Ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακας και οι μεθοδεύσεις για την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στου Φλόκα

Για την διαχείριση στερεών απορριμμάτων της πόλης μας και του νομού μας ισχυρό ενδιαφέρον έχουν ο πατραϊκός – αχαϊκός λαός και οι ΕΤΑΙΡΙΕΣ επεξεργασίας διαχείρισής τους. Μετά την παράδοση των εθνικών δρόμων στην εκμετάλλευση μέσω των διοδίων, οι ίδιες εταιρίες, κατά κύριο λόγο, θέλουν να αναλάβουν την διαχείριση των απορριμμάτων και να απολαύσουν σίγουρα, μεγάλα κέρδη  μέσω των ανταποδοτικών τελών που θα υπερτριπλασιαστούν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτοι που επισκέφθηκαν την υπουργό περιβάλλοντος κα Μπιρμπίλη (και της εξέφρασαν το έντονο ενδιαφέρον τους για την διαχείριση των σκουπιδιών, για το καλό μας!) είναι αυτές οι εταιρίες.

Από το 2000 στα συλλογικά όργανα του Δήμου, Νομαρχίας, ΤΕΔΚΕ έχει μπει το θέμα του σχεδιασμού και της διαχείρισης των σκουπιδιών. Είναι γνωστή η αναγκαιότητα ύπαρξης εναλλακτικής λύσης λόγω του κορεσμού του ΧΥΤΑ της Ξερόλακας. Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, βλέπουμε ότι αυτοί που είχαν την ευθύνη για να λύσουν αυτό το πρόβλημα κυβερνήσεις, τοπικές Αρχές δεν τα κατάφεραν. Οι κύριες προτάσεις που μπαίνουν είναι αυτές  που εκπορευόντουσαν από την Ε.Ε. (πολυεθνικές) και η πρότασή μας που έπαιρνε υπ’όψιν της την σωστή διαχείριση και την μη επιβάρυνση του πατραϊκού λαού οικονομικά.

Σήμερα ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακας δεν μπορεί να συνεχίσει την λειτουργία του, έχει κορεσθεί, είναι μία επικίνδυνη τοξική βόμβα. Η επίλυση του ζητήματος είναι πολιτικό θέμα. Με βάση τον περιφερικό σχεδιασμό πρέπει να οδηγηθούν στον ΧΥΤΑ του ΦΛΟΚΑ. Η άποψη του κου Φούρα ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί αποδυναμώνεται η επιλογή του εργοστασίου πρέπει να ξεπερασθεί. Ο κος Παπανδρέου, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., στο οποίο ανήκουν ο Δήμαρχος, ο Νομάρχης, ο Περιφερειάρχης, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, πρέπει να πάρουν δημόσια θέση. Όλοι τους, εκτός των άλλων, έχουν δεσμούς ¨χρίσματος¨ με τον κο Παπανδρέου, τα παιχνιδάκια τύπου «δεν φταίω εγώ, ο δίπλα» μπορεί να εξυπηρετούν το πολιτικό τους χώρο, βλάπτουν σοβαρά την πόλη μας, τον νομό μας.

Η κυβέρνηση έχει μειώσει τις Δημόσιες επενδύσεις, την χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχει οδηγήσει σε οικονιμικό, κοινωνικό αδιέξοδο τον πατραικό λαό. Η εκμετάλλευση των σκουπιδιών από ιδιωτικά συμφέροντα θα προσθέσει νέα βάρη στον δοκιμασμένο λαό μας.

Την Παρασκευή 5/6/10 έγινε ενημέρωση του Δ.Σ. της 1ης Διαχειριστικής Ενότητας του Ν.Αχαΐας.

