Ο χώρος των Παλαιών Σφαγείων ανοίγει στο λαό της Πάτρας με τις εκδηλώσεις του Καλοκαιρινού Φεστιβάλ Καρναβαλιού που θα πραγματοποιηθούν στις 21-27/9/2020

Συνέντευξη Τύπου για την ανακαίνιση των Παλαιών Σφαγείων και τις εκδηλώσεις του Καλοκαιρινού Φεστιβάλ Καρναβαλιού παραχώρησε σήμερα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.
Παρόντες στην συνέντευξη ήταν ο Αντιδήμαρχος, Νίκος Ασπράγκαθος, η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας, Ήρα Κουρή, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού Έργου – Η/Μ του Δήμου, Ελένη Αλεξοπούλου, ο επικεφαλής της Διεπιστημονικής Ομάδας του έργου, Βασίλης Κοσμόπουλος και ο υπεύθυνος του προγράμματος SPARC από το Δήμο, Βασίλης Παπαϊωάννου.
Ο Δήμαρχος στην εισήγησή του, μεταξύ άλλων, τόνισε:
«Το 2014 μόλις είχαμε αναλάβει ως Δημοτική Αρχή, σε αυτή εδώ την αίθουσα κάναμε συνάντηση και συζητήσαμε τι έργο θα βάλουμε στο πρόγραμμα SPARC που υλοποιείται με τη συνεργασία Ελλάδας – Ιταλίας. Επιλέξαμε και βάλαμε τα Παλαιά Σφαγεία.
Ο χώρος είχε αναπλαστεί με το URBAN και είχε παραδοθεί, από προηγούμενη Δημοτική Αρχή σε ιδιώτη επιχειρηματία προς εκμετάλλευση. Αποτέλεσμα ήταν ο επιχειρηματίας να μας παραδώσει το χώρο ρημαγμένο! Έτσι γίνεται όταν τα έργα δεν τα φτιάχνεις με στόχο να τα λειτουργήσεις για την πόλη σου και το λαό της.
Χάρη στην προσπάθεια των εργαζόμενών μας όλων των Τμημάτων και των ειδικοτήτων ο χώρος αυτός αναπλάστηκε. Και με την δουλειά των εργαζόμενών μας δεν θα έχουμε πια κουφάρια!
Θα ακολουθήσει ο Λαδόπουλος και άλλες παλαιές εγκαταστάσεις. Θα γίνουν κι άλλα έργα. Όταν είσαι δημιουργός δίνεις αποτελέσματα στην πόλη σου».
Στην συνέχεια ο Δήμαρχος έδωσε τον λόγο στον Αντιδήμαρχο Ν. Ασπράγκαθο ο οποίος είπε:
«Η ανακαίνιση των παλαιών σφαγείων στα βασικά σημεία έχει ολοκληρωθεί και ο χώρος ανοίγει στο λαό της Πάτρας με τις εκδηλώσεις του Καλοκαιρινού Φεστιβάλ Καρναβαλιού που θα πραγματοποιηθούν στις 21-27/9/2020..
Τα Παλαιά Σφαγεία είχαν ανακαινισθεί στο παρελθόν, και αντί να παραχωρηθούν στο λαό και τη νεολαία για πολιτιστικές και άλλες δράσεις παραδόθηκαν σε μεγαλοεπιχειρηματίες στο όνομα της «ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας» με το λαό πελάτη. Το 2014 η Δημοτική Αρχή παρέλαβε λεηλατημένα κτίρια με πολύ σοβαρές ζημιές. Σήμα κατατεθέν της πολιτικής της ανάπτυξης για τους λίγους, που οι προηγούμενες δημοτικές αρχές στήριζαν. Σήμερα αυτός ο εκπληκτικός χώρος παραδίνεται στο λαό της Πάτρας.
