Η Δημοτική Αρχή στη κινητοποίηση διαμαρτυρίας με συγκέντρωση και αυτοκινητοπορεία, που διοργάνωσαν το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και η Ένωση Εικαστικών Τεχνών Πάτρας, με κυρίαρχο αίτημα το δικαίωμα των μαθητών στη δωρεάν μόρφωση για την Τέχνη και τον Πολιτισμό στα σχολεία

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής (18/4) η κινητοποίηση διαμαρτυρίας με συγκέντρωση και αυτοκινητοπορεία, που διοργάνωσαν το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και η Ένωση Εικαστικών Τεχνών Πάτρας, με κυρίαρχο αίτημα το δικαίωμα των μαθητών στη δωρεάν μόρφωση για την Τέχνη και τον Πολιτισμό στα σχολεία, στην οποία συμμετείχε αντιπροσωπεία του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων.

Η κινητοποίηση αγκαλιάστηκε από το σύνολο των εκπαιδευτικών της περιοχής οι οποίοι έδωσαν δυναμικό παρών. Ο κόσμος του πολιτισμού διαδήλωσε ενάντια στην κατάργηση των εικαστικών και άλλων μαθημάτων, όπως η μουσική και η κοινωνιολογία, από το πρόγραμμα του Λυκείου που πρόσφατα προχώρησε η Κυβέρνηση, ταυτόχρονα με την ψήφιση νόμων που υποβαθμίζουν τη Δημόσια Παιδεία και βάζουν στο στόχαστρο τη σταδιακή υποβάθμιση της αισθητικής αγωγής στα σχολεία.

Η Δημοτική Αρχή μέσω και του Πολιτιστικού Οργανισμού, στηρίζει των αγώνα για το δικαίωμα όλων των μαθητών στην αισθητική αγωγή και την καλλιτεχνική παιδεία, για μαθήματα τέχνης σε όλες τις τάξεις και σε όλα τα σχολεία, για διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών και μονιμοποίηση των αναπληρωτών, όπως αυτός εκφράζεται μέσα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη σε δήλωσή της στο χώρο της συγκέντρωσης τόνισε, ότι «ο οργανισμός έχει άμεση εικόνα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εικαστικοί  καλλιτέχνες και γενικότερα οι άνθρωποι στον κόσμο των τεχνών και του πολιτισμού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πολιτιστικός οργανισμός λειτουργεί το εργαστήρι εικαστικών. Παρά την αναστολή λειτουργείας που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση, παραμένουν σε αυτό οι  εικαστικοί εκπαιδευτικοί  και μέσα από σειρά δράσεων προσφέρουν στην πόλη . Η αμοιβή τους βαραίνει τον προϋπολογισμό του Οργανισμού. Το υπουργείο οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην εξασφάλιση του  δικαιώματός τους για μόνιμη και σταθερή εργασία και την δημιουργία μιας δημόσιας και δωρεάν καλλιτεχνικής παιδείας».

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού ανέφερε επίσης πως  «είναι απόλυτα δίκαιο το αίτημα των εικαστικών  που κινητοποιούνται στην Πάτρα αλλά και πανελλαδικά σήμερα, οι οποίοι στο επίκεντρο έχουν την υποβάθμιση από την κυβέρνηση των εικαστικών σπουδών στα σχολεία με την κατάργηση θέσεων εκπαιδευτικών…»

Από την πλευρά της  η πρόεδρος της Ένωσης Εικαστικών Πάτρας Χρυσάνθη Βανταράκη σημείωσε ότι « οι εικαστικοί βγαίνουν στο δρόμο διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση των εικαστικών μαθημάτων στο λύκειο και των μαθημάτων γραμμικού και ελευθέρου σχεδίου, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους γιατί η τέχνη είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά καθώς η διδασκαλία της ακονίζει τη σκέψη και κάνει δημιουργικούς ανθρώπους…»