Η Δημοτικη Αρχή στο πλευρό των σπουδαστών των σχολών ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ που αγωνίζονται ενάντια στην υποβάθμιση των σχολών τους.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, και μέλη της Δημοτικής Αρχής παραβρέθηκαν σήμερα το απόγευμα στην κινητοποίηση, έξω από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, των σπουδαστών των σχολών ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ που αγωνίζονται ενάντια στην υποβάθμιση των σχολών τους.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος είπε:

«Θα μας βρουν απέναντι αυτοί που υποβαθμίζουν τις σχολές σας. Χαιρόμαστε που είναι σήμερα εδώ η νεολαία. Χαιρόμαστε που αγωνίζεστε για τα δικαιώματά σας. Αυτό είναι σχολείο, είναι εκπαίδευση. Όποιος δεν αγωνίζεται δεν θα μπορέσει να σταθεί όρθιος στη ζωή. Δίπλα στο Εργατικό Κέντρο, το οποίο μας καλεί να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα, είναι και ο Δήμος. Τα αιτήματά σας είναι δίκαια. Δεν θα κόψουν τη ζωή από σας. Συνεχίζουμε όλοι μαζί τον αγώνα. Ο δρόμος είναι δύσκολος αλλά ενωμένοι θα έχουμε επιτυχίες. Καλή συνέχεια και θα είμαστε δίπλα σας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμαρχος απέστειλε επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας κυρία Κεραμέως στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι αντί η Κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα να ανοίξουν οι σχολές, με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας σπουδαστών και εκπαιδευτικών, υπονομεύει περαιτέρω τη λειτουργία τους.

Η αντίδραση που εκφράζεται απέναντι στην υποβάθμιση των σχολών ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ είναι απόλυτα δικαιολογημένη, αφού οδηγεί τους μεν σπουδαστές στη λήψη μία απλής βεβαίωσης σπουδών και στο «λαβύρινθο» των εξετάσεων πιστοποίησης, χωρίς εγγύηση επαγγελματικών δικαιωμάτων, πράγμα που ισχύει μάλιστα και για τους σπουδαστές που φοιτούν ήδη σε αυτές, τους δε εκπαιδευτικούς τους οδηγεί σε αβεβαιότητα, καθώς δεν έχουν καν αποσαφηνιστεί τα κριτήρια επιλογής τους και η Κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει σε μονιμοποιήσεις του αναγκαίου προσωπικού.

Ο Νόμος 4763/2020 πρέπει να αποσυρθεί και για τις συγκεκριμένες σχολές να υπάρχει σχεδιασμός, ο οποίος να σέβεται το δικαίωμα των σπουδαστών στη μόρφωση, την ολόπλευρη προετοιμασία για το επάγγελμα που έχουν επιλέξει, καθώς και να τους εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα. Για να γίνει αυτό, οι σχολές πρέπει να ενισχυθούν με προσωπικό με πλήρη δικαιώματα, πράγμα που μπορεί να ξεκινήσει από τη μονιμοποίηση του έκτακτου προσωπικού που ήδη έχει στηρίξει τη λειτουργία των σχολών όλα αυτά τα χρόνια.