H καταστροφή του Σταδίου της Παναχαϊκής και η εκεί δημιουργία Εμπορικού Κέντρου

Η Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία «ΠΑΤΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» έστειλε στις 23 του Φλεβάρη στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας το παρακάτω έγγραφο:

«Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία «ΠΑΤΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» σας παρακαλεί να φέρετε στο αμέσως επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα «Για τις εξελίξεις σχετικά με το Στάδιο της Παναχαϊκής».

Η παράταξή μας παρακολουθεί με προσοχή τις «επιχειρηματικές» πρωτοβουλίες, που παίρνουν παράγοντες της ερασιτεχνικής Παναχαϊκής και οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, έχουν ως στόχο την ανάπτυξη του αθλητισμού για την νεολαία της πόλης μας.

Θα θέλαμε να σημειώσουμε, ότι η συγκεντρωμένη εμπειρία χρόνων έχει αποδείξει, πως ανάπτυξη αθλητισμού και ανάπτυξη κερδών επιχειρηματιών δεν πάνε μαζί. Όσοι «επένδυσαν» σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, απομακρύνθηκαν από τον λαϊκό αθλητισμό, οδηγήθηκαν στον αθλητισμό-θέαμα και εγκλωβίστηκαν στον «παράδεισο» των οικονομικών παραγόντων, που μετατράπηκε σε κόλαση για τον λαϊκό αθλητισμό.

Ένα πολιτικό σύστημα, που δεν μπορεί να ικανοποιήσει λαϊκές ανάγκες, όπως αυτή του αθλητισμού, που στερεί τους νέους μας από αθλητικές υπηρεσίες και εγκαταστάσεις, πρέπει να ανατραπεί. Όσοι συμφωνούν με την εφαρμοζόμενη πολιτική στον αθλητισμό και στο πλαίσιο του «εφικτού» ψάχνουν για τον «επενδυτή» τους, δεν λύνουν προβλήματα της νεολαίας μας, αλλά των επιχειρηματικών σχημάτων και των παρατρεχάμενών τους.

Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής εκτός των συνεπειών, που θα έχει στον στενό αθλητικό τομέα, έχει πολλαπλές επιπτώσεις και στην γενικότερη ζωή της πόλης μας. Όσον αφορά δε το Στάδιο της Παναχαϊκής, σύμφωνα με πρόταση μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου καταστρέφεται το υπάρχον αθλητικό συγκρότημα και στην θέση του δημιουργούνται :

  1. Ένα θηριώδους μεγέθους Εμπορικό Κέντρο, ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια της χώρας. Συγκεκριμένα προβλέπεται ένα τετραώροφο οικοδόμημα συνολικού εμβαδού 33.000 τετραγωνικών μέτρων και ύψους περίπου 16 μέτρων πάνω από το έδαφος και με υπόγειο πάρκινγκ.
  2. Γήπεδο ποδοσφαίρου 17.000 θεατών με κερκίδες μεγάλου ύψους, με καταστήματα και άλλες χρήσεις εμβαδού 9.000 τετραγωνικών μέτρων και με τεράστιο διώροφο υπόγειο πάρκινγκ.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι στα 28.000 τετραγωνικά μέτρα της έκτασης δεν προβλέπεται καμία πλατεία, ούτε καν δρόμος, ως νομικά δε επιβεβλημένος ακάλυπτος χώρος θεωρείται ο αγωνιστικός χώρος του γηπέδου, ενώ τα τεράστια κτίρια τοποθετούνται σε απόσταση αναπνοής από τα γύρω οικόπεδα.

Η Δημοτική Κίνησή μας δηλώνει εξαρχής, ότι ένας τέτοιος σχεδιασμός είναι ολέθριος για τους παρακάτω λόγους (και όχι μόνο γι’ αυτούς):

