Νέα επιστολή Δημάρχου Πατρέων Κ.Πελετίδη προς τον Υπ.Υποδομών & Μεταφορών & την ΕΡΓΟΣΕ για την υπογειοποίηση της γραμμής του τρένου και στο τμήμα Ριο-Κανελλοπούλου

ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ Κ ΠΕΛΕΤΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΟΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΠΟ ΡΙΟ ΜΕΧΡΙ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Με θέμα την υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής από το Ρίο έως την οδό Κανελλοπούλου, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, έστειλε νέα επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή την οποία κοινοποιεί και στην ΕΡΓΟΣΕ.

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Πατρέων αναφέρει:

Κύριε Υπουργέ,

Ο Δήμος Πατρέων και φορείς της πόλης μας, επανέρχονται στο θέμα της υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής από το Ρίο έως το Νέο Λιμάνι και ειδικότερα για το τμήμα Ρίο – Κανελλοπούλου. Θεωρούμε ότι υπάρχουν όλες οι συνθήκες, για να υλοποιηθεί το μεγάλο αυτό έργο για την πόλη μας.

Η υπογειοποίηση του τρένου με τη μέθοδο cut and cover, στο τμήμα Ρίο – Κανελλοπούλου – Νέο Λιμάνι, θα βοηθήσει, ώστε να μην υποβαθμιστεί για εκατονταετίες ο οικιστικός ιστός της πόλη μας.

Επίσης, η δημιουργία γραμμικού πάρκου πρασίνου, πεζόδρομων-ποδηλατοδρόμων, υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων (όργανα γυμναστικής) σε όλη την διαδρομή, θα αποτελέσει «όαση» για την πόλη μας, για τους χιλιάδες κατοίκους, που διαμένουν, ζουν και εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πολεοδομικός ιστός της πόλης δεν πρέπει να τεμαχιστεί στην περιοχή της παραλιακής ζώνης. Σε αυτή πρέπει να λειτουργεί, με πυκνά δρομολόγια, το προαστιακό τρένο, για την εξυπηρέτηση των 50.000 φοιτητών και εργαζομένων της Πανεπιστημιούπολης, των χιλιάδων εργαζόμενων και ασθενών του μεγάλου Περιφερειακού Νοσοκομείου, καθώς επίσης και των δύο μεγάλων αθλητικών κέντρων, του «Τόφαλου» και του γηπέδου του Προμηθέα Πατρών. Επίσης, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα εξυπηρετεί καθημερινά τους χιλιάδες λουόμενους, που μετακινούνται προς τις εκεί εκτεταμένες και όμορφες παραλίες.

Ο σχεδιασμός αυτός κινείται στην ίδια κατεύθυνση με το Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό, αλλά και με το προωθούμενο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Θα έχει την συναίνεση του πατραϊκού λαού, γεγονός σημαντικό για την ομαλή υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου.

Κύριε Υπουργέ,

Η διαδικασία που μας αναλύθηκε από το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. κ. Βίνη, στις 18/05/2021, ήταν η διέλευση του τρένου από το Ρίο έως το Νέο Λιμάνι Πατρών, να προχωρήσει ως ενιαίο έργο, αφού προηγηθεί η διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου.

Στη διαδικασία αυτή, θα κληθούν οι εταιρείες που ενδιαφέρονται για το έργο, με προϋπολογισμό 550 εκατομμυρίων ευρώ, να προτείνουν τεχνικές λύσεις, με υποχρεωτικό όρο την υπογειοποίηση του τρένου, τουλάχιστον από την οδό Κανελλοπούλου έως το Νότιο Πάρκο – Νέο Λιμάνι (5,2 χλμ.). Επίσης, αναφέρθηκε ότι θα προτιμηθεί και θα γίνει πριμοδότηση, με υψηλή βαθμολογία, της τεχνικής λύσης, που θα υλοποιεί την υπογειοποίηση του τρένου από το Ρίο έως την οδό Κανελλοπούλου, πράγμα που ικανοποιεί το αίτημα της πόλης μας, αλλά και την πολιτική σας βούληση, όπως μας έχετε δηλώσει.

Εάν κριθεί απαραίτητο, ο Δήμος μπορεί να αναλάβει συμπληρωματικά έργα, όπως παράπλευρους δρόμους, αστικού χαρακτήρα αναπλάσεις κ.τ.λ.

Δεν θα αποδεχτούμε να γίνουν έργα με τα οποία η Δημοτική Αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο και ο λαός της Πάτρας δε συμφωνούν.

                                                               Ο Δήμαρχος Πατρέων

                                                                 Κώστας Πελετίδης