Η Πάτρα, οι πρόσφυγες και η αλήθεια

Για ποιους λόγους έφυγαν από την χώρα τους, γιατί ένα μέρος έρχεται στην Ελλάδα, στην Πάτρα, ποια η πολιτική των κυβερνήσεων, της Ε.Ε., των Τοπικών Αρχών, των κομμάτων; Ποιο είναι το διεθνές δίκαιο γύρω απ’ αυτό το ζήτημα, γιατί υπάρχει ο πανάθλιος καταυλισμός στην Αγυιά, τι λύση πρέπει να δοθεί;

Ποιος είναι πρόσφυγας

Μετανάστης περιμένοντας στο πατραϊκό λιμάνι την ευκαιρία να ταξιδέψει στη Δύση. Περισσότερα για την φωτογραφία στο Flickr.
Μετανάστης περιμένοντας στο πατραϊκό λιμάνι την ευκαιρία να ταξιδέψει στη Δύση

Πριν δώσουμε απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, έχει σημασία εξαρχής να ορίσουμε το περιεχόμενο του όρου πρόσφυγας.

Οι πρόσφυγες είναι άτομα που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρας τους λόγω δίωξης ή πολέμου.

Η Συνθήκη της Γενεύης το 1951 για το καθεστώς των Προσφύγων ορίζει ως Πρόσφυγα:

«…κάθε άτομο το οποίο, επειδή έχει δικαιολογημένο φόβο δίωξης λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικής προέλευσης, πολιτικών πεποιθήσεων ή συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, βρίσκεται έξω από την χώρα καταγωγής του και δεν μπορεί ή εξαιτίας αυτού του φόβου δεν θέλει να προσφύγει στην προστασία της χώρας αυτής.»

H Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ θεωρεί ότι οι μετακινήσεις των Αφγανών πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εμπίπτουσες στον ορισμό του πρόσφυγα, μη απελάσιμου, λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής στην χώρα τους.

Γιατί φεύγουν οι Αφγανοί από την χώρα τους;

Εξαιτίας του πολέμου (της εισβολής των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της Ελλάδας) και της ανεξέλεγκτης βίας στο Αφγανιστάν 4 εκατομμύρια άτομα είχαν καταφύγει ως πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες, κύρια στο Πακιστάν και στο Ιράν, ενώ ένα μικρό μέρος έχει καταφύγει σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γιατί έρχονται στην Πάτρα;

Ύπνος μετανάστη στην ύπαιθρο, όχι από ρομαντική διάθεση. Περισσότερα για την φωτογραφία στο Flickr.
Ύπνος μετανάστη στην ύπαιθρο, όχι από ρομαντική διάθεση

Λόγω της θέσης της χώρας μας, ένα μέρος των Αφγανών έρχεται στην Ελλάδα. Η απέλασή τους θεωρείται παραβίαση διεθνών συμβάσεων και είναι παράνομη ενέργεια. Το ελληνικό κράτος με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ πριν, της ΝΔ τώρα, παρότι διαθέτει τα σχετικά νομοθετικά ερείσματα, δεν επιλέγει την νομική κατοχύρωσή τους. Δεν τους δίνει πολιτικό άσυλο, δεν γίνεται αναγνώριση προσφυγικού καθεστώτος. Το 2007 στις 25.113 αιτήσεις πολιτικού ασύλου έγιναν δεκτές μόνο 140 (ποσοστό 0,56%). Μεταξύ αυτών που ζήτησαν πολιτικό άσυλο ήταν και 1.343 Αφγανοί (ποσοστό 5,35%). Χωρίς άσυλο οι πρόσφυγες δεν έχουν δικαίωμα για εργασία, πρόσβαση σε υγεία και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες. Μπροστά σ’ αυτό το αδιέξοδο αναζητούν διαφυγή σ’ άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπου λαμβάνουν άσυλο και προστασία σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά. Επιπρόσθετα εκεί υπάρχουν κοινότητες ομοεθνών τους, με τους οποίους έχουν συχνά συγγενική σχέση. Τα παιδιά – πρόσφυγες επιδιώκουν να ενωθούν με τους γονείς τους.

