Ανοικτό θέατρο στο Ριγανόκαμπο Πάτρας

Κλασικό παράδειγμα του κατήφορου που έχει πάρει η κοινωνικοπολιτική ζωή του τόπου.

Μόνο οργή μπορεί να νοιώσει o κάθε πατρινός, αν αναλογιστεί, ότι είμαστε στο 2007, ότι τελείωσε η Πολιτιστική Πρωτεύουσα και ότι από τα περίφημα έργα των εκατό εκατομμυρίων ευρώ δεν είδαμε τίποτα.

Αυτών όμως, που είχαν την εξουσία τόσο στον Δήμο όσο και στη χώρα, δεν ιδρώνει το αυτί, αλλά εξακολουθούν να λένε, ότι τώρα θα τα κάνουν όλα! Πώς; Παρακολουθείστε την εξέλιξη του Ανοικτού Θεάτρου στο Ριγανόκαμπο, δέστε τη με προσοχή. Είναι κλασικό παράδειγμα του κατήφορου, που έχει πάρει η κοινωνικοπολιτική ζωή του τόπου – πώς συγκεκριμένα λεηλατείται ο παραγόμενος πλούτος της χώρας μας.

Στην πόλη μας είναι αναγκαίο να κατασκευασθεί ένα ανοιχτό θέατρο 3.000 θέσεων, για να ικανοποιήσει τις πολιτιστικές ανάγκες του πατραϊκού λαού τους θερινούς μήνες. Η δε κατασκευή ενός τέτοιου θεάτρου μαζί με την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και με όλα τα υπόλοιπα αναγκαία για την πλήρη και αξιόπιστη λειτουργία του κοστολογήθηκαν 7,6 εκατομμύρια ευρώ από την Δημοτική Αρχή του ΠΑΣΟΚ.

Η μελέτη προκηρύχθηκε και η μελετητική ομάδα έφερε για θέατρο 3.000 θέσεων δύο προτάσεις – με προϋπολογισμό η μία 7,5 εκατομμυρίων και η άλλη 17 εκατομμυρίων ευρώ, με μόνη μεταξύ τους διαφορά την σκηνή του θεάτρου.

Η Δημοτική Αρχή επέλεξε τη δεύτερη πρόταση. Για το πώς όμως τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ «πέταξαν» στα 17, δεν διατύπωσε η εν λόγω Αρχή καμιά σοβαρή επιχειρηματολογία, ούτε τί χρειάζεται η μεγαλύτερη παγκόσμια σκηνή για ανοιχτό θέατρο, όγκου ίσου περίπου με εκείνον του πολυκαταστήματος Καρρφούρ στο Γλαύκο.

Για να κατασκευασθεί όμως αυτό το θέατρο, έπρεπε να βρεθούν πόροι. Αρα δεν έπρεπε να γίνουν μια σειρά άλλα έργα της Πολιτιστικής, που στα λόγια και στα χαρτιά θα γίνονταν και αυτά. Το Ανοιχτό Θέατρο στο Ριγανόκαμπο έχει στα «χαρτιά» προϋπολογισμό 7.5 εκατομμύρια ευρώ.

Από πού ωστόσο θα εξασφαλισθούν τα υπόλοιπα; Και πώς θα συντηρούνται οι πανάκριβοι μηχανολογικοί εξοπλισμοί και το εξειδικευμένο προσωπικό, που θα χρειάζεται, τη στιγμή μάλιστα που το σύνολο των προσκεκλημένων σχημάτων σε εκδηλώσεις φέρνει το δικό του εξοπλισμό; Πόσες και ποιες Όπερες θα παρουσιάζονται επιτέλους; Μήπως οι μόνοι, που τρίβουν τα χέρια τους, είναι συγκεκριμένες κατασκευαστικές εταιρείες;

Η Παράταξή μας τόσο στην επιτροπή πολεοδομικού σχεδιασμού με τον εκπρόσωπό μας κ. Χρήστο Κορδά, όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρθηκε σε πολύ συγκεκριμένους λόγους, που την υποχρέωναν να καταψηφίσει την πρόταση της Δημοτικής Αρχής και να επιμείνει στην αρχική της πρόταση για δημιουργία θεάτρου και περιβάλλοντα χώρου, που να κινείται στα πλαίσια των αναγκών της πόλης μας. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπός μας στην Επιτροπή Πολεοδομικού Σχεδιασμού κ. Κορδάς ανέφερε τα εξής:

«Δεν συμφωνώ με την έγκριση του εν λόγω Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου για τους παρακάτω λόγους:

