Δημοτικό Συμβούλιο: Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την άδικη και αντιλαϊκή απόφαση για κατάργηση των ΠΑγΟ

Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την άδικη και αντιλαϊκή απόφαση για κατάργηση των ΠΑγΟ

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων, κατά τη χθεσινή (Τετάρτη 25 Αυγούστου) συνεδρίασή του, το ψήφισμα της Δημοτικής Αρχής με το οποίο το Σώμα απαιτεί από την Κυβέρνηση να πάρει πίσω την άδικη και αντιλαϊκή απόφαση για κατάργηση των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους.

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Η απόφαση κατάργησης των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους (ΠΑγΟ)έρχεται σε μία περίοδο που ο λαός περνάει δύσκολα με την κρίση Και την πανδημία και τα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ.

Τα ΠΑγΟ που καθιερώθηκαν πριν 40 χρόνια περίπου είναι θεματικά και απευθύνονται σε πληθυσμιακές ομάδες Γυναίκα, Παιδί, ΑΜεΑ, Τρίτη ηλικία, Υποψήφιους στρατιωτικών σχολών και ΣΕΦΑΑ κ.ο.κ.

Διαχρονικά και απ’ όλες τις κυβερνήσεις υποβαθμίζονται και έχει υποστεί μεγάλες περικοπές η κρατική χρηματοδότηση τους, με αποτέλεσμα να λειτουργούν υποχρεωτικά με ανταποδοτικό χαρακτήρα. Δηλαδή να πληρώνουν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα από την τσέπη τους.

Τα υπόλοιπα χρήματα καλύπτονται από ίδιους πόρους των δήμων, δηλαδή πάλι από την τσέπη των λαϊκών στρωμάτων.

Η δημοτική αρχή έχει θεσπίσει τη συμβολική συμμετοχή των πολιτών με 5 ευρώ το μήνα, για να καλυφθεί η υποχρεωτική ανταποδοτικότητα και ταυτόχρονα να είναι τα προγράμματα προσβάσιμα στις οικονομικά ασθενείς κοινωνικές ομάδες.

Ο Δήμος Πατρέων υλοποιεί κάθε χρόνο 5 προγράμματα (Γυναίκα, Παιδί, ΑΜεΑ, Τρίτη ηλικία, Υποψήφιοι σχολών). Απασχολεί 18-20 γυμναστές, ενώ στα προγράμματα συμμετέχουν συνολικά πάνω από 1000 άτομα ετησίως. Προσπαθεί δε να εκσυγχρονίσει τον θεσμό υλοποιώντας πρωτοποριακά προγράμματα όπως τελευταία το aqua aerobic.

Η δημοτική αρχή έχει υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις στη ΓΓΑ και διεκδικεί τη διεύρυνση, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των Προγραμμάτων, με τη λήψη των παρακάτω μέτρων :

  • Κατάργηση του ανταποδοτικού χαρακτήρα των ΠΑγΟ και 100% κρατική χρηματοδότηση
  • Επιμήκυνση των ΠΑγΟ από 6-7 μήνες σε 9-10 ετησίως
  • Δημιουργία κατάλληλων αποκλειστικά για τα ΠΑγΟ σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων με κρατική χρηματοδότηση
  • Σύγχρονο υλικοτεχνικό αθλητικό εξοπλισμό με κρατική χρηματοδότηση, η έλλειψη του οποίου περιορίζει δραματικά τα είδη των προγραμμάτων και αποκλείει τα σύγχρονα, αποκόπτοντας τον θεσμόα από την εξέλιξη τηςσωματικής άσκησης και της αθλητικής αναψυχής
  • Περιοδική επιμόρφωση των εκπαιδευτών
  • Αναπροσαρμογή των κριτηρίων μοριοδότησης για την επιλογή του εκπαιδευτικού προσωπικού με τη θέσπιση μοριοδότησης διαπιστευμένων ουσιαστικών δεξιοτήτων και γνώσεων

Η σωματική άσκηση και η ενασχόληση με τον αθλητισμό δεν είναι πολυτέλεια για το λαό και τη νεολαία μας. Είναι αναγκαιότητα.

Η πολιτική αυτή εξυπηρετεί την παραπέρα εμπορευματοποίηση μιας ακόμα βασικής λαϊκής ανάγκης. 

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτή την άδικη και αντιλαϊκή απόφαση».