Το θέμα της πορείας λειτουργίας του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» δέκα μήνες μετά τον σεισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο από την Δ.Α.Σ. «ΠΑΤΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ»

Εισήγηση της Δ.Α.Σ. «ΠΑΤΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον κ. Πελετίδη

Στις σημερινές συνθήκες της τεράστιας αύξησης του κοινωνικού πλούτου και των κατακτήσεων της επιστήμης και της τεχνολογίας υπάρχουν οι δυνατότητες να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, να εξασφαλισθεί η υγεία τους με τον καλύτερο τρόπο. Δυστυχώς όμως η παροχή υγείας στα λαϊκά στρώματα υποβαθμίζεται συνεχώς. Τα προβλήματα, που υπάρχουν, παραμένουν και οξύνονται παραπέρα.

Η επισήμανση των ευθυνών αλλά και των συμφερόντων, που εξυπηρετούνται από αυτή την κατάσταση, δεν κρίνεται απαραίτητο να αναλυθεί εδώ. Όλοι, εξάλλου, γνωρίζουμε, ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, που με την επίδραση του λαϊκού κινήματος αναπτύχθηκε και αποτελούσε μια διέξοδο για το λαό και τους υγειονομικούς, έπαψε εδώ και πολλά χρόνια να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Η γιγάντωση του επιχειρηματικού τομέα υγείας, που σε μεγάλο βαθμό έχει αλώσει αυτό, που αποκαλούμε δημόσιο τομέα, και οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρίες υγείας, που αξιοποιούν την υγεία ως εμπόρευμα για παραγωγή κέρδους, δίνουν μια εικόνα για το συμφέροντα, που εξυπηρετούνται.

Στις 9 Ιούνη του 2008 σημειώθηκε ο σεισμός, που έπληξε την πόλη μας. Το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» κρίθηκε ακατάλληλο και εκκενώθηκε. Αποδείχθηκε στην πράξη η εγκληματική ευθύνη των κυβερνήσεων και στο θέμα της αντισεισμικής θωράκισης της πόλης μας. Πρέπει να σημειώσουμε, ότι, όταν η παράταξή μας εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ επανειλημμένα έβαζαν το ζήτημα της αντισεισμικής προστασίας, συναντούσαν την αδιαφορία, αν όχι τον χλευασμό, από τις πολιτικές δυνάμεις, που είχαν την υποχρέωση να προβλέψουν και να μη φτάσουμε στο σημερινό σημείο.

Τα αποτελέσματα και οι συνέπειες, που είχε το κλείσιμο του «Αγίου Ανδρέα» στη νοσοκομειακή περίθαλψη, είναι γνωστά. Η κατάσταση πάντα υπήρξε άσχημη, τώρα όμως έγινε τραγική. Οι περιγραφές των ασθενών, που βιώνουν καθημερινά την λειτουργία των νοσοκομείων, είναι παραστατικές. Η ζωή των συμπολιτών μας διατρέχει κίνδυνο εξ αιτίας της δυσλειτουργίας της υγειονομικής περίθαλψης.

Δέκα μήνες μετά το σεισμό ήρθε στην πόλη μας ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης  κ. Αβραμόπουλος, για να κατευνάσει τους εξοργισμένους πατρινούς. Συγκάλεσε σύσκεψη φορέων, για να κάνει «σημαντικές ανακοινώσεις», να εκφράσει την «αγωνία» του, επειδή δεν προχώρησε ο σχεδιασμός, όπως επανειλημμένα είχε εξαγγείλει. Ζήτησε την κατανόηση και την συνεργασία όλων. Υπενθύμισε, ότι ο σεισμός ήταν η αιτία για την σημερινή «κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας».

Ο κ. υπουργός ανακοίνωσε επίσης το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των εργασιών αντισεισμικής θωράκισης του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Πατρών (ΓΚΝΠ). Για την αντιμετώπιση των νοσηλευτικών αναγκών είπε, ότι θα γίνει μεταφορά της παθολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, στο Ταχύρρυθμο, που είναι στο χώρο του ΓΚΝΠ. Εκεί θα γίνει η διαλογή των περιστατικών και όποιος έχει ανάγκη νοσηλείας, θα μεταφέρεται με ασθενοφόρο.

Για να δείξει ο κ. Αβραμόπουλος, πόσο ενδιαφέρεται για τα θέματα της υγείας των κατοίκων της περιοχής, ικανοποίησε αμέσως το αίτημα, που υπέβαλε ο φίλος του Δήμαρχος Πατρέων κ. Φούρας για δημιουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου.

Η σύσκεψη τελείωσε και οι συμμετέχοντες έφυγαν ικανοποιημένοι. Και εμείς σήμερα πρέπει να δούμε, τί θα γίνει. Θα βρει την υγεία του ο συμπολίτης μας ή άνθρακες ο θησαυρός;

Μίλησε ο κ. υπουργός για «κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας», για να δικαιολογήσει αυτά, που συμβαίνουν στον χώρο της υγείας ως προς την περίθαλψη των ασθενών.

Κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας θα σήμαινε δημιουργία από την ημέρα του σεισμού χώρων για νοσηλεία, ενοικίαση κτιρίων, μετατροπή χώρων γραφείων σε κλινικές, κατεπείγουσα πρόσληψη προσωπικού νοσηλευτικού, ιατρικού, τεχνικών και πλήθος άλλες ενέργειες, για να μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση.

Είδε κανείς τέτοια μέτρα; Κανείς πατρινός πλην των συμμετεχόντων στην σύσκεψη δεν αντελήφθη τέτοια δραστηριότητα.

Προχώρησε ο κ. υπουργός σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, να υπάρχει δηλαδή Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για τα παθολογικά περιστατικά στον «Άγιο Ανδρέα» και τα υπόλοιπα να βρίσκονται στο νοσοκομείο του Ρίου. Οι επιλογές όμως αυτές δημιουργούν τεράστιους κινδύνους στους ασθενείς για πολλούς λόγους. Ένα παράδειγμα: ο ασθενής δεν ξέρει, τί έχει, όταν πονά στην κοιλιά του, δεν ξέρει, αν είναι χειρουργικό ή παθολογικό το πρόβλημά του, πού θα πάει. Θα πάει βέβαια, όπου τον βολεύει καλύτερα. Αν πάει στο «Άγιο Ανδρέα», μετά από ώρες διερεύνησης και εφόσον χρειάζεται κατ’ εκτίμηση των γιατρών χειρουργείο, πρέπει να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο του Ρίου, όπου θα ακολουθήσει νέα διερεύνηση, για να έχουν δική τους άποψη οι χειρουργοί, για το τί θα γίνει.

Όπως είναι φανερό, βαριά ασθενείς θα περιπλανώνται ανά την Πάτρα και με τα γνωστά προβλήματα λειτουργικότητας, που υπάρχουν, αντιλαμβάνεται ο καθένας, ότι βάζουν σε κίνδυνο την ζωή των συμπολιτών μας. Αυτή η επιλογή θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα λένε, ότι θέλουν να λύσουν.

Για το Κέντρο Υγείας προφανώς ο κ. Φούρας θα ξαναδεί τους πολιτικούς του φίλους, στα λόγια θα τα πάνε περίφημα, αλλά στην πράξη θα πετύχουν μόνο καλά επικοινωνιακά αποτελέσματα και καμία επίλυση λαϊκών προβλημάτων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, δεν λύνουν το πρόβλημα της υγείας του πατραϊκού και γενικότερα του ελληνικού λαού, όχι γιατί είναι ανίκανοι ή αδιάφοροι. Το αντίθετο. Είναι ικανοί, ενδιαφέρονται όμως για την εφαρμογή της πολιτικής τους, που δεν είναι άλλη από την εμπορευματοποίηση της υγείας. Δεν θέλουν να κάνουν δαπάνες για την υγεία, όχι επειδή δεν μπορούν.

Για το «φτέρνισμα» του κεφαλαίου δίνουν δισεκατομμύρια, ενώ για την υγεία του λαού δεν δίνουν δεκάρα. Ο χώρος της υγείας είναι προνομιακός χώρος επενδύσεων και αυτό ακριβώς διασφαλίζουν.

Δεν λύνουν τα προβλήματα των εργαζομένων στα νοσοκομεία (γιατρών, νοσηλευτών κλπ) όχι γιατί δεν μπορούν, αλλά γιατί δεν θέλουν. Ταυτόχρονα κοροϊδεύουν, όσους συνεργάζονται μαζί τους.

Δείτε την τελευταία κλαδική συμφωνία κυβέρνησης και νοσοκομειακών γιατρών. Άλλα λέει ο κ. Αβραμόπουλος εκτός Βουλής και άλλα εντός Βουλής. Έρχεται ο κ. πρωθυπουργός και αποκλείει προσλήψεις λόγω κρίσης και δεν καταγράφει ούτε μια δεκάρα στο προϋπολογισμό, για όσα ψήφισαν.

Αν υπάρχει δημόσιος τομέας οργανωμένος, θα σβήσει ο ιδιωτικός. Δείτε αυτή την περίοδο, τί γίνεται στην Πάτρα, ποίοι κερδίζουν από την κατάσταση, που επικρατεί.

Η ΝΔ δεν είναι μόνη της. Συμμετέχει και το ΠΑΣΟΚ, στις συσκέψεις τους ομονοούν, στη Βουλή το ίδιο. Το πολιτικό προσωπικό, που πρόσκειται σε αυτά τα κόμματα (βουλευτές, δήμαρχοι, συνδικαλιστές) περιγράφουν την κατάσταση και προσπαθούν να αναρριχηθούν στην εξουσία επωφελούμενοι από την δυσαρέσκεια του λαού απέναντι στους κυβερνώντες.

Για να λυθούν τα εκρηκτικά προβλήματα υγείας του πατραϊκού λαού, απαιτείται δυνάμωμα του λαϊκού κινήματος, αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, για να υλοποιηθεί πολιτική υγείας – πρόνοιας στους παρακάτω άξονες:

  1. Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας – πρόνοιας με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της υγείας.
  2. Ανάπτυξη Δημόσιων δομών στην Π.Φ.Υ. με Κ.Υ. αστικού τύπου.
  3. Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών σε όλους τους κλάδους με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.
  4. Άμεση ολοκλήρωση του ΓΚΝΠ. Οι όποιες διαχειριστικές παρεμβάσεις πρέπει να διασφαλίζουν αποτελεσματικά την υγεία του πατραϊκού λαού.

Κώστας Πελετίδης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.