ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΥΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΖΗΤΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΣΤ. ΠΕΤΣΑ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, με επιστολή του προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσα, θέτει θέμα Νομοθετικής Ρύθμισης για το τέλος ετήσιας έκδοσης ετήσιας άδειας λειτουργίας καταστημάτων εστίασης.

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος αναφέρει:

Κύριε Υπουργέ,

Ενόψει της επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, προσέρχονται στις Υπηρεσίες μας οι επαγγελματίες του κλάδου αυτού, προκειμένου να εκδώσουν τις άδειες λειτουργίας των καταστημάτων τους για το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ν. 1080/80, άρθρο 13) το δημοτικό τέλος για το λόγο αυτό, είναι ετήσιο και «καταβάλλεται ανεξαρτήτως χρόνου χρήσεως»,  δηλαδή όποιο μήνα του έτους εκδοθεί η άδεια λειτουργίας, το υπ’ όψη δημοτικό τέλος πρέπει να καταβληθεί για όλους τους μήνες του έτους.

Γνωρίζετε ότι λόγω της πανδημίας, τα καταστήματα εστίασης παραμένουν κλειστά, σύμφωνα με τις σχετικές ΚΥΑ και όχι από επιλογή των συγκεκριμένων επαγγελματιών.

Πιστεύουμε πως άμεσα θα πρέπει με νομοθετική σας ρύθμιση, να ρυθμιστεί το θέμα, δηλαδή για το έτος 2021, λόγω αναγκαστικού κλεισίματος των επιχειρήσεων αυτών εξαιτίας covid-19, να έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν το υπόψη τέλος από την ημερομηνία του ανοίγματος της εστίασης.

Λόγω της υφιστάμενης νομοθεσίας, οι Υπηρεσίες μας δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή και είναι άδικο να πληρώσουν τέλος και για τους μήνες που από το κράτος παρέμειναν οι υπόψη επιχειρήσεις  κλειστές, γνωρίζοντας φυσικά την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.