  1. Στην Πάτρα υπάρχει πολεοδομικός σχεδιασμός που προβλέπει πλατείες, χώρους άθλησης, σχολεία και άλλες κοινωφελείς χρήσεις. Είναι γνωστό, ότι με ευθύνες των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ εκατοντάδων στρεμμάτων χώροι προβλεπόμενοι για πλατείες και σχολεία αποχαρακτηρίζονται και κτίζονται. Ειδικά στην περιοχή της Αγυιάς και γύρω από το Στάδιο της Παναχαϊκής έχουν χαθεί τόσο το άλσος του Αγίου Αλεξίου όσο και περίπου 8 στρέμματα άλλες πλατείες. Τονίζουμε σχετικά, ότι η περιοχή αυτή είναι από τις πιο πυκνοδομημένες στην πόλη μας και η παραπέρα τσιμεντοποίηση την επιβαρύνει αφόρητα.
  2. Για ένα τεράστιο τμήμα της Πάτρας τα 28 στρέμματα του Σταδίου της Παναχαϊκής αποτελούν το μοναδικό αξιόλογο αθλητικό χώρο, που εν δυνάμει μπορεί να καλύψει ποικίλα αθλητικά τμήματα και δραστηριότητες. Η χρήση του ως χώρου αθλητισμού είναι νομοθετημένη εδώ και δεκαετίες. Είναι συνεπώς απαράδεκτη μια οπωσδήποτε παροδική και συγκυριακή διοίκηση του πιο ιστορικού αθλητικού σωματείου της πόλης και μάλιστα στο όνομα της προόδου του ερασιτεχνικού αθλητισμού να μην λαμβάνει υπόψη της το καθοριστικό αυτό στοιχείο.
  3. Οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης περνούν δύσκολους καιρούς, αφού τα λαϊκά στρώματα στενάζουν λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής της πλουτοκρατίας και των κυβερνήσεών της και δεν έχουν χρήματα, για να αγοράσουν τα αναγκαία αγαθά. Στην περιοχή της Αγυιάς ήδη υπάρχουν και λειτουργούν πολυεθνικά υπερκαταστήματα, ενώ σχεδιάζονται νέα εμπορικά κέντρα στο πάρκο του Αγίου Αλεξίου και στο νέο επιβατικό σιδηροδρομικό σταθμό του ΟΣΕ, στην έκταση των 15 στρεμμάτων στον Άγιο Διονύσιο. Επομένως ένα ακόμα νέο μεγαθήριο, όπως το προτεινόμενο Εμπορικό Κέντρο, όχι μόνο δεν χρειάζεται, αλλά θα καταστρέψει εκατοντάδες επαγγελματίες σε όλη την πόλη και ασφαλώς στην εκεί περιοχή. Τα περί ανάπτυξης και δημιουργίας εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας άλλωστε είναι ψέματα, αφού τέτοιες επιχειρήσεις είναι διαπιστωμένο ότι οδηγούν στο να χάνονται για μια νέα θέση εργασίας 2,5 περίπου υπάρχουσες θέσεις. Τούτο μάλιστα σήμερα, με την κρίση του καπιταλισμού, ισχύει πολλαπλάσια.
  4. Το Εμπορικό αυτό Κέντρο και τα υπόγεια πάρκινγκ του θα προκαλούν καθημερινά χιλιάδες επιπλέον μετακινήσεις σε κορεσμένη κυκλοφοριακά γειτονιά και θα δημιουργήσουν νέο απίστευτο κυκλοφοριακό χάος, ηχορύπανση και ρύπανση σε μια περιοχή κατ’ εξοχήν κατοικούμενη.
  5. Ο τεράστιος όγκος του Εμπορικού Κέντρου και του γηπέδου της Παναχαϊκής θα «συνθλίψει» κυριολεκτικά την περιοχή. Χαρακτηριστικά οι όγκοι κτιρίων, που θα προστεθούν, υπερβαίνουν τους όγκους αθροιστικά όλων των δεκάδων υψηλών βιομηχανικών κτιρίων του πρώην εργοστασίου του Λαδόπουλου.
  6. Στην υπαρκτή περίπτωση θεομηνιών, ιδιαίτερα ενός μεγάλου σεισμού, ο ανοικτός χώρος των 28 στρεμμάτων είναι ο πιο κατάλληλος για κάλυψη έκτακτων αναγκών και ο τελευταίος της περιοχής.

Οι παραπάνω βασικοί λόγοι πιστεύουμε, ότι ήσαν ικανοί να ξεσηκώσουν θύελλα αντιδράσεων από την Δημοτική Αρχή, αφού στην προκειμένη περίπτωση πλήττονται τα πιο ζωτικά συμφέροντα της πόλης. Καμιά όμως αντίδραση από μέρους της Δημοτικής Αρχής δεν έχει σημειωθεί.

Γιατί η Δημοτική Αρχή δείχνει να ανησυχεί για το τί σχεδιάζεται στην Λιμενική Ζώνη της πόλης και από ποιόν και δεν συγκινείται από το τί σχεδιάζουν πολύ μεγάλα συμφέροντα σε βάρος θεσμοθετημένων στο Σχέδιο Πόλης λειτουργιών στο Στάδιο της Παναχαϊκής; Μήπως θεωρεί το Στάδιο αυτό ιδιόκτητο οικόπεδο μιας οποιασδήποτε προσωρινής διοίκησης σωματείου και ότι ο Δήμος και η πόλη γενικά δεν έχουν λόγο;

Η Δημοτική μας Κίνηση χαρακτηρίζει το όλο ζήτημα μ ε ί ζ ο ν και θεωρεί ε γ λ η μ α τ ι κ ή και α ν τ ι λ α ϊ κ ή π ρ ά ξ η την προώθηση αναφορικά με το Στάδιο της Παναχαϊκής τέτοιων σχεδιασμών.

Καλούμε τις Δημοτικές Παρατάξεις, την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, τα πολιτικά κόμματα, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και όλα τα Επιμελητήρια της πόλης, τους συλλόγους της γειτονιάς, των Αρχιτεκτόνων, των Εμπόρων και Βιοτεχνών, το Εργατικό Κέντρο, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων σχολείων της περιοχής, τους αθλητικούς συλλόγους της Πάτρας, όλο τον πατραϊκό λαό να πάρουν θέση στο ζήτημα.

Θεωρούμε αναγκαία την οργάνωση της πάλης για την σωτηρία του Σταδίου της Παναχαϊκής και καλούμε τους πατρινούς να ενισχύσουν τις σχετικές πρωτοβουλίες.

Καλούμε τους οπαδούς και τους φίλους της Παναχαϊκής να μην αφήσουν να χαθεί ο χώρος, που είναι η πιο πολύτιμη παρακαταθήκη του ιστορικού αυτού σωματείου και να παλέψουν μαζί με το υπόλοιπο λαό για την ριζική ανέλιξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού της πόλης.

Τα υπαρκτά οικονομικά προβλήματα θα λυθούν υπέρ του αθλητισμού και της νεολαίας μόνο με την αγωνιστική στάση και διεκδίκηση ικανών κρατικών πόρων. Δεν επιτρέπεται σήμερα, που η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ συμφωνούν να δοθούν 28 δισεκατομμύρια ευρώ στις Τράπεζες, για να «ξαναληστέψουν» τον λαό, εμείς να αποδεχόμαστε, ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Καμιά Διοίκηση δεν δικαιούται, εξάλλου, να εκποιεί στα μεγάλα συμφέροντα την περιουσία, που άλλοι φρόντισαν να αποκτήσει η Παναχαϊκή».

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.