10 προτάσεις της “Λαϊκής Συσπείρωσης” για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Πάτρα

ΠΡΟΣ

Τον Πρόεδρο του

Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων

Κο. Γιαννακόπουλο Δημήτριο

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» σας παρακαλεί να φέρεται στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα ¨της διαχείρισης των απορριμμάτων και του κλεισίματος  του ΧΥΤΑ στην Ξερόλακκα¨.

Η πρόσφατη κατολίσθηση τμήματος του ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας και τα προβλήματα στοιχειώδους πλέον διαχείρισης των απορριμμάτων επιβεβαιώνουν πλήρως τις καταγγελίες μας εδώ και δύο χρόνια ότι η Ξερόλακκα πρέπει να κλείσει. Αποτελεί κίνδυνο για την περιοχή, δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για αναμονή.

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., των Νομαρχιακών και Δημοτικών Αρχών είναι εγκληματικές. Η κατάσταση έφτασε ως εδώ με συνειδητή και πολιτικά υστερόβουλη στάση, ήθελαν να λυθεί η διαχείριση των απορριμμάτων από επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται σ’αυτό το αντικείμενο.

Όλοι γνωρίζουμε ότι μεγάλοι ντόπιοι και ξένοι όμιλοι «μυρίστηκαν ψητό» και βρίσκονται σε «πόλεμο» μεταξύ τους για να αναλάβουν την διαχείριση των σκουπιδιών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και στην Αχαΐα. Η Ε.Ε. έχει φροντίσει από καιρό να χαρακτηρίσει «πράσινη» (δηλαδή ενεργειακής αξιοποίησης) ακόμη και την καρκινογόνα καύση στερεών αποβλήτων, προωθεί τις επενδύσεις των μονοπωλίων αυτού του τομέα. Οι κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπακούοντας στις επιθυμίες των ομίλων, προωθούν την πολιτική ιδιωτικοποίησης του τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων εδώ και χρόνια.

Ο ετήσιος τζίρος που διαμορφώνεται από τη διαχείριση των απορριμμάτων υπολογίζεται σε 400 εκατ. ευρώ το χρόνο πανελλαδικά. Περίπου το 1/3 των απορριμμάτων της χώρας μας σχεδιάζεται ν’αξιοποιείται μέσω μιας συγκεκριμένης πανάκριβης τεχνολογίας που χρησιμοποιούν μόλις έξι χώρες στον κόσμο (Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Σιγκαπούρη) και αυτές μόνο για το 1,5% περίπου των απορριμμάτων τους. Στην Ελλάδα σχεδιάζουν να διαχειρισθούν μ’αυτό τον τρόπο τα σκουπίδια. Αυτό σημαίνει χρυσές δουλειές για συγκεκριμένους ομίλους. Το κόστος θα το χρεώνονται οι δημότες μέσω ανταποδοτικών τελών. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα θα αναλάβουν να εξασφαλίσουν τα κέρδη των «πιράνχας» με δημοτικά τέλη-χαράτσια, παράλληλα με την οικονομική αφαίμαξη που υφίστανται για να σωθούν από την καπιταλιστική κρίση τα μονοπώλια, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι καπιταλιστές.

Από το 2001 υπογραμμίζαμε ότι πρέπει να βρεθεί διάδοχη λύση για την Ξερόλακκα, από πενταετίας ζητούσαμε να κλείσει η Ξερόλακκα και να πάνε τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ του ΦΛΟΚΑ. Δέκα χρόνια τώρα καταγγέλλουμε ότι οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μαζί με τις παρατάξεις τους στον Δήμο και την Νομαρχία, κωλυσιεργούν για τη λύση του μεγάλου αυτού προβλήματος για να έρθει βιαστικά-βιαστικά στο τέλος ιδιώτης επενδυτής και δυστυχώς δεν πέσαμε έξω.

Έτσι φτάσαμε στην σημερινή κατάσταση. Από την μία ο ΧΥΤΑ στην Ξερόλακκα να έχει υπερκορεσθεί, να μην μπορεί να δεχθεί άλλα σκουπίδια. Από την άλλη ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Νομού Αχαΐας με την σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων κυβερνητικών υπηρεσιών να ετοιμάζονται για δημοπράτηση κατασκευής πανάκριβης μονάδας βιολογικής ξήρανσης όλων των απορριμμάτων του Ν. Αχαΐας (150.000 τόνοι / έτος) ως πρώτο στάδιο προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ καθώς και τη λειτουργία της μονάδας αυτής επί 20 χρόνια από τον επιχειρηματικό όμιλο που θα τον κατασκευάσει. Θα ακολουθήσει 2η φάση με κατασκευή εργοστασίου ικανότητας (170.000 τόνοι/έτος) και ενός άλλου εργοστασίου για τα οργανικά (20.000 τόνοι / έτος).