  1. Δεν υπάρχει εγκεκριμένη τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Πάτρας, που να επιτρέπει το Ανοιχτό Θέατρο.
  2. Η συγκεκριμένη μελέτη Ανοιχτού Θεάτρου 3.000 θέσεων στο Ριγανόκαμπο περιλαμβάνει σκηνή και βοηθητικούς χώρους θηριώδους μεγέθους – τέτοιου, που δεν υπάρχει ανάλογο σε Ανοιχτό Θέατρο σε όλο τον κόσμο. Ενα τέτοιο θέατρο το μόνο, που μπορεί να ικανοποιήσει, είναι την ματαιοδοξία κάποιων τοπικών παραγόντων και όχι τις πραγματικές ανάγκες της πόλης και της περιοχής. Χαρακτηριστικά ο όγκος του προβλεπόμενου κτιρίου καθορίζεται στα 67.000 τετραγωνικά μέτρα.
  3. Το κόστος θα υπερβεί τα 20 εκατομμύρια ευρώ – ποσό, που δεν υπάρχει ούτε προβλέπεται σε κανένα κρατικό ή δημοτικό προϋπολογισμό, ενώ υπάρχουν πολύ πιο επείγουσες ανάγκες, όπως η αγορά πλατειών, που αποχαρακτηρίζονται. Πέρα από όλα αυτά το κόστος συντήρησης και λειτουργίας του εν λόγω θεάτρου θα είναι τεράστιο για την αναμενόμενη μέγιστη χρήση του.
  4. Αυτό το τεράστιο σε σκηνή θέατρο γίνεται σε δυσανάλογα μικρό οικόπεδο, μόλις 30 στρεμμάτων, και δίπλα στον παλιό σκουπιδότοπο. Ανεξάρτητα από το μέγεθος της σκηνής, εάν υφίσταται ανάγκη τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου, θα έπρεπε να περιλαμβάνει πολλαπλάσιου εμβαδού έκταση, προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει. Χαρακτηριστικά α) προβλέπονται στο χώρο μόλις 152 θέσεις στάθμευσης Ι.Χ. για 3.000 θεατές, β) δεν προβλέπεται διαμόρφωση τ
    ού διπλανού παλαιού σκουπιδότοπου – και μπορεί να φαντασθεί κανείς το ανάγλυφο της «συγκατοίκησης» τέτοιου θεάτρου με σκουπίδια και μπάζα.
  5. Για την εκτός σχεδίου δόμηση πολιτιστικών κτιρίων το Προεδρικό Διάταγμα της 6ης του Οκτώβρη του 1978 (ΦΕΚ 538Δ) δίνει τη δυνατότητα παρέκκλισης των όρων δόμησης μόνο στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και όσον αφορά το ποσοστό κάλυψης μέχρι 20% και του συντελεστή δόμησης μέχρι 0,40%. Δεν δίνει καμιά απολύτως δυνατότητα παραπέρα παρέκκλισης ούτε στο ύψος ούτε στον αριθμό ορόφων κτλ. Εφόσον λοιπόν ούτε ο Υπουργός δεν μπορεί να εγκρίνει τέτοιο κτίριο, πώς μπορεί αυτό να γίνει με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας και μάλιστα με το εφεύρημα της έγκρισης Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου σε περιοχή ξεκομμένη από το Σχέδιο Πόλης, που αφορά μόνο το συγκεκριμένο οικόπεδο;  Σε αυτή άλλωστε την περίπτωση όλα θα επιτρέπονταν.
  6. Η υπέρβαση του ύψους είναι ιλιγγιώδης και δεν αφορά περιορισμένου εμβαδού χώρο, αλλά τεράστιο σε μέγεθος εμβαδόν. Χαρακτηριστικά, με επιτρεπόμενο ύψος 7,50 μέτρα γίνεται υπέρβαση κατά 21,5 μέτρα σε εμβαδόν 800 τετραγωνικών μέτρων και υπέρβαση κατά 6.5 μέτρα σε 2700 τετραγωνικά μέτρα, δηλαδή τεράστια υπέρβαση ύψους για 3500 τετραγωνικά μέτρα. Μια τέτοια βίαιη υπέρβαση αλλοιώνει καθοριστικά την κλίμακα και την μορφή της περιοχής, και μάλιστα με μια μελέτη, που περιορίζεται στα 30 στρέμματα και δεν έχει προκύψει καν από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, ο οποίος προφανώς θα αφορούσε διαμόρφωση ευρύτερης έκτασης περιβάλλοντος χώρου.
  7. Τα παραπάνω ισχύουν και για τον συντελεστή δόμησης, το ποσοστό κάλυψης και τους ορόφους. Γνώμη μας είναι, ότι η συγκεκριμένη μελέτη του Ανοιχτού Θεάτρου οδηγεί τον Δήμο Πατρέων σε ένα έργο, που θα αποτελέσει χαίνουσα πληγή για πάρα πολλά χρόνια, όσο αφορά τη χρηματοδότηση του, ενώ θα αλλοιώσει βίαια και αθεράπευτα το χαρακτήρα της περιοχής. Χρειάζεται αλλαγή μελέτης για έργο 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, όπως έχει αρχικά προϋπολογισθεί – έργο, που θα περιλαμβάνει διαμόρφωση ευρύτατης περιοχής και οπωσδήποτε του γειτονικού σκουπιδότοπου.»

Η Δημοτική Αρχή του ΠΑΣΟΚ όμως όχι μόνο επιμένει να εξυπηρετήσει εργολαβικά συμφέροντα, αλλά διασπείρει στους κατοίκους της Εγλυκάδας και γενικότερα τον ισχυρισμό, ότι εμποδίζεται το έργο, που θα αναβαθμίσει την περιοχή. Δεν λέει όμως λέξη για τη δημιουργία πάρκου 1.400 στρεμμάτων στο Ριγανόκαμπο, ενώ προχώρησε σε αποχαρακτηρισμό πλατειών στην Εγλυκάδα, καταργεί τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό για 50 στρέμματα για Διοικητήρια, έχει αφήσει την περιοχή χωρίς στοιχειώδεις υποδομές οδοποιίας, αποχέτευσης, πρασίνου, φωτισμού κτλ, ενώ ψήφισε να πολεοδομηθεί ο Ριγανόκαμπος και το ΚΕΤΧ, δηλαδή να γίνουν εκεί οικοδομές. Με δυο λόγια η Δημοτική Αρχή δεν ενδιαφέρεται για την αναβάθμιση της περιοχής και την κάλυψη πραγματικών αναγκών, αλλά μόνο για τα συμφέροντα του «Εργολαβιστάν».

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.