση απάντηση στην υπουργό Απασχόλησης έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, που τόνισε ότι «όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να το συγκαλύψει πάμε για μαχαίρι στα ΒΑΕ»! Σημείωσε ότι «με βάση την πρόταση της επιτροπής (σ.σ. Επιτροπη Μπεχράκη) πάνω από το 50% των εργαζομένων θα κοπούν. Άρα δεν πρόκειται για διορθωτικές κινήσεις αλλά για βαθύ χτύπημα».

Όσον αφορά το επιχείρημα περί εφαρμογής στους νεοασφαλισμένους ο Αντ. Σκυλλάκος έθεσε το ρητορικό ερώτημα «πώς εξασφαλίζετε ότι δε θα διωχθούν οι παλιότεροι εργαζόμενοι;» τονίζοντας ότι «οι εργοδότες θα κάνουν αυτό που τους συμφέρει»… Για την επιστημονική προσέγγιση του θέματος σημείωσε ότι η ειδική επιτροπή του υπουργείου εκτελεί ουσιαστικά εντολές και ότι «θα χρησιμοποιηθεί η επιστημοσύνη σαν επιχείρημα για περικοπές». Επίσης θύμισε τις προσπάθειες των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για περικοπές στα ΒΑΕ σημειώνοντας ότι «στο μυαλό και το πρόγραμμα, φανερό ή κρυφό, και των δυο μεγάλων κομμάτων είναι να μπει μαχαίρι στα ΒΑΕ». Επίσης άσκησε κριτική στην πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ λέγοντας ότι «υπάρχουν ευθύνες γιατί δεν προετοιμάστηκε η εργατική τάξη από τα τριτοβάθμια συνδικάτα ώστε να υπάρξουν περισσότερες αντιδράσεις» προσθέτοντας πως «δεν ξεπλένεται η ντροπή του να συμμετέχεις σε τέτοιες επιτροπές (σ.σ. επιτροπές διαλόγου) όταν αποχωρείς κάποια στιγμή».

Κούφια αντιπαράθεση

Χωρίς ούτε μια λέξη για το θέμα των ΒΑΕ παρενέβη στη χτεσινή συζήτηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ασκώντας κριτική εφ’ όλης της ύλης στην κυβέρνηση με επίκεντρο τη σκανδαλολογία και τις καταγγελίες περί προώθησης της κομματοκρατίας. Όπως είπε, η κυβέρνηση «συγκαλύπτει την ιδιοποίηση του δημόσιου πλούτου» μιλώντας παράλληλα για «εκτεταμένη διαφθορά» και «κομματική φαυλότητα» ζητώντας μια «κυβέρνηση που θα έχει νέα εντολή από τον ελληνικό λαό για ριζικές τομές», αφού «ο τόπος δεν κυβερνιέται».

«Αντικοινοβουλευτική και αντιδεοντολογική ενέργεια» που «προσβάλλει βάναυσα τον κανονισμό της Βουλής και περιφρονεί τους εργαζόμενους με τον τρόπο αλλά και το χρόνο που ήρθε η τροπολογία» χαρακτήρισε την τροπολογία για τα ΒΑΕ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Μακρυπίδης.

Την αιφνίδια κατάθεση της τροπολογίας επικαλέστηκε και η βουλευτής του ΣΥΝ Άννα Φιλίνη δηλώνοντας πως «αιφνιδιαστήκαμε» και «δεν υπήρξε διάλογος με τη ΓΣΕΕ», προσθέτοντας πως «ο πρόεδρός της ενημερώθηκε για τα ΒΑΕ παρεμπιπτόντως».

Διαφώνησε …συμφωνώντας στην ουσία της τροπολογίας το ΛΑΟΣ, αφού ο βουλευτής του Αστέριος Ροντούλης υποστήριξε πως το βασικό πρόβλημα είναι ότι θα στηριχθεί στο πόρισμα της ειδικής Επιτροπής που έχει συσταθεί για τα ΒΑΕ, που «έχει βληθεί ως αντιεπιστημονικό», επειδή «τα μέλη της Επιτροπής Μπεχράκη δεν είναι στην πλειοψηφία τους γιατροί». Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε υπέρ του εξορθολογισμού της λίστας των ΒΑΕ, με επιστημονικά όμως κριτήρια».

(πηγή: «Ριζοσπάστης»)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.