Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης μετέβη σήμερα το πρωί στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών και με βάση τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (στις 20 Φλεβάρη 2019), κατέθεσε αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων του Δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Μαζί του ήταν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Παναγιώτης Μελάς.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος τόνισε: «Δεν μπορούμε εμείς να παραδίδουμε τα χρήματα του Δήμου με τα οποία έχουμε προγραμματίσει μια σειρά έργων και μετά, σαν επαίτες να ζητάμε να μας τα δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος. Στο πλαίσιο λοιπόν και της απόφασης που πήρε το Δημοτικό μας Συμβούλιο, ήρθαμε σήμερα και καταθέσαμε αίτηση ακύρωσης της απόφασης του Υπουργού Οικονομικών».

Θυμίζουμε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 20 Φλεβάρη, ο Δήμαρχος Πατρέων, ενημέρωσε το Σώμα για το θέμα, αναφέροντας τα εξής:

«Η πρόσφατη δημοσίευση σε ΦΕΚ της απόφασης της Κυβέρνησης, που εξαναγκάζει Δήμους και Περιφέρειες να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα όποια ταμειακά διαθέσιμα τους, δεν ξαφνιάζει κανέναν. Ήταν άλλωστε από τις πρώτες νομοθετικές πράξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όταν ακόμη λεοντάριζε με τους λεγόμενους «δανειστές» και έσχιζε ακόμη τα μνημόνια.

Υπενθυμίζουμε ότι για το θέμα της απόδοσης των ταμειακών διαθεσίμων, έχουμε επανειλημμένως τοποθετηθεί σαν Δημοτικό Συμβούλιο και έχουμε προβεί σε μια σειρά από ενέργειες για να δυσκολέψουμε και να παρεμποδίσουμε την εφαρμογή του.

(…) Σήμερα, πια και αφού οι «δανειστές» εν μία νυκτί μετατράπηκαν σε «θεσμούς της χώρας», προχωράει ακάθεκτη, εκβιάζοντας τους Δήμους να συμμορφωθούν. Σε διαφορετική περίπτωση απειλεί με την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης (ΚΑΠ). Στην πραγματικότητα ζητά να συνεισφέρουν οι Δήμοι, εκτός από το πλεόνασμα και στο μαξιλάρι ασφάλειας που χρειάζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην χώρα, ώστε να διασφαλίσουν φτηνότερο δανεισμό στις μπίζνες που ετοιμάζουν.

(…)Το θέμα των ταμειακών διαθεσίμων, επιβεβαιώνει ότι με απειθαρχεία στην αντιλαϊκή πολιτική, με τους αγώνες μπορούμε να παρεμποδίσουμε, να δυσκολέψουμε αντιλαϊκές εξελίξεις. Οι εργαζόμενοι, ο λαός να συνεχίσουν σε αυτή την κατεύθυνση, να διεκδικήσουν οι πόροι να επιστρέψουν σαν έργα. (…)».