Περί ασύλου

Άλλος μετανάστης, κυνηγός του «ευρωπαϊκού ονείρου», έτοιμος να κρυφτεί σε νταλίκα. Περισσότερα για την φωτογραφία στο Flickr.
Άλλος μετανάστης, κυνηγός του «ευρωπαϊκού ονείρου», έτοιμος να κρυφτεί σε νταλίκα

Γνωρίζοντας την απόρριψη των αιτήσεών για άσυλο, οδηγούνται οι πρόσφυγες σε σκόπιμη αποχή για αίτηση ασύλου στην Ελλάδα. Αν δηλαδή υποβάλλουν αίτηση ασύλου και απορριφθεί (όπως κατά 99,5% θα συμβεί), χάνουν το δικαίωμα διαμονής και διεθνούς προστασίας σε όλες, εκτός Ελλάδας, τις χώρες της Ε.Ε. Δηλαδή, αν συλληφθούν στην Ευρώπη, απελαύνονται στην Ελλάδα σαν πρώτη χώρα εισόδου.

Όλοι αυτοί οι λόγοι τους υποχρεώνουν να έρχονται στην Πάτρα προσδοκώντας διαφυγή προς άλλες χώρες της Ε.Ε. μέσω του λιμανιού. Όσο αυξάνει η δυσκολία μετάβασης στην Ιταλία, τόσο εντείνονται τα αδιέξοδα τους, το σκηνικό εξαθλίωσης και κοινωνικής έντασης στο λιμάνι. Οι Αφγανοί πίσω δεν απελαύνονται, στην χώρα μας δεν μπορούν να μείνουν, από το λιμάνι δεν μπορούν να φύγουν. Μένουν λοιπόν εγκλωβισμένοι, φοβισμένοι και απελπισμένοι στον άθλιο καταυλισμό της Αγυιάς.

Η ντροπή της Αγυιάς

Στον καταυλισμό των μεταναστών, στην Αγυιά. Περισσότερα για την φωτογραφία στο Flickr.
Στον καταυλισμό των μεταναστών, στην Αγυιά

Οι άνθρωποι αυτοί εξαιτίας της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων αναγκάζονται να μείνουν σε χώρο ακατάλληλο ακόμα και για να σταυλίζονται ζώα. Στοιβάζονται σε μικρές κατασκευές από νάιλον και χαρτόνια. Κάθονται και κοιμούνται σε ξύλινες παλέτες.

Πόσιμο νερό, τουαλέτα, φωτισμός είναι άγνωστες και παράνομες έννοιες! Η ατομική υγιεινή και το μπάνιο γίνονται υπαίθρια όπου βρουν… Η εξαθλίωση σε όλο το μεγαλείο της.

Κυβερνήσεις και Δημοτικές και Νομαρχιακές Αρχές διατήρησαν τον άθλιο αυτό χώρο, δεν προσδιόρισαν κατάλληλο τόπο με τις απαιτούμενες υποδομές για εγκατάσταση – φιλοξενία. Δεν αντιμετώπισαν την αθλιότητα που υπάρχει, εξοπλίζοντας τον υφιστάμενο καταυλισμό με στοιχειώδεις υποδομές παροχής κοινής ωφέλειας και υγειονομικής – ιατροφαρμακευτικής φροντίδας.

Τα παραπάνω αναδεικνύουν την σαπίλα του πολιτικού κατεστημένου, προσβάλλουν τα φιλόξενα αισθήματα του Λαού μας.

Η πολιτική της Ε.Ε. και των Κυβερνήσεων

Η Ε.Ε. ενώ συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ξερριζώνοντας ανθρώπους από τον τόπο τους, ψάχνει τρόπους καταπολέμησης της «λαθρομετανάστευσης» και από την άλλη ευνοεί το δουλεμπόριο, αφού το Κεφάλαιο διψά για φτηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα και απαιτήσεις, με αποτέλεσμα το δυναμικό αυτό να υποκύπτει χωρίς αντιδράσεις από το φόβο της απέλασης.

Κυνηγητό μεταναστών από την Αστυνομία σε δρόμο της Πάτρας. Περισσότερα για την φωτογραφία στο Flickr.
Κυνηγητό μεταναστών από την Αστυνομία σε δρόμο της Πάτρας

Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν ένθερμα συμμετάσχει και στηρίξει τις πολιτικές της Ε.Ε. Καμώνονται τις «αθώες» και τις «προστάτιδες» της «εσωτερικής ασφάλειας» και «ευημερίας», που δήθεν τις απειλούν οι πρόσφυγες και οι οικονομικοί μετανάστες. Ο δρόμος που ακολουθούν είναι διπλά ολισθηρός. Αφενός συνυπογράφουν την πολιτική της «νέας τάξης», του ιμπεριαλισμού, που στερεί από τους λαούς δικαιώματα, πατρίδα, δουλειά και τους οδηγεί στον δρόμο της προσφυγιάς. Αφετέρου, όταν τα θύματα της πολιτικής των «έξυπνων» βομβών φτάνουν στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση παίζει το χαρτί του εθνικισμού και της ξενοφοβίας. Υποκρίνεται ότι η άρνησή της να περιθάλψει, να παρέχει άσυλο και να εντάξει στην εσωτερική ζωή τους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες, υποκινείται από τα «αγαθά» ελατήρια της προστασίας των ελλήνων πολιτών.

Τους βολεύει ευρύτερα να καλλιεργούν την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, για να βλέπουν οι εργαζόμενοι ότι υπάρχουν και χειρότερες συνθήκες επιβίωσης συνανθρώπων τους, να αισθάνονται «ευτυχισμένοι» μ’ αυτά που έχουν και να μην διεκδικούν βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ζωής τους.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι πρόσφυγες

Κρατική βία σε βάρος μεταναστών στην Πάτρα
Κρατική βία σε βάρος μεταναστών στην Πάτρα

Η Δημοτική και Νομαρχιακή Αρχή του ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν το δράμα των προσφύγων, δηλώνοντας αναρμόδιοι! Αρνούνται προκλητικά να πάρουν οποιοδήποτε μέτρο βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσής τους. Έχουν την ίδια πολιτική με την κυβέρνηση της ΝΔ. Κρύβονται και παίζουν «παιχνιδάκια» μαζί της, για να εξαπατήσουν το λαό της Πάτρας. Συμμετέχουν συνειδητά στην διόγκωση αληθών ή φανταστικών προβλημάτων.

Αντί να έχουν πάρει σειρά πρωτοβουλιών αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, διατηρούν τις ακραίες συνθήκες εξαθλίωσης και ανέχειας των προσφύγων και δημιουργούν προϋποθέσεις για κοινωνικές εντάσεις. Μαζί με την τοπική οργάνωση της ΝΔ παριστάνουν κατά «περίπτωση» τους καλούς στους κατοίκους πότε της Αγυιάς και πότε των Νοτίων Συνοικιών.

Η επιλογή εγκλεισμού προσφύγων στην ΜΟΜΑ, στην Εγλυκάδα

Η κυβέρνηση της ΝΔ μπροστά στα αδιέξοδα που δημιουργεί η πολιτική της και υπακούοντας στην πολιτική της Ε.Ε., πρότεινε την δημιουργία στρατοπέδου συγκέντρωσης στην ΜΟΜΑ, το οποίο το ονομάζει «χώρο φιλοξενίας κλειστού τύπου»!

Οι πρόσφυγες δεν έχουν ανάγκη από τέτοιου είδους «φιλοξενία», δεν έκαναν ολόκληρο ταξίδι θανάτου για να δεχθούν αυτού του είδους την περιποίηση, από αυτούς που με τις επεμβάσεις τους, τους εξώθησαν στην προσφυγιά.

Οι πρόσφυγες έχουν ανάγκη χώρου φιλοξενίας, μέχρι να τακτοποιηθούν και όχι στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Ζωντανό σχολείο

Μετανάστης στην αναζήτηση τροφής στα σκουπίδια. Περισσότερα για την φωτογραφία στο Flickr.
Μετανάστης στην αναζήτηση τροφής στα σκουπίδια

Για τους «ιθύνοντες» που έχουν αγωνία για τα παιδιά τους και τι θα τους λένε, μπροστά τους έχουν ολόκληρο ζωντανό σχολείο, που δείχνει ανάγλυφα την αδικία και την εκμετάλλευση, τον «σύγχρονο κόσμο». Αν δεν ξέρουν τι να πουν στα παιδιά τους, ας βάλουν τα παρακάτω ερωτήματα.

  • Γιατί παιδιά από 9 έως 18 χρόνων δεν βρίσκονται με τους γονείς τους; Ποιοι τα ανάγκασαν σ’ αυτήν την τρυφερή ηλικία να φύγουν από την πατρίδα τους και να ζουν σ’ αυτές τις άθλιες συνθήκες;
  • Γιατί τα παιδιά αυτά τρυπώνουν σε νταλίκες, για να πάνε σε άλλες χώρες;
  • Τι δουλειά έχουν στην χώρα τους ξένοι στρατιώτες από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, μεταξύ αυτών και Έλληνες;

Ας υλοποιήσουν αυτά που θα τους πουν τα παιδιά τους. Είναι σίγουρο ότι η ψυχή και η καρδιά των παιδιών θα είναι ο σωστότερος σύμβουλός τους.

Ο ρόλος «Συλλόγων» και Φορέων

Σήμερα μετά από χρόνια, με την εμπειρία που συγκεντρώθηκε, μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα και για τον ρόλο συλλόγων και φορέων και αυτών που τους εκπροσωπούν.

Μετανάστες κρυμμένοι κάτω από νταλίκα με την προσδοκία της φυγής τους προς την Ιταλία. Περισσότερα για την φωτογραφία στο Flickr.
Μετανάστες κρυμμένοι κάτω από νταλίκα με την προσδοκία της φυγής τους προς την Ιταλία

Με τα επιχειρήματα «δεν με ενδιαφέρει γιατί βρίσκονται στην Πάτρα, δεν μ’ ενδιαφέρει τι γίνεται στο Αφγανιστάν, δεν με νοιάζει τι κάνουν οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους ανά τον κόσμο, να φύγουν από την Πάτρα, να τους πάνε αλλού, είναι επικίνδυνοι» κλπ,

  1. Δημιουργούν αντίθεση μεταξύ κατοίκων της περιοχής και των προσφύγων
  2. Κρύβουν την ευθύνη όλων όσων συμμετέχουν στην δημιουργία του δράματος των προσφύγων
  3. Συμμετέχουν μαζί με άλλους στην δημιουργία κλίματος ξενοφοβίας. Με την στάση τους δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, ούτε αυτού που επικαλούνται.

Οι φορείς αυτών των απόψεων, όσο και αν προσπαθούν να κρύψουν την πολιτική και ιδεολογική τους τοποθέτηση, συμφωνούν με την πολιτική του δικομματισμού. Απογοητεύονται από την στάση των κομμάτων τους, δεν κάνουν όμως βήμα μπροστά, για να βγάλουν συμπεράσματα ουσίας για το σήμερα αλλά και για το αύριο. Εφευρίσκουν ιδεολογήματα περί «καλού» Νομάρχη και «κακού» Δήμαρχου, για να μείνουν στο ΠΑΣΟΚ, καλής ΝΟΔΕ και κακής Κυβέρνησης, για να μείνουν στην ΝΔ, για να ψηφίσουν στις εκλογές αυτούς που δημιουργούν
α προβλήματα κατοίκων και προσφύγων – και την επομένη ξανά διαμαρτυρία!

Τι πρέπει να γίνει

Εμείς 12 χρόνια τώρα αγωνιζόμαστε, προτείνουμε και απαιτούμε:

  • Η Κυβέρνηση της χώρας μας άμεσα να ανακαλέσει τον Ελληνικό Στρατό που βρίσκεται στο Αφγανιστάν. Να σταματήσει η επέμβαση στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, η καταλήστευση των πόρων αδύναμων κρατών από τις πολυεθνικές. Είναι κρίσιμης σημασίας ζήτημα το να πρωτοστατήσει ο Πατραϊκός λαός στον Αντιμπεριαλιστικό αγώνα, στον αγώνα για αξιοπρεπή ζωή των προσφύγων.
  • Αν ο αγώνας μας δεν αρκεί, για να σταματήσει τον πόλεμο, οφείλουμε σ’ αυτούς που πληρώνουν το βαρύ τίμημα του πολέμου, στα θύματά του, το πρωταρχικό δικαίωμα για επιβίωση και μια αξιοπρεπή ζωή.
  • Να δοθούν στους πρόσφυγες άδειες παραμονής στην Ελλάδα, λόγω της αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα ή να τους χορηγηθεί άσυλο ή να τους δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα.
  • Να ενεργοποιηθεί η διαδικασία της οικογενειακής συνένωσης για όσους έχουν συγγενικά πρόσωπα σ’ άλλες χώρες της Ε.Ε.
  • Να υλοποιηθούν όλα τα μέτρα προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών, που αναλυτικά περιγράφονται στις κατευθυντήριες οδηγίες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του Συνήγορου του Πολίτη και μεταξύ των άλλων προβλέπουν Κοινωνική Πρόνοια, εκπαιδευτική στήριξη και επαγγελματική αρωγή για ένταξη στην Ελληνική κοινωνία.

Τι χώρο φιλοξενίας χρειαζόμαστε και που

Εδώ και 12 χρόνια ζητούμε την δημιουργία χώρων φιλοξενίας και όχι φύλαξης των προσφύγων – ενός χώρου καλά οργανωμένου, με νερό, τουαλέτες, ρεύμα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση κλπ. Σ’ αυτόν τον χώρο θα υπάρχει υπηρεσία επίλυσης των προβλημάτων των προσφύγων με διερμηνείς, νομικούς κλπ., αφού θα τους παρέχουν δε κάθε πληροφορία για όσα δικαιούνται (και είναι αυτά που προαναφέραμε) θα τους βοηθούν στη διεκπεραίωση των αιτημάτων τους. Η λειτουργία αυτή θα έχει ως συνέπεια την συνεχή μείωση των προσφύγων, εφόσον θα έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα που θα τους επιτρέπουν να μετακινηθούν, να έχουν άδεια παραμονής, να εργασθούν.

Ένας τέτοιος χώρος φιλοξενίας μπορεί να δημιουργηθεί σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης. Ένα τέτοιο χώρο θα τον είχαμε εξασφαλίσει χθες, αν είχαμε την ευθύνη του Δήμου και της Νομαρχίας.

Με αυτό τον τρόπο δεν θα είχε σημειωθεί αντιπαράθεση κατοίκων της πόλης και προσφύγων, θα αναπτυσσόταν η αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες και θα είχαν απομονωθεί οι δυνάμεις που επιδιώκουν να αναπτύξουν στην πόλη μας τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Φίλες και φίλοι

Πιστεύουμε ότι στην πόλη μας, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της αισθάνεται αγανάκτηση από το μαρτύριο των προσφύγων, από την εξαθλίωσή τους. Απαιτεί την διαφύλαξη πανανθρώπινων αξιών, την ειρήνη, την πρόοδο και ευημερία όλων των εργαζομένων όπου γης, το σταμάτημα της καταλήστευσης των χωρών τους από τις πολυεθνικές, το σταμάτημα των πολεμικών επιχειρήσεων. Επιθυμεί την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου, αλλά και την προαγωγή της συνύπαρξης και συμβίωσης με εργαζόμενους άλλων χωρών. Αυτό αποτελεί πλούτο για την σύγχρονη κοινωνία και όχι φόβητρο, όπως θέλουν να μας το παρουσιάσουν οι σειρήνες του φοβισμού και του μίσους, του ρατσισμού. Το όνειρο του διωκόμενου πρόσφυγα να ταξιδέψει και να ζήσει χωρίς κινδύνους δεν είναι εφιάλτης για τους πατρινούς όπως διαλαλούν ο Δήμαρχος, ο Νομάρχης η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ. Εφιάλτης είναι η Ε.Ε. που υψώνει συρματοπλέγματα και απαγορεύει την μετακίνηση των προσφύγων στις χώρες που επιθυμούν να μεταβούν.

Αυτοί είναι οι ένοχοι. Λύση υπάρχει άμεση και ρεαλιστική. Ανυπακοή στην Ε.Ε. και την αντιμεταναστευτική πολιτική της. Πολιτική καταδίκη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Εμείς μαζί με τον Πατραϊκό λαό θα εντείνουμε τους αγώνες μας, ώστε κάποια μέρα, όχι μακρινή, οι «κολασμένοι» της γης να ζουν στην Πατρίδα τους με τους αγαπημένους τους, ευτυχισμένοι, χωρίς πολέμους και εκμετάλλευση, και τους λαούς αδελφωμένους και αλληλέγγυους.

Περί των φωτογραφιών

Περισσότερα στιγμιότυπα από την ζωή των προσφύγων στην Πάτρα, έτσι όπως τα κατέγραψε ο γυμνός φακός μας, χωρίς επεξεργασία και μοντάζ, δείτε στις παρακάτω φωτοσυνθέσεις στο Flickr (ταξινομημένες χρονολογικά).

Η ζωή των προσφύγων στην Πάτρα (σύνολο). Αναλυτικά: