Συνέντευξη Κ. Πελετίδη στα “ΝΕΑ”

Στο σημερινό (6 Μαρτίου) φύλλο της εφημερίδας «Τα Νέα», δημοσιεύεται συνέντευξη του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη, που έδωσε στη δημοσιογράφο Εύη Σάλτου.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Κατά τη διάρκεια της θητείας σας, «απειθαρχήσατε» αρκετές φορές, όχι, όμως, χωρίς κόστος…

«Ως Δημοτική Αρχή ήμασταν απέναντι σε κάθε αντιδραστική πολιτική αυτών που κάνουν κουμάντο στον τόπο μας, κεφάλαιο, Ε.Ε., κυβερνήσεις. Δεν διστάσαμε να απειθαρχήσουμε, εν γνώσει των συνεπειών, όταν μας καλούσαν να συμβιβαστούμε. Σταθήκαμε δίπλα στους εργαζόμενους του Δήμου και δεν παραδώσαμε τους φακέλους όσων είχαν γίνει αορίστου χρόνου με το νόμο Παυλόπουλου για επανέλεγχο, που ήταν πρόσχημα για απολύσεις. Δεν παραδώσαμε τα αποθεματικά του Δήμου, δεν κοιτάζαμε το γράμμα του νόμου και θα καθίσουμε στο ‘’σκαμνί του δικαστηρίου’’ την 1η Απρίλη, γιατί δεν αφήσαμε τον βούρκο στην παραλιακή ζώνη και κάναμε ένα μεγάλο πάρκο που το χαίρεται σήμερα ο λαός μας. Δεν δώσαμε χώρους στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και πολλά άλλα».

Πετύχατε μία σειρά από μέτρα ανακούφισης για τους δημότες της Πάτρας…

«Από την αρχή πήραμε μια σειρά μέτρων ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, όπως τα μέτρα για ουσιαστική κατάργηση των παρκομέτρων, την κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς σε όσους έχουν εισόδημα έως 25.000 ευρώ. Την μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 23% από 1,95 ευρώ το τετραγωνικό στο 1,50. Επιπλέον μέτρα απαλλαγής ή μείωσης στο σύνολο των κοινωνικών ομάδων που έχουν ανάγκη. Έξι χιλιάδες οικογένειες εντάχθηκαν στο μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΠ. Στα μέτρα αυτά εντάχθηκαν και οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Βρεθήκαμε δίπλα σε αυτούς που ήταν άστεγοι, δεν είχαν καν φαγητό. Επιδίωξή μας δεν είναι να κάνουμε φιλανθρωπία, αλλά να βοηθήσουμε να σταθούν όρθιοι και να παλέψουν, να έχουν αυτά που δικαιούνται».

Εάν επανεκλεγείτε, σε ποιους τομείς θα δώσετε βαρύτητα;

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε «κερί αναμμένο» στις ανάγκες του πατραϊκού λαού. Θα αγωνιστούμε να υπάρχει Δουλειά για Όλους, Δουλειά με Δικαιώματα, να μην υπάρχουν παιδιά στην εξάρτηση. Να μην βγουν στο σφυρί τα σπίτια, η περιουσία λαϊκών ανθρώπων. Να μην υπάρχουν σπίτια χωρίς ρεύμα. Να έχουν οι γειτονιές ζωή, να μην είναι ησυχαστήρια. Να λυθούν τα θέματα υποδομών, ύδρευσης, αποχέτευσης, ασφαλτοστρώσεων, πεζοδρομίων. Να ολοκληρωθούν όλα τα έργα που έχουμε προγραμματίσει, να υπογειοποιηθεί το τρένο, η παραλιακή ζώνη να είναι όπως επιθυμούμε, να δημιουργήσουμε το Ανατολικό Πάρκο στο Ριγανόκαμπο. Μ’ αυτά και πολλά άλλα η Πάτρα θα είναι μια πόλη όμορφη για τους κατοίκους της και φυσικά και για τους επισκέπτες».

Ο «Κλεισθένης» θα λύσει ή θα δημιουργήσει προβλήματα στην Αυτοδιοίκηση;

«Ο «Κλεισθένης» φτιάχτηκε για να εδραιωθεί η κυριαρχία της οικονομικής ολιγαρχίας. Συμπληρώνει μια σειρά μέτρων που έχουν παρθεί από το παρελθόν για να περάσουν οι κερδοφόρες υπηρεσίες στους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι Δήμοι δεν είναι εδώ και χρόνια Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι κρατική υπηρεσία που απορροφά τους κοινωνικούς κραδασμούς από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται. Η απλή αναλογική είναι ένα δημοκρατικό μέτρο. Η διοίκηση των Δήμων καθορίζεται από ένα πλαίσιο αντιλαϊκό. Θα προσπαθήσουμε, μέχρι να το ανατρέψουμε, να βρούμε χαραμάδες υπέρ του λαού».

stili