Ξεκίνησε η λειτουργία των Δημοτικών Παιδικών & Βρεφονηπιακών Σταθμών & του Δημοτικού Βρεφοκομείου

Ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και του δημοτικού βρεφοκομείου. Σε όλες τις δομές έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από την πανδημία του κορονοϊού.
Οι χώροι έχουν καθαριστεί και απολυμανθεί ενώ έχουν εξασφαλιστεί και χορηγηθεί μάσκες για όλο το προσωπικό Οι σταθμοί αναβαθμίστηκαν και εξοπλίστηκαν με όλα τα εκπαιδευτικά, παιδαγωγικά μέσα για τις δραστηριότητες των παιδιών.
Διαπιστώνονται ακόμη κενά σε νηπιακές θέσεις σε ορισμένους σταθμούς, όπου μπορούν οι συμπολίτες μας, που ενδιαφέρονται, να εγγράψουν τα παιδιά τους.
Με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας των σταθμών, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, επισκέφθηκε το Δημοτικό Βρεφοκομείο και ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού, Θόδωρος Τουλγαρίδης, παιδικούς σταθμούς, για να δουν από κοντά την λειτουργία τους ευχόμενοι στους γονείς και τους εργαζόμενους μια καλή δημιουργική σχολική χρονιά, ώστε με την συνεργασία να αντιμετωπιστούν οι όποιες δυσκολίες παρουσιαστούν.
Στην περιοχή του Δήμου μας και φέτος θα μείνουν εκτός δομών (Παιδικοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠ ΜΕΑ) μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, περισσότερα από 3.000 παιδιά που δεν πήραν Voucher γιατί η χρηματοδότηση δεν επαρκεί και δεν υπάρχει η ανάλογη υποδομή με αποτέλεσμα να πληρώσουν ένα σοβαρό ποσό από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό οι γονείς, προκειμένου να γράψουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικές δομές.
Να θυμίσουμε ότι πολλοί γονείς (π.χ. δημόσιοι, δημοτικοί υπάλληλοι) δεν πληρούν τα κριτήρια και δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, οπότε αποκλείονται εκ των προτέρων από αυτό.
Με την εφαρμογή των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και τον συγκεκριμένο τρόπο εγγραφής ευνοούνται οι ιδιωτικές δομές έναντι των δημόσιων και δημοτικών δομών.
Ως Δήμος συνεχίζουμε να διεκδικούμε:
-Κεντρικό σχεδιασμό και προγραμματισμό για την δημιουργία νέων Σταθμών και Τμημάτων με ευθύνη της πολιτείας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.
-Χωρίς καταβολή τροφείων όλα τα παιδιά στους Παιδικούς Σταθμούς.
-Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, και νέες προσλήψεις.
-Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή με δημιουργία των ανάλογων δομών νηπιαγωγείων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα παρέχουν υπηρεσίες παιδαγωγικές, σίτισης και φύλαξης.
-Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των Δήμων για κοινωνικές παροχές για νέες κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό.
Σημ: Η φωτογραφία είναι αρχείου.