Εκδήλωση μνήμης για την 9η Μαη – Ομιλία Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Μελά

Η Δημοτική Αρχή, τίμησε σήμερα, όπως κάθε χρόνο, στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, σε μια λιτή εκδήλωση μνήμης, τους Αγωνιστές της Αντίστασης που απαγχονίστηκαν εκεί, στις  9 Μαΐου 1944 από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτη Μελά και συνεχίστηκε με κατάθεση στεφάνων, από το Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπο Μπονάνο εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τον Λευτέρη Χριστόπουλο, Αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού – Παράρτημα Πάτρας (ΠΕΑΕΑ), τον Γιώργο Ρώρο, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης  «Ώρα Πατρών», τον Θύμιο Δραγώτη από τη δημοτική παράταξη «Ανυπότακτη Πολιτεία».

Εκ μέρους της Τ.Ε. Αχαϊας του ΚΚΕ, στεφάνι κατέθεσε ο Ανδρέας Αντωνόπουλος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, καθώς και ο Στάθης Κεντρής, Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας, εκ μέρους των Οργανώσεων της ΚΝΕ Αχαΐας.

Επίσης, κατέθεσαν στεφάνια, η Αντιπύραρχος Ευφροσύνη Λαλιώτη, αναπληρώτρια Διευθύντρια στη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πάτρας, η Ιωάννα Παναγοπούλου, από την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας, η Γεωργία Συρίμπεη, εκ μέρους του Ερυθρού Σταυρού Πάτρας –  Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας, εκπρόσωπος του Γορτυνιακού Συνδέσμου Πάτρας «Γρηγόριος Ε’», καθώς επίσης ο Ηλίας Κωνσταντάτος από τον Εμπορικό Σύλλογο Πάτρας, ο Θανάσης Κολλιτσίδας για το Σύλλογο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων «Πέτρινα Χρόνια – Ιστορική Μνήμη» και ο Μιχάλης Σιδηρόπουλος, συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας.

Η εκδήλωση έκλεισε με αντιστασιακούς ύμνους.

 

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΕΛΑ

«Τιμάμε σήμερα την 9η Μάη, μέρα που είναι καταγεγραμμένη στην ιστορία ως η ημέρα της λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Τιμάμε όσους αγωνίστηκαν, όσους θυσιάστηκαν, όσους έδρασαν με κάθε τρόπο ενάντια στο ναζιστικό – φασιστικό ιμπεριαλιστικό «Άξονα» Γερμανίας – Ιταλίας – Ιαπωνίας και των συμμάχων τους.

Τιμάμε τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, τους πατριώτες που οι Γερμανοί κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους κρέμασαν εδώ, στα Ψηλά Αλώνια, για να τιμωρήσουν παραδειγματικά τους αγωνιστές για τη δράση τους και ταυτόχρονα να τρομοκρατήσουν το λαϊκό κίνημα, που φούντωσε τον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα.

Η αθάνατη Εθνική Αντίσταση, αποτελεί κορυφαίο ιστορικό γεγονός, γιατί κινητοποιήθηκαν και συμμετείχαν οργανωμένα, η τεράστια πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας, με πρωτοπορία τον ένοπλο μαζικό αντάρτικο Λαϊκό Στρατό, το θρυλικό ΕΛΑΣ.

Οι δυσκολίες ήταν μεγάλες, οι θυσίες τεράστιες, περίπου πενήντα εκατομμύρια οι νεκροί, ακόμα περισσότεροι οι τραυματίες και οι πρόσφυγες, ενώ οι υλικές καταστροφές ήταν ανυπολόγιστες. Όμως, το μεγαλείο της συνειδητής μαζικής πολιτικής και ένοπλης δράσης ήταν και παραμένει αξεπέραστο.

Σ’ όλο το διάστημα της τριπλής κατοχής, αιμοδότης και καθοδηγητής του ηρωικού αγώνα ενάντια στο ναζισμό – φασισμό ήταν το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ και άλλες ΕΑΜικές οργανώσεις, που με την ηρωική τους δράση και θυσία έγραψαν χρυσές σελίδες στη νεότερη Ελληνική Ιστορία και συνέβαλαν στην νικηφόρα έκβαση του πολέμου.

Σήμερα, 77 χρόνια από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι σημερινές εξελίξεις προσδίδουν ακόμη περισσότερη σημασία στην ιστορία και τα διδάγματά της.

Ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος, όπως και ο Α΄, ήταν απόρροια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το ξαναμοίρασμα των αγορών, ανταγωνισμών που οξύνθηκαν λόγω της καπιταλιστικής κρίσης.

Επιβεβαιώνεται ότι όταν οι αντιθέσεις των μονοπωλίων για τον έλεγχο των αγορών δεν μπορούν να λυθούν με συμβιβασμούς στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής  ειρήνης,  λύνονται με τον πόλεμο.

Και ο πόλεμος που διεξάγεται σήμερα, που ξεκίνησε στην Ουκρανία πριν λίγους μήνες, είναι σύγκρουση ανάμεσα σε δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, τη Ρωσία από τη μία μεριά και τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. από την άλλη.

Ο κίνδυνος να γενικευτεί ο πόλεμος μεγαλώνει, παίρνοντας αμπάριζα και άλλους λαούς, ανάμεσα στους οποίους και τον ελληνικό.

Ο ελληνικός λαός, πληρώνει πάνω από 4 δισ. ευρώ το χρόνο για το ΝΑΤΟ, για εξοπλισμούς, που φυσικά δεν υπηρετούν την άμυνα της χώρας, αλλά τις ανάγκες αυτού του δολοφονικού ιμπεριαλιστικού μηχανισμού. Για αυτά τα συμφέροντα, η χώρας μας είναι γεμάτη αμερικανοΝατοϊκές βάσεις, που στοχοποιούν, που απειλούν άλλους λαούς.

Οι βάσεις σε όλη τη χώρα, η βάση στον Άραξο, που διαθέτει μάλιστα υποδομές για πυρηνικά όπλα, μετατρέπουν τη χώρα μας, το λαό μας, σε στόχο αντιποίνων και μαγνήτη επιθέσεων.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, την Πέμπτη, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα φέρει στη Βουλή για ψήφιση την Ελληνοαμερικάνικη συμφωνία.

Μία συμφωνία που προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του, μέσω του στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ.

Η αναβάθμιση της Σούδας, οι νέες βάσεις στην Αλεξανδρούπολη, το Στεφανοβίκειο και τη Λάρισα, που με τη συγκεκριμένη συμφωνία ισχυροποιούνται παραπάνω, είναι έγκλημα σε βάρος  του λαού μας.

Γι’ αυτό πρέπει όλος ο λαός, κάθε προοδευτικός άνθρωπος, να παλέψει ενάντια στη συγκεκριμένη συμφωνία, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όποιος θέλει πραγματικά να βρίσκεται στη σωστή πλευρά, να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των λαών, να τιμά με τη σημερινή του πάλη τους κρεμασμένους εδώ στα Ψηλά Αλώνια, όπως και όσους έπεσαν «σε άνιση μάχη και αγώνα», πρέπει να δυναμώσει την πάλη του για να απεμπλακεί η Ελλάδα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, κανένα  σώμα ενόπλων δυνάμεων να μη βρεθεί εκτός συνόρων, να αποδεσμευτεί η χώρα μας από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. να κλείσουν όλες οι στρατιωτικές βάσεις σε ελληνικό έδαφος.

Έτσι τιμάμε όσους αγωνίστηκαν, δε συμβιβαζόμαστε, δεν  υποτασσόμαστε.

Συνεχίζουμε ενωμένοι στο δρόμο που εκείνοι χάραξαν. Ο λαός δε γονατίζει, παρά μόνο μπροστά στους νεκρούς του. ΑΘΑΝΑΤΟΙ!».