Από την ενημέρωση φάνηκε η εξαιρετική βιασύνη του κου Φούρα και της παράταξής του να προχωρήσουν σε Διαγωνισμό υλοποίησης του έργου «Μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων Ν.Αχαΐας» με την μέθοδο βιολογικής ξήρανσης με αναερόβια χώνευση και δυνατότητα επεξεργασίας 150.000 τόνων ετησίως και μια δεύτερη μονάδα προδιαλεγμένου οργανικού υλικού με δυνατότητα επεξεργασίας 20.000 τόνων. Ο διαγωνισμός θα γίνει με το σύστημα Σύμβαση Παραχώρησης και 20ετή λειτουργία. Με την πρόταση συμφωνεί η παράταξη του κου Φλωράτου, ενώ ο κος Δημαράς συμφωνεί με την γενική Επιλογή και διαφωνεί με την διαδικασία η οποία «μπάζει γιατί ο μελετητής είναι ανεξέλεγκτος».

Πέντε χρόνια υπογραμμίζουμε ότι πρέπει να κλείσει η Ξερόλακα και να πάνε τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ στου ΦΛΟΚΑ. Δέκα χρόνια τώρα καταγγέλλουμε ότι οι Δημοτικές Αρχές του ΠΑΣΟΚ κωλυσιεργούν για την λύση του μεγάλου αυτού προβλήματος για να έρθει βιαστικά – βιαστικά στο τέλος ιδιώτης επενδυτής.

Η παράταξή μας από πενταετίας προτείνει  την ολοκληρωμένη διαχείριση με πολλαπλάσια Διαλογή στην Πηγή, ανακύκλωση, λειτουργία του ΧΥΤΑ στου ΦΛΟΚΑ για όλα τα απορρίμματα του Δήμου πλην Αιγιαλείας και μεσοπρόθεσμα να κατασκευαστεί εργοστάσιο λιπασματοποίησης και παρακολούθηση των εξελίξεων στην τεχνολογία επεξεργασίας απορριμμάτων. Η πρότασή μας που αναλυτικά έχει κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και δημόσια διατυπωθεί παίρνει σοβαρά υπ’όψην της την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων και δεν δέχεται την επιπλέον επιβάρυνσή τους.

Ο κ. Φούρας στην ενημέρωση διευκρίνισε ότι η μέθοδος επεξεργασίας, το είδος δηλ. του εργοστασίου, από τις πολλές τεχνικές που υπάρχουν, την έκανε η 2η Διαχειριστική Ενότητα του δημάρχου Ωλενίας κου Αλεξόπουλου. Παρόμοια όμως απόφαση πήρε και το Δ.Σ. της ΤΕΔΚΝΑ όπου συμμετέχουν οι Φούρας, Αλεξόπουλος κτλ. Γνωρίζουμε όμως ότι τόσο ο Δήμος Ωλενίας όσο και οι υπόλοιποι, δεν διαθέτουν σχετικούς  αρμόδιους μηχανικούς η επιστήμονες.

Στην συνεδρίαση επίσης προέκυψαν σοβαρά στοιχεία που μυρίζουν αδιαφάνεια, επιλογή προώθησης εταιρίας. Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι ο μελετητής είναι και Σύμβουλος της Δημοτικής Αρχής, τα τεύχη δημοπράτησης δεν τα ελέγχει ή εγκρίνει  δημόσια ή δημοτική υπηρεσία, αφού άλλωστε χρόνια τώρα άφησαν τους μηχανικούς του Δήμου “απέξω” από το ζήτημα. “Τυπικά” θα τα υπογράψει η τεχνική υπηρεσία του Δήμου (ποιος θα βάλει την υπογραφή του; και γιατί; αφού δεν θα είναι γνώστης του αντικειμένου). Ο συνολικός προϋπολογισμός των αναγκαίων υποδομών επεξεργασίας απορριμμάτων  Αχαΐας είναι της τάξης των 70.400.000€. Ποια δημόσια αρχή και με ποια διαδικασία κατέληξε ότι αυτό είναι το πραγματικό ποσό που απαιτείται; Γιατί δεν είναι υπερτιμημένο το κόστος; Γιατί δυσκολεύουν εδώ και ένα χρόνο την δυνατότητα ελέγχου όλης της διαδικασίας; Γιατί δεν δίνουν μήνες τώρα τις μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης στις παρατάξεις και όσους ενδιαφέρονται; γιατί έχει προεπιλεγεί ένας από τις δεκάδες τύπους εργοστασίων; Που θα διατεθεί και με ποιους όρους το παραγόμενο καύσιμο υλικό SRF (χαρτί και πλαστικό κλπ.), που αποτελεί το 55% των απορριμμάτων; Γιατί δεν υπάρχει σαφής όρος τί θα τα κάνει η εταιρία που θα επιλεγεί;

