Η τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, για τους συμβασιούχους

Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων, είναι η «Συνομολόγηση του Δημοτικού Συμβουλίου προς παρέκταση αρμοδιότητας, ώστε να πραγματοποιηθούν ασφαλιστικά μέτρα, καθώς και λήψη προσωρινής διαταγής για παραμονή στην εργασία 218 εργαζομένων  κοινωφελούς προγράμματος 2020-2021, έως ότου ορισθεί δικάσιμος στο Πρωτοδικείο Αθηνών ή Πειραιά».

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στην τοποθέτησή του, ανέφερε τα εξής:

«Το θέμα των εργαζομένων της Κοινωφελούς Εργασίας –των οκταμήνων του ΟΑΕΔ-, δεν είναι η πρώτη φορά που το συζητάμε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, από την πρώτη μέρα που αναδείχτηκε δημοτική αρχή της Πάτρας, έβαλε στο κέντρο της προσοχής της την ανεργία, που αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της πόλης μας.

Διεκδικήσαμε και διεκδικούμε να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών του Δήμου μας με μόνιμους εργαζόμενους, δε συμφωνούμε με τα οκτάμηνα, τα τρίμηνα, τα δίμηνα. Για να έχει ο Δήμος αξιόπιστες υπηρεσίες, που θα επιλύουν πλήθος προβλημάτων, χρειάζεται μόνιμη δουλειά, μεταφορά της γνώσης και της εμπειρίας από τους παλαιότερους στους νεότερους.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχουν οι προϋποθέσεις αυτό να γίνει πραγματικότητα. Αυτό είναι το σύγχρονο και προοδευτικό για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις διαχρονικά, καταργούν τη σταθερή δουλειά με δικαιώματα και προωθούν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Η πανδημία μάς εμπόδισε να υλοποιήσουμε το σχεδιασμό μας, να περπατήσουμε ξανά και ξανά μέχρι την Αθήνα, μέχρι όπου χρειαστεί, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επιβολής των δίκαιων αιτημάτων μας. Συσπειρωμένοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, με τα σωματεία, το Εργατικό Κέντρο και σε πανελλαδική συνεργασία, μπορούμε να έχουμε επιτυχίες, απέναντι σε αυτούς που γεννούν και υποθάλπουν το πρόβλημα.

Από το Δήμο πέρασαν πάνω από 3.500 οκταμηνίτες, μαζί τους διαμορφώσαμε κοινά αιτήματα και τα διεκδικήσαμε.

Με το οκτάμηνο, του οποίου η θητεία έληγε από το Μάιο έως τον Ιούλιο του 2021 (ανάλογα με το πότε έγινε η αναγγελία πρόσληψης του καθενός στον ΟΑΕΔ, διότι εργοδότης δεν είναι ο Δήμος, αλλά ο ΟΑΕΔ και το Υπουργείο Εργασίας), διεκδικήσαμε την παράταση του προγράμματος για 4 μήνες, καθώς και να μπουν στο ταμείο ανεργίας, χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Το Δημοτικό μας Συμβούλιο, στις 20 Γενάρη του 2021, ομόφωνα πήρε την εξής απόφαση:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε πλήρη κάλυψη των αναγκών του Δήμου με μόνιμο προσωπικό και χρηματοδότηση της μισθοδοσίας τους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Στο οκτάμηνο της Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ, που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη και στη διάρκεια του οποίου οι ωφελούμενοι εργάζονται στις υπηρεσίες των Δήμων, να υπάρχει παράταση 4 μηνών.

Τα νέα προγράμματα να είναι διάρκειας 12 μηνών. Οι εργαζόμενοι να έχουν, με τη λήξη του προγράμματος, επίδομα ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλους.

Μισθός σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ανάλογα με την ειδικότητα».

Μπήκαμε μπροστά σε αυτή την προσπάθεια, προβάλλαμε, διεκδικήσαμε από την Κυβέρνηση την αποδοχή της πρότασης. Πήγαμε στη Βουλή, μαζί με αντιπροσωπία οκταμηνιτών απ’ όλη την Ελλάδα, ώστε να ζητήσουμε να γίνει αποδεκτή και να υποστηριχτεί, η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ, να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους μέχρι το τέλος του 2021 και να μπουν στη συνέχεια στο ταμείο ανεργίας. Στην επίσκεψή μας στη Βουλή, αρνήθηκαν να μας δεχτούν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ.

