Ανακοίνωση για την τιμολογιακή πολιτική του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Αχαϊας και το περιβαλλοντικό τέλος

Η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Πατρέων ενημερώνει το λαό της πόλης μας ότι τη Δευτέρα 1η Ιουνίου, μετά από αίτημα του Προέδρου του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Αχαϊας και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, εκλεγμένου με το ΚΙΝΑΛ, κ. Αλεξόπουλου, θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, μεταξύ άλλων θεμάτων και η τιμολογιακή πολιτική του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Αχαΐας.

Ο κ. Αλεξόπουλος σε αυτό το θέμα εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο την επικύρωση του περιβαλλοντικού τέλους, δηλαδή ενός ακόμα χαρατσιού που ψήφισαν και εφαρμόζουν από κοινού τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα χαράτσι που θα φορτωθεί ξανά στις πλάτες των εργατικών – λαϊκών οικογενειών.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2019, η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε στη Βουλή τροπολογία που προβλέπει την πληρωμή από τους Δήμους της περιβαλλοντικής εισφοράς. Πρόκειται για ένα μέτρο που εντάσσεται στη συνολικότερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ακούει στο όνομα «Πράσινη Οικονομία/Ανάπτυξη» και λειτουργεί προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Κάθε Δήμος από 1/1/2020 έχει την υποχρέωση να καταβάλλει στο Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και αυτός στο Πράσινο Ταμείο, 10€ ανά τόνο στερεών αποβλήτων που διαθέτει. Αυτό το ποσό θα προσαυξάνεται κατά 5€ κάθε έτος, αν ο δήμος δεν ανταποκρίνεται στις κατευθύνσεις της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Την τροπολογία αυτή αποδέχεται μέχρι κεραίας και εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων διαμορφώνει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων. Σε αυτό το έδαφος διεξάγεται ένας σφοδρός ανταγωνισμός ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους για το ποιος θα βάλει στο χέρι αυτό το νέο πεδίο κερδοφορίας.

Αυτή είναι η ουσία των καθυστερήσεων και όχι η Δημοτική Αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία από την προηγούμενη θητεία –και συγκεκριμένα από το 2015- είχε έτοιμο το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση διαφωνούμε με την πληρωμή τέτοιου φόρου, γιατί μετακυλεί όλη την ευθύνη στους Δήμους και στους Φορείς Διαχείρισης και ουσιαστικά ρίχνει όλο το βάρος στα λαϊκά νοικοκυριά, μιας και το ποσό αυτό θα πληρωθεί μέσω των δημοτικών τελών. Άλλωστε, εμείς διαφωνούμε συνολικά με την ύπαρξη ανταποδοτικών τελών και ως Δημοτική Αρχή δίνουμε σταθερά μάχη για τη σταδιακή μείωσή τους, μέχρι την κατάργησή τους.

Καλούμε τις άλλες δημοτικές παρατάξεις να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι σε αυτό το θέμα που οδηγεί στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Καλούμε το λαό να αντιπαλέψει δυναμικά αυτό το νέο φόρο που θέλουν να του φορτώσουν, τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ που τον εφαρμόζει, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ που τον νομοθέτησε.

Η Δημοτική Αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Αχαϊας και δεν πρόκειται να επικυρώσει το περιβαλλοντικό τέλος.