Οι προτάσεις της Ν.Α.Σ. και της Δ.Α.Σ. «ΠΑΤΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» για την διαχείριση των απορριμμάτων

Απορρίμματα – ώρα μηδέν. Προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος.

Η Δ.Α.Σ. «ΠΑΤΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» και η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία σε κοινή συνέντευξη τύπου έχουν διατυπώσει τα παρακάτω σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων:

«Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που ήλθε τελευταία με οξύτητα στο προσκήνιο λόγω του κορεσμού της Ξερόλακας και της δίκαιης απαίτησης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής για τερματισμό της απαράδεκτης σημερινής κατάστασης, βάζει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων προ των ευθυνών τους.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με διάφορα προσχήματα και με στόχο την ενίσχυση της αντίληψης της ιδιωτικοποίησης στον τομέα καθαριότητας δεν υλοποίησαν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στον νομό Αχαΐας, σχεδιασμό, που θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Αντί εθνικού, περιφερειακού, και νομαρχιακού σχεδιασμού είχαμε αποσπασματικές λύσεις, που δημιουργούν και την σημερινή τραγελαφική εικόνα. Ο κάθε Δήμαρχος, που στο δήμο του υπάρχει κάποια υποδομή, εκβιάζει τους άλλους και όλοι μαζί εμπαίζουν τον αχαϊκό λαό.

Συνυπεύθυνοι σε όλα αυτά είναι οι διοικήσεις στη Νομαρχία και τους Δήμους, που αποτελούνται κατά πλειοψηφία από εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Στην καλύτερη περίπτωση ανέχτηκαν την κοροϊδία και κωλυσιεργία των κυβερνήσεων. Δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και για την είσοδο μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων στην διαχείριση των απορριμμάτων με οικονομική αφαίμαξη του αχαϊκού λαού.

Στον Δήμο της Πάτρας, η διαχείριση του ΧΥΤΑ της Ξερόλακας έγινε με απαράδεκτο τρόπο. Η πρόταση του Δήμαρχου κ. Φούρα για επέκταση του ΧΥΤΑ επιβεβαιώνει τα παραπάνω. Ο ίδιος δεν αναγνωρίζει την πολιτική του ευθύνη και μεταφέρει τις ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ παρελθόντων ετών, για να βγει σε προσωπικό επίπεδο «λάδι», αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο και τα «ηθικά χαρίσματά» του. Δίνει παράσταση με δήθεν εγγυήσεις, αυτός που δεν υλοποίησε τίποτα από όσα είχε εγγυηθεί με την ανάληψη των καθηκόντων του ως Δημάρχου – όπως την ανάπλαση του πρώην σκουπιδότοπου στο Ριγανόκαμπο, την σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ στην Ξερόλακα, την καθαριότητα στην Πάτρα και πάρα πολλά άλλα.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση με ευθύνη απευθυνόμαστε γενικά στον αχαϊκό και ειδικότερα στον πατραϊκό λαό και τους καλούμε να αγωνιστούν για την δημιουργία πολιτικών προϋποθέσεων, προκειμένου να υλοποιηθεί η πρότασή μας, που εξασφαλίζει μακροπρόθεσμη λύση με όσο το δυνατό μικρότερη επιβάρυνση του λαού και του περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζουμε την πρόταση, που καταθέσαμε στο πατραϊκό Δημοτικό  Συμβούλιο τον Φεβρουάριο του 2005 και που στις βασικότερες εκτιμήσεις της επιβεβαιώθηκε σε όλα.

Η πρότασή μας,που υπακούει απόλυτα στις ανάγκες και στα συμφέροντα του λαού μας,αναφέρει συγκεκριμένα:

  • Να γίνεται διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή τους.
  • Να διατίθενται με κατάλληλο τρόπο τα επικίνδυνα απόβλητα.
  • Τα απορρίμματα της Πάτρας, αφού προηγηθεί η διαλογή στην πηγή, να απορρίπτονται στο ΧΥΤΑ στου Φλόκα, αφού ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την εξισορρόπηση των επιπτώσεων στον Δήμο Ωλενίας.
  • Να κατασκευασθεί μεσοπρόθεσμα εργοστάσιο λιπασματοποίησης στου Φλόκα με κρατική χρηματοδότηση και να λειτουργήσει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • Να αποκατασταθεί και να βελτιωθεί ο παλαιός σκουπιδότοπος.
  • Να αποκλεισθεί κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας.
  • Η διαχείριση των απορριμμάτων, περιλαμβανομένης και της ανακύκλωσης να ασκείται, μόνο από τις υπηρεσίες των ΟΤΑ (Σύνδεσμοι Δήμων και Κοινοτήτων) και όχι από το Κεφάλαιο, που κάνει «μπίζνες» και σ΄ αυτό τον τομέα.
  • Να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας διαχείρισης (μεταφόρτωση, επεξεργασία, τελική διάθεση) με ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του έργου του, με διαφάνεια(όσο αυτή μπορεί να υπάρχει στα πλαίσια του συστήματος) και με απρόσκοπτη ένταξη όλων των Δήμων, που το επιθυμούν, χωρίς πολιτικούς αποκλεισμούς, στην επιλογή της διοίκησής τους.
  • Να αποκλεισθεί ολοκληρωτικά η καύση των απορριμμάτων.
  • Να διασφαλισθούν έγκαιρα με ευθύνη και δαπάνες του κράτους, οι πόροι που απαιτούνται για την εκτέλεση των παραπάνω έργων.
  • Να ξεκινήσει σταδιακή κατάργηση και των «ανταποδοτικών τελών» καθαριότητας, που αποτελούν στην ουσία μια δεύτερη φορολόγηση του λαού.»