Μ’ αυτές τις προσπάθειες, κερδίσαμε 2 μήνες παράταση και το πρόγραμμα τελείωσε για τους εργαζόμενους από Ιούλιο έως Σεπτέμβρη, αντί να τελειώσει αντίστοιχα από Μάιο έως Ιούλιο.

Ένα μέρος των εργαζομένων του οκταμήνου, προσέφυγαν στις 23 Ιουλίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών, για να παραμείνουν στις θέσεις τους με προσωρινή διαταγή. Το δικαστήριο απέρριψε την αίτησή τους.

Τώρα, θέλουν να εκδικαστεί η υπόθεση ξανά στο μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και να συναινέσει και ο Δήμος.

Το γεγονός πως ήμασταν δίπλα στους οκταμηνίτες στα δικαστήρια, δεν έλυσε το πρόβλημά τους για μόνιμη εργασία. Ποτέ και πουθενά κανένας νόμος, κανένα δικαστήριο δενδικαίωσε τους αγώνες των εργαζομένων, δεν έδωσε λύση στα προβλήματα τους. Όλη αυτή η βιομηχανία ασφαλιστικών μέτρων, μεγάλων δικηγορικών γραφείων, που έχει στηθεί στην Πάτρα στις πλάτες των συμβασιούχων, είναι άθλια και απαράδεκτη.

Η ίδια η ιστορία μας διδάσκει ότι τίποτα δεν χαρίστηκε στους εργαζόμενους. Όλα κατακτήθηκαν κάτω από σκληρούς, πολλές φορές και αιματηρούς αγώνες, κάτω από τη συλλογική και οργανωμένη δράση. Και σε αυτό τον αγώνα η δημοτική αρχή ήταν και θα είναι δίπλα τους! Δεν είναι λύση, επομένως, τα δικηγορικά γραφεία, ο ατομικός δρόμος, το «διαίρει και βασίλευε», καθώς οι μόνοι που ενισχύονται είναι το σύστημα και οι κυβερνήσεις του.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση δεν καλύπτει σήμερα τη μισθοδοσία των εργαζομένων αυτών και επίσης αρνήθηκε να δώσει στο Δήμο μας έκτακτη οικονομική ενίσχυση για να καλυφθεί το ποσό που μέχρι το τέλος του 2021 θα προσεγγίσει τα 9 εκατομμύρια ευρώ. Προφανώς θέλουν να οδηγήσουν το Δήμο σε οικονομική ασφυξία. Να τον οδηγήσουν να αυξήσει τα δημοτικά τέλη που κάθε χρόνο μειώνονται. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη! Το λέμε καθαρά: δε θα επιτρέψουμε να υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι στο Δήμο μας, δε θα επιτρέψουμε να μετακυλήσει το βάρος στα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους της Πάτρας. Θα απαιτήσουμε με όλα τα μέσα την οικονομική ενίσχυση του Δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζομένους, με πλήρη δικαιώματα.

Άρα, λοιπόν, ο μόνος δρόμος που μπορεί να έχει αποτελέσματα για τους εργαζόμενους, είναι αυτός του οργανωμένου αγώνα! Στην Πάτρα το έχουμε αποδείξει, οι κινητοποιήσεις μας, η πορεία μας μέχρι την Αθήνα, έδωσαν κουράγιο στους εργαζόμενους και τους ανέργους όλης της Ελλάδας, απέφεραν καρπούς, είχαμε κατακτήσεις. Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε.

Η πάλη ενάντια στην ανεργία προϋποθέτει την κοινή πάλη όλων μας, ενάντια στις αιτίες που τη γεννούν και ενάντια σε αυτούς που τις συντηρούν.

Στο Δήμο εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις ήδη 431 άτομα προηγούμενων οκταμήνων, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για να έρθει στο Δήμο νέο οκτάμηνο με 420 συμβασιούχους. Εάν, δηλαδή, συναινέσουμε και πάρουμε και τους 249 που κάνουν την αίτηση, θα φτάσουμε τους 1100.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι αυτοί έρχονται στο Δήμο από το Υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ, ενώ ο Δήμος Πατρέων αποτελεί τον επιβλέποντα φορέα απασχόλησής τους και πιστοποίησης της απασχόλησης στον ΟΑΕΔ. Τοποθετήθηκαν με σκοπό την αντιμετώπιση της ανεργίας των πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση και τη μακρά ύφεση που υπέστη η ελληνική οικονομία, βάσει των στοιχείων της εγγεγραμμένης ανεργίας του ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα, όπως οι ίδιοι οι κρατικοί φορείς δηλώνουν, αποβλέπει στην ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων, στην ένταξη / επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Έχουμε τη δυνατότητα λοιπόν να πάρουμε 3.500 οκταμηνίτες του ΟΑΕΔ που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια από το Δήμο; Σαφώς όχι.

