Το θέμα της λειτουργίας δημόσιων βρεφονηπιακών σταθμών, για όλα τα παιδιά της πόλης των Πατρών, έφερε η Δ.Α.Σ. «ΠΑΤΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» στο Δημοτικό Συμβούλιο

Είναι γνωστό το αδιέξοδο που βιώνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες οικογένειες, νέα ζευγάρια, ψάχνοντας να βρουν ένα βρεφονηπιακό σταθμό.

Κάπου πρέπει να αφήσουν το παιδί τους για να μπορούν να εργασθούν. Προσπαθούν να βρουν ένα παιδικό σταθμό, που να μη ζητά το μισό μεροκάματό τους για να το γράψουν. Όπου θα υπάρχουν παιδαγωγοί που θα έχουν κανονική δουλειά, και το κτίριο στο οποίο θα στεγάζεται θα είναι ασφαλές και όχι επίφοβο να πέσει με τον πρώτο σεισμό.

Οι παιδικοί σταθμοί είναι ιδρύματα της προσχολικής αγωγής αποτελούν το υπόβαθρο όλης της εκπαίδευσής μας αλλά και της διαμόρφωσης του ψυχισμού του ανθρώπου.

Πέρα της κοινωνικής εξυπηρέτησης των εργαζόμενων γονέων, αποτελούν ένα θετικό στοιχείο για την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού, αρχίζει η καλλιέργεια των βασικών ικανοτήτων και πλευρών του ανθρώπινου ψυχισμού, η ανάπτυξη κοινωνικών αρετών και η συνειδητοποίηση κανόνων συμβίωσης κλπ.

Είναι γνωστό ότι από τις 2/7/2001 οι κρατικοί παιδικοί σταθμοί πέρασαν στους Δήμους. Η Κυβέρνηση τότε του ΠΑΣΟΚ με την σύμφωνη γνώμη της ΝΔ μετέφεραν την ευθύνη για την προσχολική αγωγή για ηλικίες κάτω των τεσσάρων χρόνων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν ήθελαν η κεντρική ευθύνη και ο σχεδιασμός να ανήκει στο κράτος. Ενάντια στην κοινή λογική αλλά και τους παιδαγωγούς της χώρας μας που διατύπωναν την άποψη ότι η φροντίδα, ο σχεδιασμός, η λειτουργία για την προσχολική αγωγή πρέπει να είναι ενιαία, να εξυπηρετεί το σύνολο των παιδιών και η αγωγή να παρέχεται δωρεάν.

Ο λόγος για τον οποίο οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αποποιούνται των ευθυνών τους είναι το περίφημο οικονομικό κόστος.

Τα παιδιά της χώρας μας είναι κόστος!

Με το επιχείρημα της «αποκέντρωσης» του «λιγότερου κράτους», της «ανταποδοτικότητας» οι εκλεγμένοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στην Τ.Α. άνοιξαν τον δρόμο για να σταματήσει η κεντρική χρηματοδότηση.

Οι Δημοτικοί σταθμοί δεν είναι ούτε δημόσιοι, ούτε δωρεάν, χρηματοδοτούνται με μειωμένα κονδύλια από το κρατικό προϋπολογισμό μέσω των δήμων (χρηματοδότηση που αντιστοιχεί στο επίπεδο λειτουργίας των κρατικών παιδικών σταθμών το 2000) και γι’ αυτό βάζουν επιπλέον τροφεία που τα πληρώνουν οι γονείς. (Τα τροφεία ανάλογα με το εισόδημα ξεκινούν από 14,67 ευρώ και φθάνουν μέχρι 85 ευρώ τον μήνα). Φέτος γνωρίσαμε και την προσπάθεια της ΝΔ, με τα κουπόνια, να δώσει ζεστό χρήμα στους ιδιώτες που περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες, ελέω της αδυναμίας να φιλοξενηθούν παιδιά σε δημοτικούς σταθμούς. Και είδαμε και τα αρνητικά αποτελέσματα και αυτής της πολιτικής.

Στον Δήμο Πατρέων λειτουργούν 11 παιδικοί σταθμοί από τους οποίους οι 4 βρίσκονται σε ιδιόκτητα κτίρια και οι 7 σε ενοικιαζόμενα. Η δυναμικότητά τους ανέρχεται σε 795 παιδιά. Οι αιτήσεις φέτος ήταν 984 (έμειναν απέξω 189).

Στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς απασχολούνται 73 εργαζόμενοι που θα φθάσουν τους 82 μόλις ολοκληρωθεί η πρόσληψη ακόμη 9 εργαζομένων.

Το αδιέξοδο με τους παιδικούς σταθμούς μπορεί να λυθεί μόνο με ένα αποκλειστικά δημόσιο δίκτυο παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών για όλα τα παιδιά, με δωρεάν υπηρεσίες, 100% χρηματοδοτούμενες από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η προσχολική αγωγή πρέπει να είναι προσχολική αγωγή και όχι «φροντίδα» ή «φιλοξενία» όπως την αναφέρουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, η ΚΕΔΚΕ, οι επιχειρηματίες του τομέα, οι δήμαρχοι. Πρέπει να έχει ενιαίο χαρακτήρα και απαιτείται να εκπορεύεται από τα αρμόδια υπουργεία και δεν μπορεί να αφήνεται στο κατά πώς βολεύει κάθε δήμο ή επιχειρηματία ή στις ικανότητες ή μη του παιδαγωγικού προσωπικού του κάθε σταθμού, δημοτικού ή ιδιωτικού. Η σημερινή καλή λειτουργία των παιδικών σταθμών του Δήμου, οφείλεται στο φιλότιμο των εργαζομένων, δεν είναι ο κανόνας, ούτε είναι διασφαλισμένο και για το μέλλον, τη στιγμή μάλιστα που το σύνολο των παραγόντων που διασφαλίζουν την καλή λειτουργία θα πάνε προς το χειρότερο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων πρέπει να πάρει την παρακάτω απόφαση:

  1. Πιστεύει ότι οι Παιδικοί Σταθμοί είναι ιδρύματα της προσχολικής αγωγής και αποτελούν το υπόβαθρο όλης της εκπαίδευσής μας αλλά και της διαμόρφωσης του ψυχισμού του ανθρώπου.Θεωρεί ότι η αγωγή και η προστασία του παιδιού είναι δικαίωμα όλων των παιδιών της χώρας μας ελλήνων και μεταναστών και διασφαλίζεται από το κράτος μέσω κρατικών δωρεάν σύγχρονων βρεφονηπιακών σταθμών, που θα καλύπτουν το σύνολο των αναγκών του ελληνικού λαού.
  2. Καλεί την Δημοτική Αρχή

    α) Να απαλλοτριώσει όλους τους κοινωφελείς χώρους που προβλέπονται για παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία γενικότερα και να διεκδικήσει δημόσιες επενδύσεις για την κτιριακή υποδομή των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και την ανάπτυξη των παιδιών. β) Άμεσα να ολοκληρωθεί το κέντρο φροντίδας οικογένειας ΚΕΦΟ και να αποδοθεί στους Παιδικούς Σταθμούς για να ικανοποιηθούν περισσότερες αιτήσεις εργαζομένων τον Ιούλιο. – Στην Συνοικία Μακρυγιάννη υπάρχει κοινωφελής χώρος του Δήμου που προορίζεται για παιδικό σταθμό, υπάρχουν σχέδια, εκκρεμεί η ηλεκτρομηχανολογική μελέτη. Να δρομολογηθεί η διαδικασία κατασκευής του Παιδικού Σταθμού. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε στο χώρο του Σκαγιοπουλείου, στην παλιά κουζίνα – τραπεζαρία να γίνει παιδικός Σταθμός. Μια τέτοια εξέλιξη είναι στα πλαίσια της βούλησης του διαθέτη Σκαγιόπουλου και μπορεί να υλοποιηθεί.

  3. Απαιτεί την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου, που προβλέπει την μεταφορά της ευθύνης για την προστασία και την αγωγή του παιδιού και των αντίστοιχων παιδικών σταθμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Καλεί την Κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει το σύνολο των αναγκών των Παιδικών Σταθμών και να καταργηθούν τα τροφεία.
  4. Θεωρούμε ότι τα παιδιά της πόλης μας δεν είναι κόστος. Αντίθετα είναι η ζωή της χώρας και δικαιούνται όλα εκείνα που θα τους διασφαλίζουν την ομαλή εξέλιξη τους και τελικά την ευτυχία τους.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.