Στα δύο χρόνια που προωθείται αυτή η επιλογή έχουμε καταγγείλει:

1.     Το έργο είναι εξαιρετικά υπερτιμολογημένο (70.000.000 ευρώ) με βάση και τα δεδομένα της δικής μας χώρας. Συγκριτικά με παρόμοιας τεχνολογίας μονάδα (βιολογική ξήρανση) που λειτουργεί στο νομό Ηρακλείου της Κρήτης το κόστος κατασκευής είναι 3,5 φορές υψηλότερο. Ουδέποτε απαντήθηκε το ερώτημα που επίμονα βάζαμε και βάζουμε για το ποια δημόσια αρχή και με ποια διαδικασία κατέληξε ότι αυτό είναι το πραγματικό ποσό που απαιτείται για την κατασκευή του εργοστασίου.

2.     Μπαίνει για μια 20ετία φραγμός στην ουσιαστική ανακύκλωση υλικών, καθώς όλη πρακτικά η παραγόμενη ποσότητα των οικιακών απορριμμάτων θα δεσμεύεται για καύση μετά τη βιοξήρανση άγνωστο που.

3.     Ανεξάρτητα από την ποσότητα απορριμμάτων που θα φθάνει στο εργοστάσιο, αυτοί θα πληρώνονται κατ’ελάχιστο για 150.000 τόνους / έτος.

4.     Μέχρι να εξασφαλιστεί η καύση των ξηρών σκουπιδιών, ενδεχόμενο αμφισβητούμενο, αυτά θα θάβονται υποχρεωτικά. Δηλαδή θα υπάρξει μια σκανδαλώδης διασπάθιση δημόσιων χρημάτων για την κατασκευή και λειτουργία μιας εγκατάστασης ξήρανσης με τελικό αποτέλεσμα τα σκουπίδια, ξηρά πλέον, να ξαναθάβονται!

5.     Πρόσθετα και σοβαρά προβλήματα θα δημιουργηθούν σε βάρος της υγείας και του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή της όποιας εγκατάστασης καύσης των ξηρών σκουπιδιών, εάν τελικά υλοποιηθεί μια τέτοια «λύση».

6.     Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για το κόστος της λειτουργίας μονάδας προδιαλεγμένου υλικού, της ύπαρξης ξεχωριστής υπηρεσίας συλλογής του από εστιατόρια, χώρους εστίασης κ.τ.λ που θα προσθέσει επί πλέον σημαντική επιβάρυνση στην διαχείριση των απορριμμάτων.

7.     Για τους σταθμούς μεταφόρτωσης δεν έχει ξεκινήσει μελέτη χωροθέτησης και κατασκευής. Δεν υπάρχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση.

8.     Για τον δρόμο που παρακάμπτει τις κοινότητες του πρώην Δήμου Ωλενίας μέχρι τον ΧΥΤΑ του ΦΛΟΚΑ, υπάρχουν τμήματα για τα οποία δεν υπάρχει μελέτη, εγκεκριμένη χρηματοδότηση για απαλλοτριώσεις και κατασκευή.

9.     Την στιγμή που η διαφθορά είναι φανερή, στο πως δηλαδή τα γαλαζοπράσινα στελέχη διαχειρίζονταν τα ζητήματα υπέρ των πολυεθνικών ή μη εταιριών, τα τοπικά στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. δεν απαντούσαν στο ερώτημα ποιο πολιτικό όργανο πήρε τις αποφάσεις για όλα τα παραπάνω, ποιος εξουσιοδότησε τον κο. Φούρα, Αλεξόπουλο κ.λ.π., το Δημοτικό Συμβούλιο δεν συνεδρίασε για να πάρει αποφάσεις, παρά τα πολλά αιτήματά μας. Έκρυβαν επιμελώς όλα τα στοιχεία του έργου, μελέτες, τεύχη δημοπράτησης, αλληλογραφία με κυβέρνηση κ.λ.π.. Προφανώς είχαν λόγους που εμείς δεν γνωρίζουμε.

Αποδεικνύεται από τα παραπάνω, ότι και σ’αυτή την περίπτωση, στο κέντρο της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ. βρίσκεται η υποστήριξη των κερδών του κεφαλαίου, σε βάρος των λαϊκών αναγκών με την σύμπραξη κατά κανόνα των δημοτικών αρχών που πρόσκεινται σ’αυτά τα κόμματα.

Στην αντίπερα όχθη, σύμφωνα με την πάγια αντίληψή μας, η διαχείριση των απορριμμάτων και η επεξεργασίας τους πρέπει να είναι αποκλειστικά υπόθεση του κράτους. Χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα, καμία επιβάρυνση σε βάρος των εργαζομένων, μέσα από ενιαίο δημόσιο φορέα, με κεντρικό σχεδιασμό και πόρους, με τη συνεργασία της τοπικής διοίκησης και με αξιοποίηση των δοκιμασμένων σύγχρονων επιστημοτεχνικών μέσων και πρακτικών, στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, με επίκεντρο τη συνδυασμένη ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων παραθέτει 10 προτάσεις και καλεί την κυβέρνηση, την περιφέρεια, την Δημοτική Αρχή να της υιοθετήσει και να προχωρήσουν στην υλοποίησή τους.

1.     Διαμόρφωση Περιφερειακού Σχεδιασμού, στα πλαίσια εθνικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των απορριμμάτων από Ενιαίο Κρατικό Φορέα, ο οποίος θα λειτουργήσει με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος.  Ο σχεδιασμός θα υλοποιηθεί από το κράτος και όχι από ιδιώτες και θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση των ανταποδοτικών τελών που αποτελούν μια δεύτερη φορολογία του λαού.

2.     Προτεραιότητες του σχεδιασμού θα είναι: Η πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων και προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στη πηγή. Αυτό προϋποθέτει ενημέρωση, ενεργοποίηση των δημοτών και επενδύσεις σε κάδους, μηχανήματα, φορτηγά κ.λ.π.. Να διακοπεί η ιδιωτικοποίηση της ανακύκλωσης.

3.     Να κατασκευασθούν σταθμοί μεταφόρτωσης αφού χωροθετηθούν κατάλληλα, άμεσα, έπρεπε να είχαν γίνει χθες.

4.     Η κατασκευή των αναγκαίων υποδομών να γίνεται από κρατικό φορέα κατασκευής που θα υλοποιεί όλα τα απαραίτητα δημόσια έργα.

5.     Να αρχίσει άμεσα η εφαρμογή της νομοθεσίας για την ολοκληρωμένη ενδο-εξωνοσοκομειακή διαχείριση των μολυσματικών (επικίνδυνων ιατρικών) αποβλήτων. Να ελεγχθεί σε κάθε νοσοκομείο-κλινική ο τρόπος που διαχειρίζονται τα στερεά και υγρά απόβλητα.

6.     Να ελεγχθούν οι χώροι παραγωγής επικίνδυνων αποβλήτων και να αρχίσει η ολοκληρωμένη διαχείρισή τους, ξεχωριστά από τα αστικά απορρίμματα, ιδιαίτερος έλεγχος απαιτείται για εργοστάσια που βρίσκονται στον ιστό της πόλης. Να ρυθμιστεί η διάθεση των αδρανών, των ελαστικών κ.α..

7.     Μπροστά στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που διαμόρφωσαν κυβέρνηση, περιφέρεια, Δήμος απαιτείται η ανάγκη οριστικής διακοπής της λειτουργίας της ανεξέλεγκτης χωματερής της Ξερόλακκας για την προστασία της υγείας των κατοίκων.

8.     Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα, δρώντας σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, που θα επιτρέψουν την μεταφορά των σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ του ΦΛΟΚΑ ο οποίος άμεσα να επεκταθεί και να πολλαπλασιαστεί η χωρητικότητά του. Να ολοκληρώσει το δρόμο για τον ΧΥΤΑ, να πάρει όλα εκείνα τα μέτρων εξισορρόπησης των δυσμενών επιπτώσεων στου ΦΛΟΚΑ, μέτρα ενίσχυσης των υποδομών του πρώην Δήμου Ωλενίας. Ο Δήμος της Κ. Αχαΐας να έχει βασικό λόγο στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυστηρός έλεγχος τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία ώστε να εκμηδενισθεί ο κίνδυνος ρύπανσης των υπόγειων και επιφανειακών νερών. Σύγχρονο σύστημα συλλογής του βιοαερίου ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι εκπομπές ρύπων. Χρησιμοποίηση όλων των τεχνικών μέσων για να μειωθεί δραστικά ο χώρος των εργασιών.

9.     Μεσοπρόθεσμα θα μπορούσε να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει στου ΦΛΟΚΑ εργοστάσιο λιπασματοποίησης όχι σύμμεικτων απορριμμάτων αλλά των οργανικών, που θα είναι διαλεγμένα στην πηγή για το οποίο απαιτείται απλή τεχνολογία και εύκολα ελέγξιμη.

10.Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις της τεχνολογίας. Με βάση την οικονομική κατάσταση του λαού μας, εάν χρειαστεί μπορεί να επιλεγεί τεχνολογία επεξεργασίας απορριμμάτων, κόστους που θα ανταποκρίνεται στις δυνατότητες της χώρας μας και με την λιγότερη δυνατή τεχνολογική εξάρτηση, με γνώμονα τελικά την εξυπηρέτηση  των λαϊκών αναγκών.

Όλα τα παραπάνω απαιτούν πολύ μικρότερα κονδύλια σε σύγκριση με αυτά που απαιτούνται για την κατασκευή και λειτουργία του πανάκριβου εργοστασίου.

Λύση συνεπώς υπάρχει, θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί χθες. Αυτή όμως απαιτεί σύγκρουση με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα τα οποία εξυπηρετούν οι κυβερνήσεις και η Ε.Ε., απαιτεί πάλη για ριζικές αλλαγές σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Οδηγεί στην ανάγκη αλλαγής συσχετισμού πολιτικών δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πάτρα  04 / 01 / 2011

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.