Θα πληρώσει δηλαδή ο ελληνικός-αχαϊκός λαός ένα σημαντικό ποσό για την κατασκευή και ένα τεράστιο για την διαχείριση, για να ρίξει στο τέλος επεξεργασμένα τα απορρίμματα στο ΧΥΤΑ του ΦΛΟΚΑ ή κάπου αλλού; Όλες οι θεωρίες περί αναγκαιότητας εργοστασίου για να μην κορεσθεί γρήγορα ο ΧΥΤΑ πάνε περίπατο. Αυτό που μένει είναι η ΕΤΑΙΡΙΑ, τα κέρδη της και η εκμετάλλευση του πατραϊκού λαού. Άλλωστε πώς η όποια ΕΤΑΙΡΙΑ θα βρει πού και με ποιο κόστος θα διαθέσει το καύσιμο υλικό σε ελάχιστο χρόνο; Σημειωτέων ότι το πρόβλημα αυτό δεν έχει απαντηθεί εδώ και 10 χρόνια από την Νομαρχία, τον Δήμο κτλ. Επίσης το ανάλογο υλικό από το εργοστάσιο στα Άνω Λιόσια συσσωρεύεται αδιάθετο.

Σημειωτέον ότι όπως φαίνεται ο Ανάδοχος θα πάρει τα 70 εκ. €, ανεξάρτητα από το κόστος του εργοστασίου και ο Διαγωνισμός θα αφορά την τιμή για κάθε κιλό που θα επεξεργάζεται το εργοστάσιο!

Την στιγμή που η διαφθορά είναι φανερή, στο πως δηλ. τα γαλαζοπράσινα στελέχη διαχειρίζονταν τα ζητήματα υπέρ των πολυεθνικών ή μη εταιρειών, κύκλοι με προεξέχοντες τους κους Φούρα και Αλεξόπουλο δεν φαίνεται να τους καίγεται καρφί. Προφανώς έχουν το λόγο τους.

Εμείς επειδή θεωρούμε απαράδεκτο το να οδηγούμε τα πράγματα στο να εξυπηρετηθούν τεράστια συμφέροντα, καλούμε την Δημοτική Αρχή να δώσει αμέσως όλα τα στοιχεία, μελέτες, τεύχη δημοπράτησης, αλληλογραφία με κυβέρνηση, αποφάσεις ΤΕΔ κτλ. στις παρατάξεις και σε όσους το επιθυμούν, τα ονόματα και τις ειδικότητες των τεχνικών επιστημόνων του Δημοσίου, πως και που έλεγξαν τον μελετητή σε κάθε βήμα της διαδικασίας.

Οφείλουμε τέλος να ενημερώσουμε ότι για την λειτουργία μονάδας προδιαλεγμένου οργανικού υλικού απαιτείται ιδιαίτερη ξεχωριστή υπηρεσία συλλογής του από εστιατόρια, χώρους εστίασης κτλ. και θα προσθέσει επί πλέον σημαντικά το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Για τους σταθμούς μεταφόρτωσης δεν έχει ξεκινήσει μελέτη χωροθέτησης και κατασκευής. Δεν υπάρχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση. Ο κος Φούρας και οι συνεργάτες του δηλώνουν ότι έχουν βρεθεί οι χώροι και συμφωνούν οι γειτονικοί Δήμαρχοι, μένει να επιβεβαιωθεί από τους ίδιους. Για τον δρόμο που παρακάμπτει τις κοινότητες του Δήμου Ωλενίας μέχρι τον ΧΥΤΑ του ΦΛΟΚΑ δεν υπάρχει μελέτη, εγκεκριμένη χρηματοδότηση για απαλλοτριώσεις και κατασκευή.