374 παιδιά λαϊκών οικογενειών εκτός των δημοτικών παιδικών σταθμών της Πάτρας

Εκατοντάδες λαϊκές εργατικές οικογένειες, νέα ζευγάρια βρίσκονται μπροστά σ’ ένα εκρηκτικό αδιέξοδο. 374 παιδιά μένουν εκτός, των βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Πατρέων.

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν ήταν ποτέ επαρκείς και σύγχρονοι. Οι 6 από τους 11 παιδικούς σταθμούς στεγάζονται σ’ ενοικιαζόμενες αίθουσες μ’ όλες τις συνέπειες που αυτό έχει, ούτε κάλυπταν το σύνολο των αιτούντων.

Φέτος το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο εκρηκτικό γιατί τα αντιλαϊκά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση σπρώχνουν πιο βαθιά στην φτώχεια και την ανέχεια τις λαϊκές οικογένειες. Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος έχουμε περισσότερες αιτήσεις.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. δεν ήθελαν και δεν θέλουν την προσχολική αγωγή για ηλικίες κάτω των τεσσάρων χρόνων να την σχεδιάσει και να την χρηματοδοτήσει το κράτος. Τα παιδιά της χώρας μας είναι κόστος!

Με το επιχείρημα της ¨αποκέντρωσης¨, του ¨λιγότερου κράτους¨, της ¨ανταποδοτικότητας¨ οι εκλεγμένοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., της Ν.Δ. και του ΣΥΝ/ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην Τ.Α. άνοιξαν τον δρόμο για να σταματήσει η κεντρική χρηματοδότηση.

Τα παιδιά της πόλης μας, της χώρας, δεν μπορούν να βρουν στέγη σε δημόσιους βρεφονηπιακούς σταθμούς, χιλιάδες εργαζόμενοι άνεργοι δεν προσλαμβάνονται για να τους στελεχώσουν, δεν είναι ¨αναπτυξιακό¨ έργο λένε τα πολιτικά στηρίγματα του κεφαλαίου!

Ο πλούτος που συγκεντρώνεται από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού θέλουν να πάει για την ανάπτυξη του κεφαλαίου και όχι για τις ανάγκες  των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων.

Δεν θέλουν να είναι γεμάτη η πόλη μας με ιδιόκτητους, πρότυπους, δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς όπου τα παιδιά μας θα αρχίσουν την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς τους, θέλουν να βλέπουν γεμάτες τις τράπεζες της Ελβετίας από τα κέρδη των ολίγων.

Οι παρατάξεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ, της Ν.Δ. και του ¨ανεξάρτητου¨ ΣΥΝ/ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που ψηφίζουν στο Δημοτικό Συμβούλιο την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων μέσω του αναπτυξιακού νόμου, με λεφτά του ελληνικού λαού, αυτών δηλαδή που αποκλείονται από τους παιδικούς σταθμούς, έχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες γιατί στηρίζουν και υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική μέχρι κεραίας σε τοπικό επίπεδο.

Ο πατραϊκός λαός οφείλει να βγάλει τα συμπεράσματά του και να απομονώσει την πολιτική που εκπορεύεται από μασκαρεμένες και μη παρατάξεις, πολιτική που του στερεί στοιχειώδη δικαιώματα.

Καλούμε την Δημοτική Αρχή:

  • Να δεχθεί στη δύναμη των σταθμών όλα τα παιδιά που έχουν κάνει αίτηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου ή άλλης μορφής ελαστική απασχόληση.
  • Να δημιουργηθεί κατάλληλη κτιριακή υποδομή με αξιοποίηση της δημοτικής και της κρατικής περιουσίας.

Άμεσα πρέπει:

1ον Να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο, που προβλέπει την μεταφορά της ευθύνης για την προστασία και την αγωγή του παιδιού και των αντίστοιχων παιδικών σταθμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

2ον Να λειτουργήσουν αποκλειστικά Κρατικοί, Δημόσιοι, Δωρεάν, Σύγχρονοι και Ασφαλείς Παιδικοί Σταθμοί και Δημόσια Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Βρεφών και Νηπίων.

3ον Να καταργηθούν άμεσα όλα τα τροφεία και τα λειτουργικά έξοδα των Σταθμών να καλυφθούν πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό.

4ον Να μπει σε πρώτη προτεραιότητα πρόγραμμα απαλλοτριώσεων οικοπέδων και κατασκευής σύγχρονων ασφαλών Παιδικών Σταθμών που θα καλύψουν το συντομότερο δυνατό όλες τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και των νέων γονιών.

Λαϊκή Συσπείρωση

Πάτρα 20 / 07 / 2010

(Η συνέντευξη τύπου δόθηκε την Τρίτη 20/07/2010 και ώρα 12 το μεσημέρι στα γραφεία της παράταξης)