Προς το Δημοτικό Συμβούλιο για τον Νόμο Πλαίσιο για τα Α.Ε.Ι.

ΠΡΟΣ

Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων

Γιαννακόπουλο Δημήτριο

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» σας παρακαλεί να φέρετε ως κατεπείγον το θέμα: ¨του αντιδραστικού νόμου πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση¨.

Η αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης, της ΕΕ και των κομμάτων που την υπηρετούν γενικεύεται.

Στο χώρο της παιδείας με την συναίνεση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και Δημ. Συμμαχίας υπερψηφίστηκε ο νόμος πλαίσιο ο οποίος κατεδαφίζει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση. Μετά από μια πρωτοφανή αλλά όχι απρόσμενη συνδιαλλαγή, η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της, συμφώνησαν και ψήφισαν το νέο νόμο, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι οι βασικές τους επιδιώξεις είναι κοινές. Να εξασφαλιστούν όλοι οι απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις για την πλήρη διείσδυση των επιχειρήσεων στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, και παράλληλα να καμφθεί κάθε δυνατή φωνή αντίστασης.

Ο νόμος που ψηφίστηκε εφαρμόζει το σύνολο των αντιδραστικών αλλαγών που χρόνια τώρα επεξεργάζονται και δρομολογούν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ μαζί με την ΕΕ προκειμένου να προσαρμόσουν την Ανώτατη Εκπαίδευση στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Στρέφεται ενάντια στο δικαίωμα των νέων ανθρώπων στη μόρφωση και η εφαρμογή του θα οδηγήσει στη διαμόρφωση αποφοίτων χωρίς επιστημονική γνώση αλλά με δεξιότητες, εργαλεία έτοιμα να παραδοθούν στη ζούγκλα της «αγοράς εργασίας» για την πιο άγρια εκμετάλλευση. Προβλέπει υποβαθμισμένους τίτλους πολλαπλών ταχυτήτων, που θα πιστοποιούνται με αγοραία κριτήρια, όπως κάθε εμπορεύσιμο αντικείμενο, από την υπεράνω των πανεπιστημίων ΑΔΙΠ. Διαλύει τμήματα και επιστημονικά αντικείμενα, ενώ φανερή είναι η πρόθεση να κλείσουν Ιδρύματα, με αγοραία κριτήρια. Οδηγεί σε εμβάθυνση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ, της ετεροαπασχόλησης του ΔΕΠ, παραδίδει τη διοίκηση των ιδρυμάτων σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο, δίνει θανάσιμο χτύπημα στη φοιτητική μέριμνα, γενικεύει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Παράλληλα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο παιδείας οι πιστώσεις για το νέο έτος των συμβασιούχων (ΠΔ 407/80, εκτάκτων ΤΕΙ) οι οποίες είναι μειωμένες πάνω από 50%. Αυτό πρακτικά οδηγεί σε δραματικό περιορισμό του αριθμού των διδασκόντων, των μαθημάτων, σε υποβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών. Στα νεότερα τμήματα των πανεπιστημίων και τα περισσότερα των ΤΕΙ τα προγράμματα σπουδών βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, δρομολογώντας τους όρους κατάργησης ή συγχώνευσής τους.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δηλώνει για μια ακόμα φορά την πλήρη αντίθεσή της στο νέο νόμο πλαίσιο και καλεί τον πατραϊκό λαό να αντιπαρατεθούν στη νέα λαίλαπα. Να αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις ώστε ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ που θα είναι η ταφόπλακα του δημόσιου – δωρεάν πανεπιστήμιου.

Στηρίζουμε τον αγώνα για τη διαμόρφωση Ανώτατης Εκπαίδευσης ενιαίας, αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν, σύγχρονης, υψηλού επιπέδου, με δημοκρατική λειτουργία, που θα υπηρετεί το δρόμο ανάπτυξης προς όφελος του ελληνικού λαού.

Πάτρα 07 / 09 / 2011

Για την «Λαϊκή Συσπείρωση»

Αντωνόπουλος Ανδρέας

Κεραμιδάς Στάθης

Κορδάς Χρήστος

Πελετίδης Κώστας

Για την εισήγηση του θέματος

Παπαγιαβής Παναγιώτης