Το έχουμε ξαναπεί, ο Δήμος χρειάζεται την κάλυψη των αναγκών του με μόνιμους εργαζόμενους, σε αριθμό και ειδικότητες που θα υποδείξουν οι υπηρεσίες του Δήμου.

Ο Δήμος μας οδηγείται σε οικονομική δυσπραγία, σήμερα μάλιστα ξεκίνησε η ενημέρωση από την ΚΕΔΕ, του Πρωθυπουργού και των πολιτικών κομμάτων, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Τοπική Διοίκηση.

Γνωρίζετε ότι η Κυβέρνηση αρνείται τη χρηματοδότηση των Δήμων, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 3852/2010). Αντί να παίρνουν οι Δήμοι περίπου 6,2 δις ευρώ, παίρνουν συνολικά 1,85 δις ευρώ. Τα χρήματα που παίρνουμε από την Κυβέρνηση δεν επαρκούν για τη μισθοδοσία των εργαζομένων μας. Για το 2020, είχαμε 23 εκατομμύρια από το κράτους (ΚΑΠ) και εμείς πληρώσαμε 29 εκατομμύρια, εξαιρουμένων των Νομικών Προσώπων.

Εκτός από τις δαπάνες για τους συμβασιούχους, υπάρχουν δυσβάστακτες δαπάνες για μία σειρά ακόμα αρμοδιότητες, οι οποίες έχουν περάσει, χωρίς τους ανάλογους πόρους, στην ευθύνη των Δήμων. Μιλάμε για τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, την Πολιτική Προστασία, τα αδέσποτα, τη ναυαγοσωστική κάλυψη και πολλά ακόμα, για τα οποία έχουμε ζητήσει χρηματοδότηση, την οποία η Κυβέρνηση έχει αρνηθεί. Επιπλέον, με τη νέα χρονιά, ξεκινάει να υλοποιείται ο σχεδιασμός μας για τα απορρίμματα, καθώς η Ξερόλακκα πρέπει να κλείσει. Η υλοποίηση αυτή, σημαίνει νέα μεγάλα οικονομικά βάρη για το Δήμο.

Εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε αποφάσεις που θα μας οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια να μη μπορούμε να πληρώσουμε τη μισθοδοσία των εργαζομένων.

Τα οικονομικά περιθώρια του Δήμου εξαντλήθηκαν. Δε θέλουμε να βάλουμε σε κίνδυνο τη μισθοδοσία των εργαζομένων, τη χρηματοδότηση των Νομικών Προσώπων, των βρεφονηπιακών σταθμών κτλ. Δε θέλουμε να προχωρήσουμε σε δανεισμό, γιατί εκεί θα καταλήξουμε.

Γι’ αυτό από την αρχή του οκταμήνου, ενημερώσαμε τους εργαζόμενους να μην προσφύγουν σε δικηγορικά γραφεία εναντίον του Δήμου. Διεκδικούμε την παράταση από το Υπουργείο και όποια δικαστική προσφυγή γίνεται, πρέπει να στρέφεται ενάντια στο Υπουργείο Εργασίας που τους προσέλαβε.

Πορευτήκαμε και θα πορευτούμε, με την αλήθεια και το δίκιο. Εξαντλήσαμε τα όποια περιθώρια είχαμε, στο εχθρικό πολιτικό περιβάλλον που καλούμαστε να ασκήσουμε διοίκηση.

Δεν αποδεχόμαστε τις πολιτικές δυνάμεις που εκμεταλλεύονται την ανάγκη και την αγωνία των εργαζομένων για εργασία, να εμφανίζονται παριστάνοντας τους φιλεργατικούς σήμερα εδώ, ενώ είναι οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις, που φέρανε τα προγράμματα «ανακύκλωσης» της εργασίας.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει η δυνατότητα να υπάρχει δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα, μόνιμη. Χρειάζεται οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, ενωμένοι, να ανατρέψουν αυτούς που δημιουργούν τη φτώχεια και την ανεργία. Σ’ αυτό το δρόμο θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις».