Εισήγηση για την αναπροσαρμογή ανταποδοτικών τελών

Για 6η συνεχή χρονιά η Δημοτική Αρχή του ΠΑΣΟΚ προχωρεί σε αύξηση Δημοτικών Τελών. Σε μια περίοδο που τα λαϊκά στρώματα της πόλης υποφέρουν, από την όξυνση της αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης της ΝΔ., της Ε.Ε.. και του Κεφαλαίου, η Δημοτική Αρχή γίνεται κι’ αυτή μέρος των δυνάμεων που προσπαθούν να λύσουν τα οικονομικά τους προβλήματα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Το επιχείρημα που προβάλουν κάθε χρόνο, είναι ότι η αύξηση είναι μικρή και αναγκαία για την μισθοδοσία των εργαζομένων.

Τα ’χουμε πει κι άλλες φορές ότι οι Δημοτικές Αρχές του δικομματισμού και των συμπληρωμάτων τους λειτουργούν ως μία υπηρεσία του κράτους. Του αντιλαϊκού κράτους.

Είναι συνεπείς με την πολιτική των κομμάτων τους που ως κυβερνήσεις δίνουν ψίχουλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ως εκ τούτου για τις όποιες υποβαθμισμένες υπηρεσίες τους στους δημότες τους υποχρεώνουν σε επιπρόσθετες δαπάνες βλέπε ανταποδοτικά τέλη στην καθαριότητα, ΔΕΥΑΠ. στάθμευση – παρκόμετρα, κλήσεις, δίδακτρα στο Δημοτικό Ωδείο, στο Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο, στους παιδικούς σταθμούς, τροφεία κ.λ.π.

Ο λαός μας πληρώνει δυσβάσταχτους φόρους. Σε τεκμηριωμένη μελέτη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ) αποδεικνύεται παραστατικά ότι μια τετραμελής οικογένεια με εργαζόμενους δύο μέλη τους και με μισθό 1000 ευρώ ο καθένας πληρώνει κάθε χρόνο 4.300 ευρώ έμμεσους φόρους ( Φ.Π.Α., ειδικοί φόροι, τέλη κ.α.)

Που πάνε αυτά τα λεφτά. Οι αετονύχηδες «επενδυτές» υποχρεώνουν τις εναλλασσόμενες κυβερνήσεις του δικομματισμού να τους φτιάχνουν νόμους αναπτυξιακούς και για κάθε 100 ευρώ που δαπανούν, αν δαπανούν παίρνουν 60 – 70 από τον προϋπολογισμό του κράτους, από τα λεφτά που συγκεντρώθηκαν από το σύνολό του ελληνικού λαού. Οι τραπεζίτες , βιομήχανοί, μεγαλοκατασκευαστές κ.λ.π. πληρώνουν μειωμένους φόρους, 25% αυτοί, 40% οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι προσθέστε σ’ αυτά και δεκάδες αλλά προνόμια και τότε όλοι καταλαβαίνουμε γιατί δεν υπάρχουν λεφτά και γιατί δίνουν μέσω του προϋπολογισμού μόλις το 3% στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εμείς δεν παραιτούμαστε απ’ αυτά που δικαιούμαστε. Τα λεφτά του ελληνικού λαού πρέπει να πάνε για τις ανάγκες του και όχι της πλουτοκρατίας.

Το 8% του κρατικού προϋπολογισμού να δίνεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες στους δημότες της αδάπανα.

Να καταργηθούν τα ανταποδοτικά τέλη. Αυτό όπως είναι κατανοητό απαιτεί πολιτική σύγκρουση η Δημοτική Αρχή του ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να το κάνει, είναι μέρος του προβλήματος.

Ο Πατραϊκός λαός και ειδικά οι αγωνιστές του ΠΑΣΟΚ που διατηρούν αξίες του παρελθόντος πρέπει να κόψουν το νήμα που τους συνδέει με τα κόμματα του δικομματισμού, την Δημοτική Αρχή του κ. Φούρα.

Χρειάζεται το ταξικό λαϊκό κίνημα με ουσιαστική ενημέρωση και κινητοποιήσεις να επιβάλει τα δίκαια αιτήματά του. Και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να ‘ χουμε στην πόλη μας Αγωνιστική Δημοτική Αρχή, σύμμαχο των εργαζομένων και όχι αντίπαλο.

Καταψηφίζουμε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, άμεσα να γίνει μείωση την ανταποδοτικών τελών κατά 3%, στην κατεύθυνση κατάργησης των ανταποδοτικών τελών.