Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, απέστειλε στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα επιστολή, με θέμα τις άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για το 2021 και την παράταση έκδοσής τους

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, απέστειλε στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα επιστολή, με θέμα τις άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για το 2021 και την παράταση έκδοσής τους, μέχρι τις 31 Μαΐου.

Η επιστολή κοινοποιείται και στην ΚΕΔΕ.

 

Ο Δήμαρχος, αναφέρει τα εξής στην επιστολή:

«Κύριε Υπουργέ.

Όπως ανακοινώθηκε ξεκινά η λειτουργία των καταστημάτων εστίασης στις 3/5/2021.

Επειδή το χρονικό διάστημα που απομένει είναι πολύ μικρό για την έκδοση των αδειών έτους 2021 (με δεδομένο το γεγονός ότι τα καταστήματα εστίασης ήταν επί μήνες κλειστά και οι υπηρεσίες μας λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό  στα πλαίσια των μέτρων των σχετικών ΚΥΑ κατά της εξάπλωσης του covid 19), με αποτέλεσμα στο ξεκίνημα της λειτουργίας τους να μην έχουν εφοδιαστεί με την απαιτούμενη άδεια, προτείνουμε να επιληφθείτε νομοθετικής ρύθμισης του θέματος προκειμένου να υπάρξει παράταση έκδοσης της άδειας αυτής για φέτος, μέχρι  31/5/2021.

Συγκεκριμένα, προτείνουμε τα καταστήματα εστίασης που ξεκινούν την λειτουργία τους στις 3/5/2021 και έχοντας την άδεια έτους 2020, να έχουν την δυνατότητα έκδοσης της άδειας έτους 2021 μέχρι 31/5/2021.

Είναι αυτονόητο ότι και πέραν της ημερομηνίας αυτής θα έχουν την δυνατότητα έκδοσης άδειας, αλλά η ρύθμιση είναι απαραίτητη εξαιτίας της αναγκαστικής, λόγω χρόνου (μέχρι 3/5/2021), μη δυνατότητας έκδοσης άδειας έτους 2021.

Επιπλέον, οι άδειες που είχαν εκδοθεί ατελώς το 2020 για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε πρόσθετο κοινόχρηστο χώρο, θα πρέπει να ισχύσουν και για το 2021 σε καταστήματα που δεν έχουν αλλάξει στοιχεία επιχείρησης, με τροποποίηση του άρθρου 60 του ν. 4497/21 ή τουλάχιστον μέχρι 31/5/2021 για τους ίδιους παραπάνω αναφερόμενους λόγους και το υπόψη άρθρο να ισχύσει για νέες άδειες ατελούς παραχώρησης πρόσθετου κοινόχρηστου χώρου.

Κύριε Υπουργέ,

Αποτελεί άμεση  αναγκαιότητα η παραπάνω ρύθμιση και στα δύο ζητήματα που θέτουμε, προκειμένου να ξεκινήσει ομαλά η λειτουργία της εστίασης, που έχει να κάνει πέραν της μη δυνατότητας έκδοσης των αδειών λόγω χρόνου και με την οικονομική δυνατότητα των υπ’ όψη επαγγελματιών μετά από μήνες κλεισίματος των καταστημάτων τους, καθώς και με αποφυγή κυρώσεων σε βάρος τους από ελεγκτικές αρχές».