Για τις εξελίξεις στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας

Τα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο που αφορούν την πορεία και τον προγραμματισμό των έργων αποκατάστασης της κτιριακής και λοιπής υποδομής του νοσοκομείου του Αγίου Ανδρέα μόνο αγανάκτηση προκαλούν.  Αποδεικνύουν  ότι τα υποτιθέμενα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου, με την παρουσία μάλιστα της πρώην Υπουργού Υγείας, που ήταν προγραμματισμένα για τα μέσα του Σεπτέμβρη, όχι μόνο δε σήμαιναν την επαναλειτουργία  του, αλλά δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια φιέστα προεκλογικού χαρακτήρα για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου.

Οι εργαζόμενοι της Αχαΐας, αλλά και όλης της Δυτικής Ελλάδας, θρηνούν δεκάδες νεκρούς λόγω της έλλειψης προσωπικού και υποδομών. Οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα πιο βαριές αφού για το συγκεκριμένο νοσοκομείο έγκαιρα το ταξικό εργατικό κίνημα είχε προτείνει λύση συγκεκριμένη και άμεση που θα αποφόρτιζε το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου από την απαράδεκτη, για τη δημόσια υγεία, κατάσταση που επικρατεί εκεί: Την επίταξη του ιδιωτικού νοσοκομείου «Ολύμπιο» ή άλλων χώρων που πληρούν τα κριτίρια.

Αυτή η κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ασφαλισμένοι, οι άρρωστοι και οι εργαζόμενοι στο σύστημα δημόσιας υγείας, αποτελεί μια μικρή μόνο γεύση από το άμεσο «Καλλικρατικό» μέλλον που μας επιφυλάσσουν, όλοι αυτοί που βάζουν και έβαλαν πλάτη για την εφαρμογή της λεγόμενης περιφερειακής αποκέντρωσης, τον περιορισμό του κράτους κτλ. Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ σπεκουλάρουν με όμορφες λέξεις για να κρύψουν το αποκρουστικό πρόσωπο του «Καλλικράτη» σε βάρος της Δημόσιας Υγείας.

Με τη λειτουργία του «Καλλικράτη» μέρος της Πρωτοβάθμιας Υγείας μεταφέρεται στην περιφέρεια. Η παράδοση στους δήμους των δομών Υγείας θα σημάνει και επίσημα την είσοδο του κεφαλαίου στην Πρωτοβάθμια Υγεία. Με το νομοσχέδιο για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, μετατρέπονται πλέον τα νοσοκομεία σε ολοήμερες αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις, που στα πλαίσια της εμπορευματοποίησης θα ξεζουμίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ίδιους τους ασθενείς. Τα ολοήμερα νοσοκομεία είναι η άλλη ονομασία για την επέκταση των σημερινών ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων, με τη λειτουργία τους πλέον να επεκτείνεται και στις εγχειρήσεις και τις μικροεπεμβάσεις.

Ο λαός έχει κάθε συμφέρον να ανατρέψει τη πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του μνημονίου που στηρίζουν ΝΔ και ΛΑΟΣ. Κριτήριο αυτής της πολιτικής είναι η ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της υγείας και των κερδών των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα. Γι αυτό το λόγω υποβαθμίζονται τα δημόσια νοσοκομεία και το ΪΚΑ, ενισχύονται τα επι πληρωμή απογευματινά ιατρεία, περικόπτονται δημόσιες δαπάνες για την ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος υγείας, αυξάνονται τα νοσήλια και δεν διορίζεται μόνιμο προσωπικό.

Η πάλη για αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε αυτό τον τομέα, πρέπει να γίνει κυρίαρχο ζήτημα. Σε αυτή την κατεύθυνση να διεκδικηθούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να απατηθεί η γρήγορη επαναλειτουργία του νοσοκομείου του Αγίου Ανδρέα και μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες να γίνει επίταξη ιδιωτικών κλινικών και νοσοκομείων για να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός να περάσουν στην αντεπίθεση να εγκαταλείψουν και να καταδικάσουν το μαύρο μέτωπο ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ να στείλουν μήνυμα ψηφίζοντας- στηρίζοντας τους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια και στους Δήμους.

ΠΑΤΡΑ 7/9/2010