Στόχος μας είναι δημιουργία ενός χώρου πολιτιστικής δημιουργίας με κέντρο αναφοράς το Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη συνοδευόμενα από την υλική και άυλη κληρονομιά, με δημιουργικό, και εκπαιδευτικό χαρακτήρα αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Ένας χώρος ποιοτικής πολιτιστικής δημιουργίας ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλο το λαό και τους επισκέπτες της Πάτρας, όπου θα βρίσκουν στέγη τόσο οι δημιουργοί, οι καλλιτέχνες και όσοι θέλουν να συνεχίσουν την λαϊκή μας παράδοση σε ότι αφορά το Καρναβάλι, και τον Καραγκιόζη όπως και σε άλλες πλευρές της πολιτιστικής μας παράδοσης, που έχουν άμεση ή άμεση σχέση. Για τον στρατηγικό σχεδιασμό της αξιοποίησης του χώρου συγκροτήθηκε διεπιστημονική ομάδα με μεγάλη εμπειρία, επιστημονική και δημιουργική υπόσταση στο χώρο του πολιτισμού.
Να ευχαριστήσουμε τους εργαζόμενους του Δήμου που συνέβαλαν στην υποβολή της πρότασης, την προώθηση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των παραδοτέων, στις μελέτες, τον σχεδιασμό και την επίβλεψη των έργων. Επίσης να ευχαριστήσουμε τους εργατοτεχνίτες που εργάστηκαν στην ανακαίνιση και τους εργαζόμενους του Δήμου για τον ευπρεπισμό και καθαρισμό του χώρου.
Να τονίσουμε ότι η Δημοτική Αρχή κάνει προτάσεις, διεκδικεί και συμμετέχει σε προγράμματα με κριτήριο την ανάπτυξη υποδομών, αξιοποίηση εμβληματικών κτιρίων με ανακαίνιση και προμήθεια εξοπλισμού που θα παραμείνουν για δεκαετίες και θα τα απολαμβάνει ο λαός της Πάτρας.
Η ανακαίνιση των Παλαιών Σφαγείων είναι ενταγμένη στο έργο SPARC που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα INTEREG διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας. Η συνεργασία με τους φορείς που συμμετέχουν στο έργο SPARC μας φέρνει πιο κοντά και γνωρίζουμε καλύτερα την πολιτιστική παράδοση που δημιούργησε ο λαός της Ιταλίας. Επικεφαλής εταίρος του έργου είναι ο Δήμος Πατρέων, ενώ στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Επιμελητήριο Αχαΐας, ο Σύνδεσμος Θεάτρων της Απουλίας και η Περιφέρεια της Απουλίας, καθώς και η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων – Πατρινό Καρναβάλι ως συνδεδεμένος εταίρος».
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας», Ήρα Κουρή, σημείωσε:
«Το Καρναβάλι βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη φάση που ως Δημοτική Αρχή θεωρούμε ότι είναι η απαρχή μιας καινούργιας πορείας. Για μας το καρναβάλι χαρακτηρίζεται από την συμμετοχικότητα και από την λαϊκότητα. Μέσα λοιπόν σε αυτό πλαίσιο ο καινούργιος χώρος των Παλαιών Σφαγείων θα έχει χώρους για το Πατρινό Καρναβάλι κατά κύριο λόγο.
Η διεπιστημονική επιτροπή ο κ. Βασίλης Κοσμόπουλος και όλα τα μέλη της, που τους ευχαριστώ πάρα πολύ, έκανε μια πάρα πολύ καλή δουλειά και μαζί με τους εργαζόμενους του Δήμου Πατρέων παραδίδουν στην πόλη μας κάτι πολύ εξαιρετικό.
Είναι το πρώτο δείγμα αυτής της δουλειάς που θα χαρίσουμε στην πόλη μας λίγους μήνες αργότερα.
Για το πρόγραμμα θέλω να πω ότι έχουμε δύο φεστιβάλ συγχρόνως. Το ένα είναι το θερινό φεστιβάλ καρναβαλιού και το άλλο είναι το φεστιβάλ θεάτρου. Και τα δύο είναι έργα που πρέπει να παραδοθούν στο πλαίσιο του προγράμματος Sparc. Άρα λοιπόν ως Δημοτική Αρχή κληθήκαμε μέσω αυτού του προγράμματος να οργανώσουμε και να δώσουμε στην πόλη μας αυτό που κατά την κρίση μας ταιριάζει στο Πατρινό Καρναβάλι.
