Η ανάπτυξη δεν αφορά όλους, δεν ευνοεί όλους, ούτε είναι για τα συμφέροντα όλων…

Η ανάπτυξη δεν αφορά όλους, δεν ευνοεί όλους,

ούτε είναι για τα συμφέροντα όλων…

 

Το τελευταίο διάστημα, ο λαός μας παρακολουθεί την προσπάθεια της κυβέρνησης, των άλλων αστικών κομμάτων να καλλιεργήσουν συστηματικά κλίμα ευφορίας, ότι επιτέλους τελειώνουμε με τα «μνημόνια» και ξεκινά η πορεία της «δίκαιης ανάπτυξης».

Πρόσφατα ο Υπουργός Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου, μιλώντας στο 6 ο Ελληνικό Φόρουμ στη Νέα Υόρκη ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η επιχειρηματική κερδοφορία έχει αποκατασταθεί σε σημαντικό βαθμό, η Ελλάδα διαθέτει εξειδικευμένο, άρτια καταρτισμένο και ανταγωνιστικό, από πλευράς κόστους, εργατικό δυναμικό (…)».

Είναι αλήθεια, η επιχειρηματική κερδοφορία όντως αποκαταστάθηκε. Τα Ελληνικά Πετρέλαια το 2016, σημείωσαν την υψηλότερη επίδοση δημοσιευμένων αποτελεσμάτων στην ιστορία τους, με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται σε 329 εκατ. ευρώ έναντι καθαρών κερδών 45 εκατ. ευρώ το 2015, ποσοστιαία αύξηση 631%. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν πλήθος άλλων ομίλων μονοπωλίων όπως φαίνεται από τις οικονομικές ανακοινώσεις. Η Ελλάδα διαθέτει εξειδικευμένο, άρτια καταρτισμένο και ανταγωνιστικό από πλευράς κόστους εργατικό δυναμικό. Με βάση τα στοιχεία της απασχόλησης για τον μήνα Σεπτέμβρη του 2016 που δημοσιοποίησε πρόσφατα ο ΕΦΚΑ, με μερική απασχόληση εργάζονται 604.513 μισθωτοί, ποσοστό 29,1% του συνόλου των μισθωτών, με μέσο μισθό 394,8 ευρώ μεικτά, περίπου 330 ευρώ το μήνα καθαρά.

Η ανάπτυξη όμως, δεν αφορά όλους, δεν ευνοεί όλους, ούτε είναι για τα συμφέροντα όλων ή τουλάχιστον της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Πέρασε η εποχή που η καπιταλιστική ανάπτυξη έφερνε κάποια βελτίωση σε μισθούς και δικαιώματα για τους εργαζόμενους. Ζούμε σε περίοδο συγκέντρωσης του κεφαλαίου και οξύτατου ανταγωνισμού, που καταστρέφει τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες.

Στον πατραϊκό λαό, που βλέπει τα παιδιά του στριμωγμένα στις συμπληγάδες πέτρες ενός άθλιου, παρακμιακού κοινωνικοοικονομικού συστήματος, προσφέρεται ελπίδα και λύσεις από τους εκπροσώπους του συστήματος που δεν επιβεβαιώνονται από τη ζωή διαχρονικά. Έρχονται και επανέρχονται οι ίδιες λύσεις, τα ίδια «οράματα», τα ίδια συνθήματα. Μια αναδρομή στα κείμενα, στις προτάσεις τους είναι χρήσιμη. Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Πάτρα Ολυμπιακή πόλη, Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, μεγάλη – μικρή Περιμετρική, Νέο Λιμάνι, Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός, Σιδηροδρομικό Ευρωπαϊκό Δίκτυο, Φυσικό Αέριο κλπ. Δημιούργησαν αυτές οι επενδύσεις κέρδη και πλούτη στους επιχειρηματίες, ανεργία και φτώχεια στο λαό της Πάτρας. Σε αυτό το πλαίσιο καλείται η Δημοτική Αρχή να πάρει θέση. Και πήρε. Διαλέγει μετερίζι. Είναι μ’ αυτούς που παράγουν τον πλούτο τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκαν δύο μεγάλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Η πρώτη τον Απρίλη του 2016 με την πορεία αγώνα κατά της ανεργίας Πάτρα – Αθήνα και η δεύτερη στις 25 του Ιούνη στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, με κεντρικό σύνθημα «Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα». Διεκδικήσαμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των κενών στον Δήμο, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, έργα που τα έχει ανάγκη ο λαός μας.

Σ’ αυτό το δύσκολο πολιτικό περιβάλλον, η Δημοτική Αρχή βάζει το δικό της λιθαράκι στον αγώνα ανακούφισης του λαού από τα βάσανα που του δημιούργησαν το κεφάλαιο και οι πολιτικοί εκπρόσωποί του. Αυτό εκφράζεται με την πολιτική μείωσης στα ανταποδοτικά τέλη και στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΠ. Την κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, τη δημιουργία ημερήσιας κατασκήνωσης στο κάμπινγκ της Αγυιάς και σε λίγες μέρες στα Ροϊτικα. Την κατασκευή παιδικών σταθμών, πλήθος παιδικών χαρών. Ολοκληρώνεται η Κανακάρη και η ανάπλαση στη Γούβα. Ξεκινά η κατασκευή του 3 ου Λυκείου, η ανάπλαση του Αρσακείου, του Εργοστασίου Τέχνης, των πρώην Αποθηκών του ΑΣΟ στη Λεύκα, η ανακατασκευή του κτιρίου της Μανιακίου και η μετατροπή του σε παιδικό σταθμό, η ανάπλαση της Άνω και Κάτω Πόλης, μαζί με τις σκάλες που τις συνδέουν, το Παλιό Νοσοκομείο, το θέατρο «Απόλλων», η Βιβλιοθήκη, ο ποδηλατόδρομος από Κανελλοπούλου έως Ανθείας, η ανάπλαση του έλους Αγυιάς – κάμπινγκ, η ανάπλαση των γειτονιών στα Ζαρουχλέικα. Άμεσα ξεκινά η κατασκευή δρόμου που οδηγεί στους Μυκηναϊκούς τάφους στη Βούντενη. Μετά το Νότιο Πάρκο, ετοιμάζονται: Η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης Γούναρη – Αγίου Νικολάου, Ιτιές – Παραλία, Πλατανόδασος, το πάρκο στον Ριγανόκαμπο, ο παιδότοπος στο χώρο του πρώην Λούνα Παρκ στον Άγιο Αλέξη, αθλητικές εγκαταστάσεις και η ανάπλαση θεάτρου Κρήνης. Η ΔΕΥΑΠ προχωρά σε έργα ύψους 55 εκατ. ευρώ, που αφορούν κατασκευή νέων δικτύων αποχέτευσης, ύδρευσης και επέκταση βιολογικού. Όλα αυτά όμως, δεν ανατρέπουν την αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει τον λαό μας στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Απέναντι στον σημερινό δρόμο ανάπτυξης, που στο επίκεντρό του έχει τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, πρέπει τα λαϊκά στρώματα, να βαδίσουν το δικό τους δρόμο για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους για ριζοσπαστικές αλλαγές, στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας.

 

Πάτρα 11-7-2017

ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