Τοπικά Σύμβουλια Νεολαίας

Η Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία ΠΑΤΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, καλεί την νεολαία της πόλης μας να γυρίσει την πλάτη της στα Τοπικά Συμβούλια Νέων (Τ.Σ.Ν.)

Η Ε.Ε. –ΝΔ-ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι η νεολαία έχει τάσεις αμφισβήτησης και τάσεις ριζοσπαστισμού. Γι’ αυτό αναζητούν τρόπους για την χειραγώγηση και την ενσωμάτωση των νέων.

Τα Τ.Σ.Ν. ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Ο πρώτος φορέας δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τη ΝΔ το 1992, δεν τράβηξαν, έτσι επιστράτευσαν το 1997 την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και δημιούργησαν περίπου 100 Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια νεολαίας που όμως ήταν και αυτές χωρίς συμμετοχή νεολαίας.

Με κοινοτική οδηγία το 2000 η Ε.Ε. κάλεσε τις κυβερνήσεις να προωθήσουν πιο αποφασιστικά το συγκεκριμένο μηχανισμό χειραγώγησης. Η ΝΔ το 2006 ψήφισε το νόμο 3443 και μαζί με τους κολλητούς τους του ΠΑΣΟΚ τρέχουν να τον υλοποιήσουν.

«Έργο του Τ.Σ.Ν.  είναι ο εντοπισμός, η ανάδειξη και η παρακολούθηση των αναγκών και των προβλημάτων της νεολαίας σε τοπικό επίπεδο…» (Ν 3443/06 Άρθρο 1).

Οι εκπρόσωποι της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που προβάλλουν με πάθος το επιχείρημα αυτό δεν έχουν ακούσει τίποτα για την ανεργία που τσακίζει κόκαλα στις νέες ηλικίες; Για τη μισή ζωή που λέγεται μερική απασχόληση και την οποία στηρίζουν οι ελεγχόμενοι από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ δήμοι; Την απαίτησή τους για αθλητικές εγκαταστάσεις, για Ενιαίο 12χρονο σχολείο , για μόρφωση και ζωή;

Τα ξέρουν πολύ καλά τα προβλήματα της νεολαίας, γιατί είναι η ίδια η πολιτική τους που τα γεννά. Όλα τα άλλα είναι η απαραίτητη στάχτη στα μάτια της νεολαίας.

«Ο θεσμικός πυρήνας του νομοσχεδίου είναι ότι περνάει βασικά και θεμελιώδη ζητήματα δημοκρατίας στους νέους».

Εδώ κι αν είναι πρόκληση η στάση τους. Παραδίδουν μαθήματα δημοκρατίας εκείνοι που όταν οι μαθητές αγωνίζονται τους σέρνουν σε δικαστήρια, εκείνοι που συκοφαντούν με κάθε τρόπο τον αγώνα των φοιτητών.

Ο «πόνος» τους για δημοκρατία σταματάει εκεί που αρχίζει η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, εκεί όπου ακόμα και η συμμετοχή του νέου στο σωματείο και στην απεργία αρκεί ως λόγος απόλυσης. Όταν μιλούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για «δημοκρατία», «συμμετοχή» εννοούν την θωράκιση του πολιτικού συστήματος από κάθε αγωνιστική διεκδίκηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι εκλογές στα Τ.Σ.Ν. θα διενεργηθούν με ενιαίο ψηφοδέλτιο, δηλαδή στη βάση προσώπων – παραγόντων άρα και χωρίς πολιτικό κριτήριο. Φοβούνται όπως «ο διάολος το λιβάνι» την αντιπαράθεση συγκροτημένων πολιτικών αντιλήψεων και γραμμών. Εκεί πρέπει να επικρατεί η…ομοφωνία της κυρίαρχης πολιτικής. Θέλουν να κρύψουν ότι για τα προβλήματα της νεολαίας είναι ένοχη μια συγκεκριμένη  αντιλαϊκή πολιτική και να το υποβιβάσουν στο επίπεδο κάποιων προσώπων – διαχειριστών.

Ενδεικτικές για τον χαρακτήρα των Τ.Σ.Ν. είναι και οι αρμοδιότητες και πρωτοβουλίες που θα παίρνουν. Ο πακτωλός των 3,6 εκατομ ευρώ θα δίνονται για την διοργάνωση «happening», τα συμβούλια θα έχουν καθαρά «συμβουλευτικό» χαρακτήρα δηλαδή θα αποτελούν μια ακόμα «γλάστρα» της αντιλαϊκής πολιτικής. Προσπαθούν μέσω μιας «απολίτικης» και ανάλαφρης ενασχόλησης με τα κοινωνικά προβλήματα, να τους αφοπλίσουν και αφυδατωμένους πολιτικά να τους ωθήσουν στην αποδοχή της καπιταλιστικής κοινωνίας. Ο εθισμός μέσα από τον «εθελοντισμό» στην απλήρωτη εργασία και στη μεταβίβαση ευθυνών από το κράτος στους εργαζόμενους, αναμένονται να γνωρίσουν νέες «δόξες» εντός των Τ.Σ.Ν.

Η νεολαία και το κίνημά τους έχουν ήδη φορείς διαμορφωμένους ιστορικά, αναγνωρίσιμους από τους νέους. Αυτό που χρειάζεται είναι ο συντονισμός των μαθητών – φοιτητών – εργαζομένων σε αγωνιστική-διεκδικητική κατεύθυνση.

Εκείνο που μπορεί και θα ενώσει τη νεολαία δεν είναι κάποια δήθεν αταξικά και θολά προβλήματα, αλλά ο αγώνας ενάντια στα προβλήματα που έχει συσσωρεύσει η εκμεταλλευτική καπιταλιστική κοινωνία.

Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία

“ΠΑΤΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ”

Πάτρα 03/03/08

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.