Οι εκδηλώσεις λοιπόν αφορούν θέατρο, οι παραστάσεις θα γίνουν στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου και στα Παλαιά Σφαγεία φυσικά, συναυλίες στα Σφαγεία και ένα πολύ μεγάλο δρώμενο που στηρίζεται στην λαϊκή μας παράδοση από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων στην Αχάια Κλάους.
Αυτό είναι ένα κομμάτι με το οποίο θέλουμε να συνδέσουμε αυτό που εμείς θεωρούμε ζωντανό καλλιτεχνικό κομμάτι στην πόλη το οποίο θα προσπαθήσουμε μαζί με το ΔΗΠΕΘΕ και τον Πολιτιστικό Οργανισμό να ενισχύσουμε
Εκτός από αυτό με την βοήθεια την διεπιστημονικής επιτροπής σηματοδοτήσαμε κάποιες δράσεις που αφορούν το καρναβάλι. Εκμαγεία, έκθεση καρναβαλικού άρματος που θα ενθουσιάσει και για την κατασκευή, για τα χρώματα και για τον καινούργιο τρόπο έκφρασης. Θα έχουμε έκθεση φωτογραφίας, έκθεση αντικειμένων από τα εργαστήρια που έγιναν στο πλαίσιο του Sparc, έκθεση εικαστικών στα παλαιά σφαγεία.
Όλες αυτές οι δράσεις θέλουν να αναδείξουν την δύναμη του Πατρινού καρναβαλιού είτε είναι θεατρικά δρώμενα είτε είναι εικαστικές εκθέσεις. Όμως το αποτύπωμα του πατρινού καρναβαλιού σιγά-σιγά πρέπει να βαίνει σε μια άλλη λογική γι’ αυτό η διεπιστημονική επιτροπή ετοίμασε ένα ενδιαφέρον σεμινάριο με τίτλο «ντύσου σκηνοθέτης» θα γίνει για τέσσερις μέρες στην Αγορά Αργύρη και έχουν κληθεί μέλη πληρωμάτων να μάθουν πώς να κάνουν μια κινηματογραφική ταινία. Έτσι ο κινηματογράφος μπαίνει στο καρναβάλι.
Όλα τα αναγκαία μέτρα που ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα τηρηθούν αυστηρά.
Δύο μεγάλες δράσεις που θα είχαν μαζικότητα και θα θύμιζαν το Πατρινό Καρναβάλι, μια στην πλαζ που είναι ο τελικός κρυμμένος θησαυρός και η απονομή των βραβείων του κρυμμένου θησαυρού στα Παλαιά Σφαγεία δυστυχώς λόγω covid-19 θα έχουν περιορισμένο αριθμό ατόμων και θα πρέπει να δηλώσουν ευθύς εξαρχής όσοι συμμετέχουν αν θέλουν να είναι παρόντες.
Έχει γίνει κατανοητό στην πόλη ότι η απόφαση που πήραμε για μην γίνει το τελευταίο Πατρινό Καρναβάλι ήταν επώδυνη για όλους μας, και για μας ως Δημοτική Αρχή και για όλους τους συμπολίτες μας που συμμετείχαν ή προσδοκούσαν κάτι από το καρναβάλι. Εμείς προσπαθούμε όλο αυτό το διάστημα να κρατήσουμε ζωντανό τον θεσμό και θα προσπαθήσουμε και μέσα στο 2020-21 όσο μπορούμε, όσο μας επιτρέπεται να είμαστε κοντά στους συμπολίτες μας είτε δημιουργούς είτε επαγγελματίες οι οποίοι δίνουν ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού τους για τα Πατρινό Καρναβάλι.
Τον θεσμό τον αγαπάμε τον στηρίζουμε και ανοίγουμε καινούργιες προοπτικές».