Το δάσος της Στροφυλιάς να γίνει δημόσια περιουσία

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη Τετάρτη στη Στροφυλιά

Την ανάγκη να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας με ευθύνη του κράτους και να γίνει το δάσος της Στροφυλιάς δημόσια περιουσία για να σταματήσει η εκμετάλλευση από οποιαδήποτε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα είτε άμεσα, είτε συγκαλυμμένα, κάτω από τον μανδύα των λεγόμενων μη κυβερνητικών οργανώσεων, σημειώνει το ΚΚΕ με σχετική χτεσινή Ερώτησή του στη Βουλή. Oι βουλευτές του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Μωραΐτης και Μπάμπης Χαραλάμπους, με την Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισημαίνουν τα όσα συμβαίνουν μετά τη νέα απόπειρα καταστροφής του δάσους της Στροφυλιάς από μεγάλη πυρκαγιά την περασμένη Τετάρτη, που έκαψε 250 στρέμματα πευκοδάσους και αποτελεί ένα μεγάλο «φιλέτο» το οποίο διεκδικούν τουριστικοί μονοπωλιακοί όμιλοι.

Όπως τονίζεται, «η πυρκαγιά που ξέσπασε στο δάσος της Στροφυλιάς την Τετάρτη 22/7, σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές που ξέσπασαν το προηγούμενο διάστημα στην Αχαΐα, φανερώνει τις τεράστιες ελλείψεις στους μηχανισμούς δασοπροστασίας και πυρόσβεσης. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ η προστασία των δασικών εκτάσεων της χώρας και επιβάλλεται να πάρει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του δάσους της Στροφυλιάς.

Το δάσος της Στροφυλιάς και η ευρύτερη περιοχή αποτελούν φιλέτο, το οποίο διεκδικούν για «αξιοποίηση» και εκμετάλλευση μεγάλοι τουριστικοί μονοπωλιακοί όμιλοι, μεγαλοξενοδόχοι, η Εκκλησία και διάφορα άλλα ιδιωτικοοικονομικά συμφέροντα».

Οικονομικά και πολιτικά αίτια

«Η απόπειρα καταστροφής του δάσους της Στροφυλιάς έχει οικονομικά και πολιτικά αίτια. Η αιτία του βρίσκεται στην ευρωενωσιακή πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την εμπορευματοποίηση της γης, για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, των ορεινών όγκων, των δασών και των ακτών. Στα πλαίσια της καπιταλιστικής ανάπτυξης, η γη έχει μετατραπεί από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, σε αντικείμενο κερδοσκοπίας και πλουτισμού ανοίγοντας το δρόμο για καταπατήσεις και καταστροφή δασών».

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπογράφτηκε στις αρχές του 2009 από την κυβέρνηση της ΝΔ για την «προστασία» του υγροβιότοπου και του δάσους, στο όνομα του «οικοτουρισμού», της «ήπιας ανάπτυξης» και της «αειφορίας», προβλέπει επιβολή τελών, τη δημιουργία ζωνών με παρεμβάσεις (όπως γήπεδα γκολφ, ξενοδοχεία κλπ.), μετατρέποντας την περιοχή σε πεδίο κερδοσκοπικής δραστηριότητας. Οι μόνοι χαμένοι είναι οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι και αγρότες της περιοχής που περιορίζονται οι παραγωγικές τους δραστηριότητες.

Ευθύνες επίσης έχουν και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και η Οικολογική Κίνηση Πατρών (ΟΙΚΙΠΑ) που πρωτοστάτησαν και υποστήριξαν την ΚΥΑ, που έφτιαξε η κυβέρνηση της ΝΔ, για την επιχειρηματική εκμετάλλευση της Στροφυλιάς.

Η ουσία της «πράσινης ανάπτυξης»

«Ο Φορέας Διαχείρισης που έχει δημιουργηθεί στα πλαίσια του προγράμματος “Natura” και στον οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Νομαρχίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, “περιβαλλοντικών” οργανώσεων, φορέων δηλαδή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί μηχανισμό “ροκανίσματος” δημόσιου χρήματος μέσω ευρωενωσιακών προγραμμάτων. Ο Φορέας Διαχείρισης ούτε μπορεί, ούτε θέλει να προστατέψει την περιοχή, αφού αξιοποιείται ως μέσο ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας με ανακάτεμα και ΜΚΟ. Αυτή είναι η ουσία της “πράσινης ανάπτυξης”.

Τα δάση και οι ορεινοί όγκοι, οι ακτές και ο αιγιαλός πρέπει να είναι δημόσια περιουσία, ν’ ανήκουν στο λαό. Δεν πρέπει ν’ αναπτύσσεται σε αυτά καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα, να είναι ελεύθερη η πρόσβαση στο λαό και στη νεολαία για ξεκούραση και αναψυχή. Η ευθύνη για την προστασία τους πρέπει να ανήκει σε ενιαίο κρατικό φορέα δασοπροστασίας».

Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ ρωτά τους υπουργούς τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση:

Για να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις με μόνιμο προσωπικό στην πυροσβεστική υπηρεσία.

  • Να παρθούν μέτρα πυροπροστασίας με ευθύνη του κράτους.
  • Να γίνει το δάσος της Στροφυλιάς δημόσια περιουσία και να σταματήσει η εκμετάλλευση από οποιαδήποτε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα είτε άμεσα, είτε συγκαλυμμένα, κάτω από τον μανδύα των λεγόμενων μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.