Όχι σε όλα τα ναρκωτικά – Ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις και υποκατάστατα

Τα εγκαίνια της νέας μονάδας βουνοπρενορφίνης στην Πάτρα είναι στην κατεύθυνση εφαρμογής της επικίνδυνης πολιτικής της Ε.Ε., του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Βασίζονται στην πολιτική τους για διαχείριση του προβλήματος και «περιορισμού της βλάβης», όχι αντιμετώπιση των αιτιών που το δημιουργούν και πρόληψη.

Η πολιτική τους πάει χέρι-χέρι με τα αντιλαϊκά μέτρα, τις απολύσεις και την ανεργία, συνολικά με τις αντιλαϊκές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, το Μνημόνιο. Η πολιτική τους θυμίζει, παραφράζοντας τα λόγια του κομμουνιστή ποιητή Κ. Βάρναλη, «στης κυβέρνησης το αλισβερίσι, λεύτερα είναι τα υποκατάστατα και το χασίσι, ποτέ ο λαός να μην ξυπνήσει».

Το δήθεν  ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, έχει εκδηλωθεί παλιότερα με την προτροπή να φυτεύουμε στα μπαλκόνια γλάστρες με χασίς και τώρα προτείνει να στέλνονται  delivery τα υποκατάστατα στα σπίτια των χρηστών. Μετατρέπουν στην ουσία τα νοσοκομεία σε κρατικούς προμηθευτές ναρκωτικών.

Την επικίνδυνη πολιτική τους στηρίζει η ΝΔ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν στο διαχωρισμό «μαλακών-σκληρών» ναρκωτικών. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ το πάει και παραπέρα, ζητά τη νομιμοποίηση της χρήσης, της κατοχής και προμήθειας ναρκωτικών ουσιών. Η πολιτική τους είναι στην ουσία καταστολή.

Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι γυναίκες καλούνται να πληρώσουν την κρίση και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, με τραγικές συνέπειες για τη ζωή τους.

Ανεργία, φτώχεια, ανασφάλεια, καταστρατήγηση κάθε κεκτημένου δικαιώματος είναι οι τραγικές συνέπειες για το λαό και τη νεολαία. Οι παράγοντες αυτοί αποτελούν τις κυριότερες αιτίες που ενισχύουν το φαινόμενο της εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες. Η δε συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών περιορίζει την πρόσβαση των εξαρτημένων στις μονάδες και δυσκολεύει την επανένταξή τους.

Ο συμβιβασμός με τα ναρκωτικά δεν είναι ρεαλισμός. Είναι συγκάλυψη μιας βαρβαρότητας και ενισχύει την προσπάθεια των μηχανισμών του συστήματος να υποδουλώσει τις συνειδήσεις της νεολαίας και του λαού.

Ο καπιταλισμός όχι μόνο δεν “εξανθρωπίζεται” αλλά συνεχώς γίνεται πιο βάρβαρος και απάνθρωπος.

Αλέθει στη μηχανή του κέρδους ειδικά τους νέους ανθρώπους και τα όνειρά τους.

Μόνο μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ο σοσιαλισμός, μπορεί να είναι και χωρίς ναρκωτικά.

Όμως και σήμερα ο εξαρτημένος μπορεί να λυτρωθεί, αρκεί να υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις.

Σήμερα η αναγκαιότητα για τη λήψη μέτρων στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής καθίσταται περισσότερο επείγουσα με στόχο τη στήριξη της νεολαίας. Η αντιμετώπιση της εξάρτησης, για να έχει αποτέλεσμα, πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα και στους τρεις άξονες: Πρόληψη – έγκαιρη παρέμβαση, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη. Η χρηματοδότηση πρέπει να αυξηθεί και να παραμείνει κρατική. Η παροχή όλων των υπηρεσιών να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα της και να αποκλειστούν οι ιδιώτες, που εκμεταλλεύονται την απελπισία των χρηστών και των οικογενειών τους.

Για την πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση στη χρήση πρέπει να δημιουργηθούν προγράμματα στα σχολεία, για εκπαιδευτικούς και μαθητές, στη γειτονιά αλλά και στους χώρους εργασίας. Παράλληλα, για την υποστήριξη των οικογενειών στα θέματα αυτά χρειάζεται να δημιουργηθούν σχολές γονέων. Η πρόληψη θα πρέπει να στοχεύει στις αιτίες που οδηγούν στη χρήση και όχι στις συνέπειές της. Ειδικά προγράμματα πρέπει να στοχεύουν σε πιο ευάλωτες ομάδες με αυξημένη επικινδυνότητα να εμπλακούν στη χρήση.

Πρέπει να σταματήσει η άνιση μεταχείριση που ευνοεί τους φορείς που δίνουν υποκατάστατα και δυσκολεύει το έργο των οργανισμών που στοχεύουν στην πλήρη απεξάρτηση. Είναι απαραίτητη η άμεση ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων που δίνουν στους εξαρτημένους τη δυνατότητα για απεμπλοκή από τη χρήση και την παραβατικότητα και στοχεύουν στην ένταξή τους στην κοινωνία.

Είναι αναγκαία η οικονομική ενίσχυση και η ενίσχυση σε προσωπικό τόσο των κέντρων πρόληψης όσο και των στεγνών προγραμμάτων δεδομένων των προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης και του παγώματος κάθε πρόσληψης.

Όχι στην πολιτική της καταστολής που οδηγεί τους χρήστες στη φυλακή και αφήνει ελεύθερους τους εμπόρους. Με το δεδομένο της συσσώρευσης των χρηστών στις φυλακές είναι άμεση η ανάγκη να έχουν όλοι πρόσβαση στη θεραπεία. Πρέπει να δημιουργηθούν προγράμματα συμβουλευτικής και απεξάρτησης σε όλες τις φυλακές που θα συνδεθούν με την κοινωνία. Αυτό από κοινού με την απαρέγκλιτη εφαρμογή των όποιων ευνοϊκών νομοθετικών μέτρων υπάρχουν για τους χρήστες, θα κάνει δυνατό να σπάσει ο φαύλος κύκλος που τους οδηγεί ξανά και ξανά στη χρήση και στη φυλακή.

Δεδομένης της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας και της επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων, ζητούμενο παραμένει η ενίσχυση της εργασιακής και κοινωνικής ένταξης των απεξαρτημένων. Πρέπει να ενισχυθούν τα προγράμματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης για τους ανθρώπους που κάνουν απεξάρτηση.

Η πάλη ενάντια σ’ όλα τα ναρκωτικά είναι υπόθεση πρώτης γραμμής. Το σύνθημα “ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις”, επίκαιρο όσο ποτέ, δείχνει το δρόμο του αγώνα, του μοναδικού που μπορεί να οδηγήσει το λαό μας και τη νεολαία στο να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους και να ζήσουν έτσι όπως αξίζει σ’ αυτούς που παράγουν τον πλούτο αυτής της χώρας: Χωρίς εκμετάλλευση».

Η στάση και η πολιτική κάθε κόμματος και συνδυασμού που στηρίζει για τα ναρκωτικά είναι κριτήριο ψήφου. Να εγκαταλείψει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και να εκφράσει μαζικά αποφασιστικά την καταδίκη τους και με ψήφο. Να ενισχύσει αποφασιστικά τη Λαϊκή Συσπείρωση, τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ στην Περιφέρεια με υποψήφιο περιφερειάρχη το Ν. Καραθανασόπουλο και υποψήφιο δήμαρχο Πάτρας τον Κ. Πελετίδη.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.