Η Κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια για τις συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες

Η Κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια

 

της Φωτεινής Συριώτη

Προέδρου Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης

 

Η ρύθμιση που έκανε η κυβέρνηση δεν λύνει το εργασιακό πρόβλημα των συμβασιούχων καθαριστριών, δεν διασφαλίζει την επαρκή καθαριότητα και υγιεινή των σχολείων και σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται την ασφαλή λειτουργία  τους σε συνθήκες πανδημίας . Ο Δήμος μας έχει διακόσια εξήντα τέσσερα (264) σχολεία Πρωτοβάθμιας (Α/θμιας) και Δευτεροβάθμιας (Β/θμιας) εκπαίδευσης.
Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ανάγκες καθαριότητας που θα έχουμε την ερχόμενη σχολική χρονιά, λόγω της πανδημίας  ζητήσαμε 190 σχολικές καθαρίστριες πλήρους ωραρίου. Αντί αυτού το υπουργείο ενέκρινε 177 καθαρίστριες μειώνοντας τον αριθμό κατά 5 από την περσινή χρονιά . Και με τις  59 από αυτές να είναι μειωμένου ωραρίου ( δηλαδή  3ωρες).

 Αγνόησε  το υπουργείο την ανάγκη  της παρουσίας καθαρίστριας σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου που επιβάλλουν τα αναγκαία αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, οι αυξημένες  ανάγκες  από τα ολοήμερα, για τα οποία υπερθεμάτισε η Υπουργός παιδείας  και οι ανάγκες του  λαϊκού  φροντιστηρίου.

Η κυβέρνηση παίζει με την ασφάλεια της σχολικής κοινότητας προσπαθώντας να εξωραΐσει την κατάσταση εμφανίζοντας αυτή τη μεσοβέζικη λύση ως ιδανική και πρωτοποριακή , δυστυχώς και με τις ευλογίες και τη συγκάλυψη κάποιων συνδικαλιστικών παραγόντων και την αβάντα δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης ,ισχυριζόμενη  ότι είναι έτοιμη να ανοίξει ανά πάσα στιγμή τα σχολεία .

Έξι μήνες προετοιμασίας τους πήρε για να ανακοινώσουν τελικά επικοινωνιακά και όχι ουσιαστικά μέτρα, απλά για να δημιουργήσουν εντυπώσεις.                                                                                                                    Απέχουν όμως πολύ από την πραγματικότητα των σχολείων τα όσα ανακοινώθηκαν!!

Μέχρι και σήμερα ο υπουργός εσωτερικών  δηλώνει  ότι είναι έτοιμη η κυβέρνηση να ανοίξει  τα σχολεία και ευλόγα η ερώτηση είναι ΠΩΣ;;;

  1. Ο διαγωνισμός για την πρόσληψη  σχολικών καθαριστριών βγήκε από το υπουργείο στις 21/08!!!  Εν μέσω καλοκαιρινών αδειών και ελλείψεων σε προσωπικό στους Δήμους. 

Πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με 700 και πλέον αίτησης να έχουν γίνει  στο Δήμο μας;    Με τους εργαζόμενους μας να υπερβάλουν εαυτό για να επισπεύσουν την διαδικασία .

Πότε θα  τοποθετηθούν στις σχολικές μονάδες για να ξεκινήσει ο καθαρισμός τους;;

  1. Πότε θα φτάσουν στους Δήμους οι μάσκες που θα μοιράσει η Κυβέρνηση σε παιδιά και εκπαιδευτικούς  μέσω της ΚΕΔΕ;;

Ο  διαγωνισμός αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ θα έχει κάποιες   καθυστερήσεις .Άρα χωρίς τις μάσκες το άνοιγμα των σχολείων!!                         

  1. Οι αυξημένες ανάγκες σε υλικά καθαρισμού και αντισηπτικά στις  

 σχολικές μονάδες  από ποια κονδύλια θα καλυφτούν;; 

Η κυβέρνηση προχώρησε στις ρυθμίσεις  αγνοώντας ουσιαστικά  το εκπαιδευτικό κίνημα, το γονεϊκό κίνημα και τους δήμους όλης της χώρας .Δεν  βρήκαν  μια λέξη να πουν  για τις δεκάδες καταγγελίες Δήμων που ευθαρσώς δηλώνουν πως δεν είναι έτοιμοι να καλύψουν τις ανάγκες σε προσωπικό καθαριότητας των σχολείων  και δεν θα είναι έτοιμοι ούτε στις 14 Σεπτεμβρίου πόσο δε μάλλον αν τα σχολεία άνοιγαν στις 7 Σεπτεμβρίου που μέχρι χθες γνωρίζαμε και υποστήριζαν ότι είναι εφικτό.                                                                                                                    Είναι καθολική η αντίθεση και οι αντιδράσεις κλιμακώνονται με την Ένωση Γονέων Πάτρας να ετοιμάζει κινητοποίηση την Δευτέρα 7/Σεπτεμβριου.

 Η Δημοτική Αρχή είναι ανυποχώρητη από τη θέση που συμπυκνώνεται στο σύνθημα «μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα» και συγκεκριμένα για το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων έχοντας εκτιμήσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τις πραγματικές ανάγκες ζητάει και διεκδικεί δυναμικά και με κάθε τρόπο, ενώνοντας τη φωνή της με τη σχολική κοινότητα 190  καθαρίστριες-στές  πλήρους απασχόλησης για τα 264 σχολεία της πόλης μας . Οι χιλιάδες μαθητές που θα αναγκαστούν να λειτουργήσουν σε αυτές τις συνθήκες δεν είναι ούτε «μέσος όρος», ούτε «αριθμοί» και «στατιστικές» στη λογιστική αντιμετώπιση της υγείας και της μόρφωσης, με την οποία λειτουργεί η κυβέρνηση. Είναι άνθρωποι με οικογένειες  και απαιτούμε από την κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί.

Μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες και αντίξοες συνθήκες, με την κυβέρνηση να μην ανταποκρίνεται στην ικανοποίηση των αιτημάτων της σχολικής κοινότητας και της Δημοτικής Αρχής και όπως τις επιδεινώνει  η πανδημία, η Αντιδημαρχία  Παιδείας &  Αθλητισμού με τις Σχολικές Επιτροπές σε συνεργασία με τις διευθύνσεις καθαριότητας, Πρασίνου και Αρχιτεκτονικού Έργου έχει επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις της για να είναι τα σχολεία μας έτοιμα και ασφαλή στις 14 Σεπτεμβρίου. 

Είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή σε κάθε πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ποιότητα ζωής των εκπαιδευτικών ,των μαθητών και των οικογενειών τους.