ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΟΝ. ΠΛΕΣΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΚΕΑΝΑ ΣΠ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 22 Απριλίου, συνάντηση του Αντιδημάρχου Διοίκησης και Οικονομικών Διονύση Πλέσσα με τον Πρόεδρο του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρο Στεργίου.

Η συνάντηση έγινε για να συζητηθούν τα θέματα που ανακύπτουν με το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης και στόχο την ομαλή επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης. 

Ο Αντιδήμαρχος ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΣΚΕΑΝΑ για τις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής και τα απαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει να τύχουν θετικής απάντησης από την κυβέρνηση.

Τα αιτήματα του κλάδου είναι δίκαια όπως τα ανέλυσε ο Πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ κ. Στεργίου.

Πρόκειται για κλάδο επαγγελματιών που επί μήνες παραμένουν χωρίς δουλειά και δίνουν αγώνα επιβίωσης, ενώ τα μέτρα που έχει ονομάσει η Κυβέρνηση ως «μέτρα στήριξης» του κλάδου είναι σταγόνα στον ωκεανό και δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Με επιστολές του Δημάρχου Πατρέων, προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Πέτσα, η Δημοτική Αρχή ζητά τη μη καταβολή προς το Δήμο του ετήσιου τέλους για έκδοση της άδειας για το 2021 από τα καταστήματα εστίασης, αλλά μόνο από την ημερομηνία ανοίγματος της εστίασης και να ρυθμιστεί με νομοθετική ρύθμιση καθότι ο νόμος αναφέρει ότι «το ετήσιο τέλος καταβάλλεται ανεξαρτήτου χρόνου χρήσεως».

Επίσης με νέα επιστολή Δημάρχου (εστάλη σήμερα στον κ. Πέτσα και κοινοποιήθηκε στην ΚΕΔΕ) και λόγω του αιφνιδίου (3/5/2021) ανοίγματος της εστίασης, ζητείται νομοθετική ρύθμιση για παράταση της έκδοσης της υπ’ όψη άδειας μέχρι 31 Μαΐου 2021, προκειμένου όλοι οι επαγγελματίες να έχουν εφοδιαστεί με την απαιτούμενη άδεια, αφού το χρονικό διάστημα της εξαγγελίας μέχρι το άνοιγμα της εστίασης είναι ελάχιστο μεσολαβούσης και της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά κυρίως λόγω οικονομικών δυνατοτήτων του κλάδου.

Επίσης για τις άδειες των ατελώς παραχωρημένων χώρων για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων που έχουμε εκδώσει ως Δήμος για το έτος 2020, να ισχύουν και για το έτος 2021 στα όρια που είχαν εκδοθεί, χωρίς νέες υποβολές αιτήσεων και δικαιολογητικών και νέες άδειες ατελούς παραχώρησης να εκδοθούν μόνο για νέες αιτήσεις.

Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια και της σημερινής επιστολής του Δημάρχου προς τον αρμόδιο Υπουργό από τον οποίο θα ζητήσει και τηλεφωνικά ο Δήμαρχος την άμεση ρύθμιση των αναφερόμενων για να αποφευχθούν και κυρώσεις σε βάρος των υπ’ όψη επαγγελματιών από ελεγκτικές αρχές.

Ο Αντιδήμαρχος καταλήγοντας, ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή στηρίζει τους επαγγελματίες του κλάδου και διεκδικεί από την κυβέρνηση όχι μόνο την ικανοποίηση των ζητημάτων αυτών αλλά και μέτρα στήριξης, ιδιαίτερα σε έναν κλάδο που μετά από μήνες χωρίς δουλειά, δίνει τον δικό του αγώνα για την επανεκκίνηση. Είναι γνωστές –τόνισε- οι αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής για τα τέλη που έχει λάβει, με μειώσεις δημοτικών τελών, με επιστροφές τελών για τα lockdown του 2020 και του 2021 που τα καταστήματα ήταν κλειστά, για ατελώς παραχωρούμενων κοινόχρηστων χώρων κ.λπ.

Ανάλογα με τις εξελίξεις, θα υπάρξουν νέες συναντήσεις με το Σύλλογο ΣΚΕΑΝΑ στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει οικοδομηθεί και των από κοινού διεκδικήσεων.