Να αποσυρθεί το αντιδραστικό-αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο για τις εκλογικές δαπάνες

Προς

Την Πρόεδρο του Δημοτικού

Συμβουλίου Πατρέων

Η Δ.Α.Σ. ¨Πάτρα Μπροστά¨ σας παρακαλεί να φέρεται στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα: «του νόμου για τις εκλογικές δαπάνες στις τοπικές εκλογές».

Με το προσχέδιο νόμου για τις εκλογικές δαπάνες υποψηφίων και συνδυασμών στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που ενέκρινε την περασμένη Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή για διαβούλευση, η κυβέρνηση έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα στην εφαρμογή μιας πολιτικής που έχει διακηρύξει από καιρό. Πολιτική που αποσκοπεί στην περιστολή των πολιτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στον πλήρη έλεγχο των κομμάτων και οργανώσεων από το κράτος και τους επιχειρηματίες.

Με το προσχέδιο νόμου απαγορεύονται οι οικονομικές εξορμήσεις των συνδυασμών με τη μέθοδο των κουπονιών, δηλαδή απαγορεύεται ο κλασικός τρόπος με τον οποίον οι συνδυασμοί απευθύνονται στο λαό για να ενισχύσουν οικονομικά την προεκλογική – και όχι μόνο – πολιτική τους δραστηριότητα.

Με τη μέθοδο των κουπονιών μπόρεσαν να χρηματοδοτήσουν τη δράση τους όλες οι οργανώσεις στη σύγχρονη ιστορία που ξεπήδησαν από τα σπλάχνα του λαού. Με την ίδια μέθοδο έγινε κατορθωτό να χρηματοδοτηθούν εκδόσεις πολιτικών – πολιτιστικών εντύπων που έγραψαν ιστορία, ή οργανώθηκαν πολιτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες οι οποίες σημάδεψαν ανεξίτηλα την ιστορία του ελληνικού λαού.

Η κυβέρνηση έχει κατά καιρούς ισχυριστεί ότι μέσω της μεθόδου των κουπονιών μπορεί να διακινηθεί «μαύρο» πολιτικό χρήμα προς τα κόμματα. Όπου όμως εμφανίστηκε κάτι τέτοιο, αφορούσε τα αστικά κόμματα. Επομένως, πάει πολύ τα δικά τους «κατορθώματα», τη δική τους βρωμιά, να θέλουν να την φορτώσουν σ’ εκείνους που ουδέποτε θέλησαν ή επιδίωξαν να τους μοιάσουν. Χώρια που αν τα αστικά κόμματα ήθελαν να εμποδίσουν το μαύρο πολιτικό χρήμα θα μπορούσαν να το κάνουν, γιατί έχουν τους τρόπους. Όμως, με την απαγόρευση των κουπονιών η κυβέρνηση αλλού στοχεύει.

Αντί της μεθόδου των κουπονιών – που η κυβέρνηση τη θεωρεί αδιαφανή και αναχρονιστική – το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η χρηματοδότηση συνδυασμών και υποψηφίων γίνεται από φυσικά πρόσωπα και το συνολικό ύψος των ποσών σε έσοδα και δαπάνες γίνεται μέσω τραπεζών, πράγμα που σημαίνει πλήρη καταγραφή των στοιχείων εκείνων που ενισχύουν οικονομικά έναν υποψήφιο ή ένα συνδυασμό, με αποτέλεσμα να επιβάλλεται από το παράθυρο το φακέλωμα των πολιτών για την εκδήλωση του φρονήματός τους.

Με άλλα λόγια, αν ένας συνδυασμός ή ένας υποψήφιος θέλει να συγκεντρώσει οικονομικές ενισχύσεις θα ανοίγει ένα λογαριασμό σε μία ή περισσότερες τράπεζες στον οποίο οι πολίτες ατομικά και με τα στοιχεία τους θα πηγαίνουν να καταθέτουν τις οικονομικές τους εισφορές. Έτσι, οι τράπεζες μέσω της κίνησης αυτών των λογαριασμών – αλλά και η εκάστοτε κυβέρνηση μέσω του ελέγχου που θα ασκεί για να ανακαλύψει το μαύρο πολιτικό χρήμα – θα έχουν πλήρη εικόνα για τις πολιτικές προτιμήσεις των πολιτών – καταθετών και τον κατάλογο των υποστηρικτών υποψηφίων και συνδυασμών.

Η μη ύπαρξη κουπονιών λύνει τα χέρια στις ηγεσίες των κομμάτων και των επικεφαλής των συνδυασμών να μην υφίσταται κανενός είδους έλεγχος στα οικονομικά τους από τα μέλη τους.

Με το συγκεκριμένο νόμο παρεμποδίζεται η υποψηφιότητα, η εκλογή εργαζομένων και όσων προέρχονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που δεν έχουν ούτε την οικονομική δυνατότητα ούτε τη διασύνδεση με μεγάλους επιχειρηματίες και ούτε θέλουν να αποκτήσουν.

Ο λαός δεν πρέπει να ξεγελαστεί. Τα κόμματα του συστήματος, οι υποψήφιοί τους στις τοπικές εκλογές έχουν άπειρους τρόπους να στηριχθούν από την πλουτοκρατία. Μόνο οι υποψήφιοι που τους αντιπαλεύουν έχουν ανάγκη την οικονομική στήριξη του λαού.

Αυτές οι ρυθμίσεις όχι μόνο δεν είναι άσχετες με τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα αλλά εντάσσονται στην προσπάθεια τρομοκράτησης και ποδηγέτησης του λαϊκού κινήματος και πρέπει να συναντήσουν τη λαϊκή κατακραυγή.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων θεωρεί το νομοσχέδιο αντιδραστικό-αντιδημοκρατικό και ζητά την απόσυρσή του.

Πάτρα  14 / 07 / 2010

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.